Az év kiadója az Európa

Csaknem ötvenötezer látogatót vonzott az idén utoljára a Kongresszusi Központban megrendezett könyvfesztivál. Kiosztották a díjakat is. Az év kiadója az Európa Kiadó, kereskedője a Libri lett. Pokorni Zoltán Az olvasók fényűzését értékelte. Soha nem látott sor kígyózott Umberto Eco aláírásáért.

Csaknem 55 ezer látogatóval búcsúzik a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a kongresszusi központtól, amely tizennégy évig adott helyet az irodalmi rendezvénynek – mondta Zentai Péter László, az eseményt szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE)igazgatója az MTI-nek vasárnap.

A jövőre új helyszínre költöző fesztivál idei díszvendége, Umberto Eco rengeteg érdeklődőt vonzott, “ennyi ember talán még soha nem állt sorba dedikálásért” – mondta az igazgató. A díszvendég ország Kanada szintén jó választásnak bizonyult, a kortárs irodalmát bemutató ország aköré építette rendezvényét, hogy az ’56-os forradalom után csaknem negyvenezer magyar talált új hazát a tengeren túli országban.


Umberto Eco, a díjnyertes Európa Kiadó vezetőjével és Demszkyvel



Zentai Péter László elmondta, hogy jövő áprilisban az új helyszínre, a Millenáris Parkba szeretnék átvinni azt a hangulatot, amely éveken keresztül irodalombarátok ezreit vonzotta a kongresszusi központba. A rendezvény lelke a több száz felolvasás, dedikálás, könyvbemutató, beszélgetés és szakmai program mellett az a közelség volt, ahogy az emberek a programoknak helyet adó termekből egyből a nyüzsgő vásárba léptek ki.

Felidézte, hogy 1994-ben, amikor az eseményt útnak indították, a könyvkiadás igen rossz helyzetben volt, a fesztiválnak köszönhetően azonban óriási figyelem irányult a szakmára. Az igazgató úgy látja, hogy a könyves műhelyek vezetői felismerték, mennyire sokat jelent az olvasókkal való személyes találkozás, így a standoknál többnyire maguk a kiadóvezetők ülnek, és figyelik a vásárlók minden rezdülését.


55 ezer látogató


A XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál több száz programja 25 ország számos írója és költője köré épült, a seregszemle keretében hetedik alkalommal rendezték meg az Európai Elsőkötetesek Fesztiválját, amelyen 19 uniós ország egy-egy első regényét publikáló fiatal alkotója mutatkozott be a magyar közönségnek. A fesztivál zárása után a MKKE a kortárs magyar irodalom júniusi seregszemléjét, az ünnepi könyvhét szervezését folytatja.

Az Európa lett az év kiadója

A rendezvényen átadták az év könyvkereskedőjének és az év könyvkiadójának járó elismeréseket, valamint a XII. kerületi önkormányzat Budai díját is. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) által hét évvel ezelőtt alapított szakmai elismeréseket a szervezet elnöke, Bart István nyújtotta át.

Zentai Péter László, a MKKE igazgatója elmondta, hogy a szervezet tagjai által titkos szavazás alapján odaítélt díjért folyó verseny minden eddiginél szorosabb volt. Az Év Kiadója címet idén az Európa Könyvkiadó vezetője, Barna Imre vette át. A szavazatok alapján elismerésben részesült még a Magvető Kiadó, a Kossuth Kiadó, az Ulpius Ház Kiadó, valamint a Vince Kiadó.

Az Év Kereskedője címet az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a Libri kereskedelmi Kft. kapta. Oklevéllel ismerték el a Bookline Kft.-t, a Pécsi Direkt Kft.-t, a Líra és lant könyvkereskedelmi vállalatot, valamint a Könyvtárellátó Kht.-t.


Jövőre a Millenárisba költözik a fesztivál


A XII. kerületi önkormányzat Budai díját a polgármester, Pokorni Zoltán adta át. A zsűri döntése alapján az elismerést könyv kategóriában a Nap Kiadó gondozásában napvilágot látott kötet, Domokos Mátyás Az olvasók fényűzése című könyv érdemelte ki. Hangoskönyv kategóriában a János vitéz című korong kapta a díjat. Petőfi Sándor művét a Műszaki Kiadó jelentette meg olyan kiadványban, amely a költő életét és a mű keletkezését is tartalmazza.

A gyermekkönyveket is díjazták

Békés Pál, a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának (IBBY) magyar szekciójának elnöke a magyar gyermekirodalomról szólva úgy fogalmazott: ez “diadalmenet és szélmalomharc”. Az elnök ezzel utalt arra a statisztikára, amely szerint a tíz év alatti gyerekek 30 százaléka nem érti meg, amit olvas, egyben utalt arra is, hogy évről évre jelentősen javul a magyar gyermekkönyvek minősége.

Az év gyermekkönyve díjat Berg Judit vehette át Rumini című meseregényéért. A Pozsonyi Pagony kiadónál tavaly megjelent kötet szerzőjének méltatásában Békés Pál kiemelte, hogy az író “profi, aki nem álcázott felnőttkönyvet ír mesébe rejtve”. A díjazott az MTI-nek elmondta, hogy három gyermeke segít neki olyan mesék írásában, amelyek izgalmasak, mégis a gyerekek számára feldolgozhatók. Hangsúlyozta, hogy igyekszik kerülni a felnőttes okoskodást és moralizálást. Elárulta, hogy a Rumini második részén már az utolsó simításokat végzi, a kötet várhatóan ősszel jelenik meg. Panka és Csiribi című sorozatának harmadik része, és új könyve, A Tejúton tilos biciklizni című kötet a tervek szerint az ünnepi könyvhétre lát napvilágot.

Az év gyermekkönyv-illusztrációjának járó elismerést Baranyi András vehette át, aki Kiss Ottó kötetét illusztrálta. A Szerintem mindenki maradjon otthon vasárnap délután című kötet rajzaiban a groteszk humor, és a ,60-as évek plakátjának színvilága meghatározó – mondta laudációjában Sárkány Győző, a Magyar Illusztrátorok Szövetségének elnöke.

A legjobb gyermekkönyv-fordításért Merényi Ágnest ismerték el az angol mesekötetek “tehetséges és humoros” fordításáért. A kiadói díjat a Naphegy Kiadó vezetője, Szigethy Katalin vehette át. A nemrégiben alapított könyves műhely a rajzok és szövegek tekintetében is kiemelkedő kötetek gondozása miatt kapta az elismerést.

Az IBBY életműdíját a ’70-es évek óta gyermekkönyveket publikáló G. Szabó Judit kapta. A számos országot bejárt írónő nevéhez fűződik egyebek mellett A macskát visszafelé simogatják, az Ez mindennek a teteje és a Mari, ne bomolj! című mese.

Címkék: Magazin