Déri-díjat kapott Friderikusz

Friderikusz Sándor kapta az idei Déri János-díjat, a sokoldalú tevékenységet elismerő arany egyforintost – közölte a díj névadójának fia az elismerés átadásának napján, pénteken az MTI-vel.

A fiatalon elhunyt népszerű televíziós szerkesztő és műsorvezető fia, Déri Balázs az MTI-nek elmondta: Friderikusz Sándorra, mint az „egyik vitathatatlanul legszínesebb magyar újságíróra” azért esett a választás, mert a jelenleg az ATV-n műsort vezető televíziós újságíró „már minden műfajban bizonyított, és régóta járt már neki ez az elismerés”.

Hozzátette: a díjat odaítélő szakmai kuratórium az elmúlt években még soha nem határozott a nyertes személyéről „ilyen gyorsan és egyértelműen”, mint most. Déri Balázs, aki a Hírextra.hu internetes portál főszerkesztőjeként szintén a szakmában dolgozik, megjegyezte: az eddigi díjazottak közül Friderikusz az a „sokoldalú médiaszemélyiség, aki talán a legjobban megérdemli az arany egyforintost”.

Déri János 1951. április 14-én született, s 41 évesen, 1992. április 29-én hunyt el. Számos népszerű tv-, illetve rádióműsor munkatársa, szerkesztője és kitalálója volt. Emlékezetes műsorai voltak többek között az Ablak, a Hírháttér, az Ez+Az és a Nulladik típusú találkozások.

Az újságíró kollégái és barátai – többek között Rózsa Péter, Szegvári Katalin, Endrei Judit, Fodor János és Farkasházy Tivadar – a családdal közösen alapították meg a Déri-díjat, amelyet elsőként 1993-ban Bereményi Géza író-rendező kapott. Tavaly Juszt László nyerte el az elismerést.

Címkék: Magazin