Az új színházigazgató nevében szerződtet a régi

Széles szakmai összefogást sürgetett a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatóváltása körül kialakult helyzet kapcsán az Elképzelések a színházi struktúráról című tanácskozás több résztvevője csütörtökön Budapesten, a Merlin Színházban.

A konferencia Lukáts Andor előadásával indult, amelyet Pályázat a Szolnoki Színház igazgatására címmel tartott. A színész-rendező felolvasta a színház művészeinek hozzá eljuttatott nyílt levelét. A levélben a társulat egy része a Magyar Színházi Társasághoz, a szakmához és a közvéleményhez fordult. Mint írták, az új pályázati kiírás után lezajlott szerződtetési tárgyalást a leköszönő igazgató Szikora János vezette, de közölte, mivel valószínűleg Balázs Péter lesz az új igazgató, az ő nevében szerződtet.

“Tehát egy – még nem kinevezett – pályázó nevében osztott szerződést, illetve bocsátott el embereket” – fogalmaztak a művészek, hozzátéve, hogy mindez április közepén történt, amikor már mindenhol lezajlottak a szerződtetések. Lukáts Andor javaslata szerint ezért egy évre meg kellene tartani a jelenlegi társulatot, hiszen a színészek ilyenkor már nem tudnának elszerződni sehová. Jordán Tamás, a Magyar Színházi Társaság elnöke a színházi törvény előkészítése mellett szükségesnek érezte, hogy a konferencián konkrétan tegyenek valamit a tíz, áprilisban elküldött színész érdekében, így petíció elfogadását javasolta. Felolvasta a társaság elnökségének állásfoglalását, amelyben a testület aggodalmát fejezik ki “a komoly múltú és nagyhírű társulat jövőjéért”.

Mint mondta, az elnökség “a magyar színházak közössége nevében azt kéri a szolnoki színház gazdáitól, hogy függesszék fel az évad végére időzített – tartalmától függetlenül is szakmaiatlan, romboló és embertelen – vezetőt váltó intézkedéseiket, biztosítsák a társulat megmaradásának és folyamatos működésének kereteit, halasszák a pályáztatást a következő évad első felére”.

Vajda Márta, a Magyar Színházi Társaság titkára az MTI-nek elmondta, hogy a szervezet elnöksége tárgyalást kezdeményez Szikora Jánossal és Balázs Péterrel. Hozzátette: a találkozót hétfőre tervezik, meghallgatják az érintettek érveit, ennek függvényében tervezik a nyilatkozat elfogadását.

A konferencián Gáspár Máté, a Krétakör Színház ügyvezetője javaslatot tett arra, hogy az intézmények élére másfél évre előre jelöljenek ki igazgatót, a vezetőket 4 éves ciklusokra nevezzék ki, és ugyanannak az intézménynek az irányítására 2-3 ciklusban limitálják a pályázási lehetőséget.

Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója azt a kérdést vetette fel, hogy a mai változó, átmeneti korban mi a dolga a színháznak. Hangsúlyozta, hogy emberi, szellemi, lelki gesztusok, a fantáziának bizonyos fajtái kizárólag a színházban működnek ma már.

Ehhez kapcsolódva Magács László, a konferencia házigazdája felkérte Mácsai Pált, Novák Eszter rendezőt, Bálint Andrást, a Radnóti Színház igazgatóját, Szabó Györgyöt, a Trafó Kortárs Művészetek Háza vezetőjét és Gáspár Mátét, hogy írásban fogalmazzák meg, mit jelent a színház ma. A szöveget a következő alkalommal megvitatnák és nyilatkozatként elfogadnák.
Szabó György előadásában a finanszírozás elveit rendszerezte, amelyet piramis alakban képzel el: alul, pályázati rendszerben sok kisebb intézmény, civil szervezet szerepel, felfelé haladva egyre stabilabb a támogatási rendszer, a tetején néhány kiemelt, nagy intézménnyel.

Véleménye szerint közepes méretű intézményből lehetne több, nagyból pedig kevesebb. “Sokan érzik úgy, hogy a struktúra rossz, mert nem ad az ő tartalmuknak megfelelő formát” – mondta.

A konferencián a szakma képviselői mellett jelen volt Pető Iván (SZDSZ), a parlament kulturális bizottságának elnöke, Schiffer János (MSZP) és Gulyás Dénes (Fidesz), a testület tagja, továbbá Bőhm András (SZDSZ), a Fővárosi Közgyűlés kulturális bizottságának elnöke is.

A szolnoki önkormányzat márciusban érvénytelenítette a színház igazgatói posztjára kiírt pályázatát, miután a szakmai bizottság által javasolt Rátóti Zoltán színész visszalépett. Szalay Ferenc polgármester ezt követően bejelentette: a testület áprilisban új pályázatot ír ki, és felkérik a mostani szezonban a teátrumban játszó Balázs Péter színész-rendezőt, éljen a pályázati lehetőséggel. Az igazgatói posztra április 12-én új pályázatot írtak ki.

Címkék: Magazin