Jégkorong-vb: orosz győzelem a rangadón

A moszkvai jégkorong-világbajnokság eddigi legjobb mérkőzését játszotta az orosz és a finn válogatott. A győzelmet és ezzel együtt a D jelű csoport első helyét a házigazda együttese szerezte meg.

Kapcsolódó linkek:


jegkorong.lap.hu
sport.lap.hu

Az első harmad még kiegyenlített küzdelmet hozott: az oroszok Nyikolaj Kulemin góljával szerezték meg a vezetést, majd egy-egy emberelőnyös találat következett. A középső játékrészben, amely jókora tömegbunyúval indult, jelentős fölényben játszottak a hazaiak, a finneknek jószerivel helyzetük sem volt, olykor a korongot sem tudták megtartani, rájuk hízelgő, hogy ezt a húsz percet megúszták két kapott góllal – viszont közben Jarkko Rutuut elveszítették.

A könyökkel visszaütő hokis a 25. percben végleges kiállítást kapott, ám hiánya nem érződött a finnek játékán, legalább is a záró harmadban, amikor is valósággal megtáltosodtak az északiak, feljöttek egy gólra, majd egy újabb orosz gólra is volt válaszuk, Petteri Nummelin a kék vonal közeléből talált be. A hajrá aztán megint az oroszoké volt, beszotították a finneket, akiknek így esélyük sem volt lehozni a kapust. A kvartett másik mérkőzésén a dánok a duplázó Kim Staal vezetésével 4-3-ra verték az ukránokat, így az oroszok és a finnek mellett ők folytathatják a világbajnokság középdöntőben.

A B-csoportból Csehország, az Egyesült Államok és Fehéroroszország lépett tovább, méghozzá ebben a sorrendben. A rangadót ugyanis a csehek nyerték, az amerikaiak 1-3-ról még felkapaszkodtak és egyenlítettek, Jaroslav Bednar góljára (a csatár

Cortina Ausztriában



Az osztrák élvonalbeli TWK Innsbrucknál klubedzősködik tovább Pat Cortina, a magyar jégkorong-válogatott kapitánya. A szövetség később dönt arról, hogy hosszabbít-e a 42 éves mesterrel, aki 2009-ig szóló szerződést írt alá Ausztriában.

58:52-nél volt eredményes) azonban már nem volt felelet a túloldalon. A fehéroroszok három góllal verték az osztrák együttest (ehhez Oleg Antonenko és Alekszej Kulakov egyaránt góllal és assziszttal járult hozzá), így a sógorok a folytatásban a bennmaradásért harcolnak majd Moszkvában.

Moszkva, jégkorong-vb
B-csoport:

Csehország-Egyesült Államok 4-3 (1-0, 1-1, 2-2)
Fehéroroszország-Ausztria 5-2 (2-1, 2-1, 1-0)

Végeredmény:
1. Csehország 9 pont
2. Egyesült Államok 6
3. Fehéroroszország 3
4. Ausztria 0

D-csoport:
Oroszország-Finnország 5-4 (2-1, 2-0, 1-3)
Dánia-Ukrajna 4-3 (3-2, 1-0, 0-1)

Végeredmény:
1. Oroszország 9
2. Finnország 6
3. Dánia 3
4. Ukrajna 0

Az első, második és harmadik helyezettek a középdöntőben, a negyedikek a kiesés elkerüléséért küzdenek a folytatásban a moszkvai világbajnokságon.

Címkék: Csapatsport