Argentin némafilm vitte a Titanic fődíját

Az Antenna (La Antena / The Aerial) című argentin némafilm kapta a 14. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 10 000 euró értékű fődíját, a Hullámtörők-díjat a vasárnapi díjátadó ünnepségen.

„Az Antenna nemcsak fõhajtás a klasszikus némafilm elõtt, de briliáns módon használja a filmes eszközöket, ezenkívül a mai közönség számára is aktuális üzenettel bír” – méltatta a filmet Marit Kapla, a Göteborgi Nemzetközi Filmfesztivál új igazgatója, az egyik zsűritag. A film rendezője Esteban Sapir.


Estebar Sapir: Antenna


A közönségszavazatok alapján a 14. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál legnépszerűbb filmje 4,68-as átlaggal a Mickybo meg én (Mickybo and me, rendezte: Terry Loane) című ír dráma lett. Az Országos Diákzsűri fődíját a műfaji keretek kitágításáért Joon-ho Bong alkotása, A gazdatest (Gwoemul / The host) című dél-koreai film kapja. Az Országos Diákzsűri különdíját a műfajiság és a költőiség harmonikus ötvözéséért Ji-woon Kim filmje, a szintén dél-koreai Keserédes élet (Dalkomhan Insaeng / A bittersweet life) kapta.

27 ország, 64 film

Idén a Titanic fesztiválnak az Uránia, a Toldi, az Örökmozgó és a Vörösmarty mozik adtak otthont. Másfél hét alatt 27 ország 64 filmje debütált a magyar közönség előtt. A nyitófilm Nick Cassavetes alkotása, az Alpha Dog volt, a zárófilm Antal Nimród Elhagyott szobája.


Ji-woon Kim: Keserédes élet


Magyarország legelső, és Budapest egyetlen nemzetközi filmfesztiválja a legnagyobb filmtermést bemutató filmes rendezvényünk. És mert első alkalommal a gondosan válogatott alkotások mellett ingyenesen nevezni is lehetett a fesztivál honlapján, a felhívásra ténylegesen a világ minden tájáról jelentkeztek. Így alakult, hogy a felhozatal a fesztivál nevéhez hűen titáni: amerikai, angol, argentin, ausztrál, belga, dán, dél-afrikai, dél-koreai, finn, francia, holland, ír, japán, kanadai, kurd, lengyel, magyar, mexikói, norvég, svéd, vietnámi filmek mellett még chilei, taiwani és uruguayi művek is szerepelnek a programban.

Overnight világpremier

A fesztivál 11 napja alatt a közönség négy helyszínen 161 vetítésen vehetett részt, és 17 vendéggel találkozhatott. A Titanicot idén is több különleges esemény kísérte: például Török Ferenc Overnightjának világpremierje (a filmet mindkét elõadásán teltházzal vetítették), a világhírû Guillermo del Toro váratlan látogatása, vagy Sofia Coppola Oscar-díjra jelölt, Marie Antoinette című filmjének magyarországi mozibemutatója.

Horváth György fesztiváligazgató az eseményen hivatalosan bejelentette, hogy a 15. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 2008. április 3. és 13. között kerül majd megrendezésre.

Címkék: Magazin