EURO2012: magabiztos olaszok

A világbajnoki címet 2006-ban besöprő Olaszország magabiztosan néz a szerdai döntés elébe, amelyen a 2012-es Európa Bajnokság helyszínéről döntenek. „Igen Olaszországra. Így kellene döntenie az UEFA-nak április 18-án” – írja a La Repubblica.

A lap cikkében idézi az UEFA olasz tagját, Franco Carrarót is, aki egyre optimistább. Mint mondta, bár ő maga nem szavazhat, de sok barátja ül a szervezetben, és ismeri a tagokat. Ráadásul véleménye szerint az olasz pályázat alapos munka. Önbizalmukra okot ad az is, hogy a három befutott jelölt – Olaszország önállóan, Magyarország és Horvátország, valamint Ukrajna és Lengyelország együttesen – közül Itália kapta a legtöbb jelölést. Ráadásul az olasz sajtó szerint az ukránok esélyeit jelentősen rontja a jelenlegi belpolitikai válság.

A hagyományosan futballőrültnek számító olaszok tehát bíznak a pozitív elbírálásban, az Eb-pályázat honlapján például a válogatott tagjai kampányolnak hazájuk mellett. „Valóban hiszem, hogy sikerül Olaszországnak vendégül látnia a 2010-es Európa Bajnokságot, mert igazán megérdemeljük” – fogalmazott Fabio Cannavaro, a világbajnok válogatott kapitánya. Alessandro del Piero szerint pedig azért kéne nekik rendezniük a sporteseményt, mert Olaszország a világ legszebb helye.

Az olaszokat nem nagyon törik le a kritikák se. Pedig –a Corriere della sera című napilap szerint – az UEFA nincs megelégedve a rendőrség felkészültségével, mert mint konstatálták, szinte senki nem beszél angolul. A szervezet egyébként bírálta az itáliai stadionok állapotát is, „múlt századi struktúrának” bélyegezve azokat a Quotidiano.net internetes portál szerint. A 12 rendező város (Róma, Milánó, Bologna, Firenze, Nápoly, Palermo, Torino, Genova, Bari, Cagliari, Udine és Verona) közül egyébként a „szegény déli rokon” Nápollyal van a legtöbb gond. Mint a Solonapoli.com fogalmaz a város veszélyezteti a 2012-es Eb megrendezését, mivel a San Paolo stadion külső burkolata nagy darabokban omladozik, olyannyira, hogy a felújítási munkálatok ellenére lehetetlen volt a hibát eltakarni az UEFA-delegáció elől

múlt szeptemberi látogatásukkor.

Az olaszok amiatt is aggódhatnak, hogy a tavaly kirobbant és a Juventus másodosztályú csapattá minősítésével végződő bundabotrány kihat az UEFA döntésére. A nemzeti futballszövetség vezetője, Giancarlo Abete azonban a La Repubblicának nyilatkozva igyekezett mindenkit megnyugtatni: júniusra pontot tesznek a kínos ügy végére. „A jelöltségünk erősebb a botrányoknál” – fogalmazott Abete.

Játsszon az FN BL-Tippjátékán. Az egyszerű tippelésen túl most ismerőseivel, barátaival saját csoportokat (ligákat) is létrehozhat, és értékes nyereményekkel is gazdagodhat.
Irány a Tippjáték!



Címkék: foci