Feljelentették az állatkínzó filmest

Állatkínzás miatt feljelentést tett egy állatvédő szervezet Toepler Zoltán Álszent című kisjátékfilmjével kapcsolatban: mert a film egyik jelenetében vízbe fojtanak egy macskát.

A Herman Ottó Magyar Országos Állat- és Természetvédő Egyesület (HEROSZ) ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a VIII. kerületi Rendőrkapitányságon állatkínzás alapos gyanúja miatt, mert a 38. Magyar Filmszemlén bemutatott Álszent című kisjátékfilm egyik jelenetében megölnek egy kölyökmacskát – áll a HEROSZ közleményében.


Állatkínzás

Az állatvédő egyesület szerint a filmben „az elérni kívánt hatás érdekében” az állatot a „lehető legnagyobb szenvedés” mellett ölik meg, ami súlyosan társadalomellenes cselekmény. Mint írják, az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény szerint az állat életét kioltani csak olyan elfogadható okok miatt szabad, mint az állományszabályozás, a gyógyíthatatlan betegség, a sérülés, a fertőző betegség és a tudományos kutatás.

A törvény azonban arra is rámutat, hogy az állat életének kioltása kizárólag kábítással történhet, úgy, hogy az a legkisebb szenvedéssel járjon – emlékeztet a szervezet. A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese megerősítette: a VIII. kerületi rendőrkapitányság állatkínzás magalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást.


Beteg, életképtelen állat


Toepler Zoltán az MTI megkeresésére elmondta: egy 2003 decemberében készült amatőr felvételről van szó, amelyet felhasznált filmjéhez. Arról, hogy ki vette fel a jelenetet, nem akart nyilatkozni. Hozzátette azonban, hogy a felvétel azelőtt készült, hogy az állatkínzást bűncselekménnyé nyilvánították volna, így nem történt bűncselekmény – hangsúlyozta a rendező.


Honlapján Toepler Zoltán azt írja: „Amikor ezt a filmet készítettem, nem gondoltam arra, hogy ilyen eszközzel éljek. Véletlen hozta, hogy így történt. Nem én fojtottam meg a kiscicát, de amikor egy kollégám megmutatta a képet, azt mondtam, ennek a felvételnek ebben a filmben szerepelnie kell. Megkérdeztem, honnan a felvétel. Azt a választ kaptam, hogy egy beteg, életképtelen állatot fojtottak vízbe”.


Megvonhatják a díjat


A rendező az írásos nyilatkozatban úgy fogalmaz: „soha nem öltem állatot, és nem is ölök a jövőben sem. De nem vagyok álszent, tudom, hogy cipőm és ruhám állatbőrből készült, mint ahogy eledelem is. Elítélem azokat, akik érző lényeket kínoznak, de nem ítélem el azt az operatőrt, aki egy ilyen eseményt megörökít”. Az Álszent című film „provokáció, semmi egyéb. (…) Amikor a 38. filmszemle nevezési lapját írtam, több barátom is figyelmeztetett, ebből botrány lesz. Azt mondtam nekik, szeretem a botrányt, mert a botrány ébren tart” – írja a rendező.


A kísérleti és kisjátékfilmes zsűri a filmszemle hivatalos honlapján csütörtökön közzétett egy nyilatkozatot, amelyben azt írják: „amennyiben egyértelműen bebizonyosodik, hogy az állatot a filmkészítés során, a felvétel kedvéért elpusztították” a filmtől utólagosan megvonják az általuk odaítélt díjat „Erre nem tudok mit mondani, szerintem ez egy nonszensz, ilyen nincs” – reagált erre Toepler Zoltán.


Gelencsér Gábor, Hartai László és Tímár Péter zsűritagok nyilatkozatukban úgy fogalmaznak: „megdöbbenéssel értesültünk a sajtóból, hogy a kísérleti filmek között különdíjjal kitüntetett Álszent című alkotás egyik jelenetét, amelyben egy macskát vízbe fojtanak, nem valamely trükkfelvételi eljárással, hanem az állat tényleges elpusztítását felvéve rögzítették. Felháborodásunknak kívánunk hangot adni, hogy a jóhiszemű nézőket ily módon a film készítői megtévesztették.”

Címkék: Magazin