Horváth: Budapesten forgathatnák a Taxi 5-öt

Az április 16-25-ig megrendezendő Francia Filmnapokon azokból a francia alkotásokból kaphat premier előtti ízelítőt a közönség, amelyek 2007-ben kerülnek a magyar mozikba - hangzott el a programsorozat csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A közönség szereti az európai arcokat, problémákat és érzelmeket bemutató francia filmeket, a francia sztárszínészeket, akik idén is szép számmal lesznek jelen a vásznon: Catherien Deneuve-től, Juliette Binoche-on át Christian Clavier-ig és Pierre Vaneckig – hangsúlyozta Horváth Csaba, Budapest főpolgármester-helyettese a sajtótájéjoztatón. Úgy vélte: az Európában is ritka artmozi-hálózat, valamint a magyar filmtörvény kedvező környezetet teremt az alkotók és a forgalmazók számára egyaránt.


A 13-as


Horváth Csaba bejelentette, hogy nemsokára elkezd működni egy fővárosi szervezet, amelynek feladata, hogy megkönnyítse a Budapesten forgató stábok dolgát, elhárítson minden adminisztratív akadályt. A főpolgármester-helyettes megjegyezte: a metróépítés miatt Budapesten olyan “nehéz a terep”, hogy Gerard Krawczyk akár itt is hozzáfoghatna a Taxi5 kalandjainak forgatásához.

A sajtótájékoztatón megjelent Gerard Krawczyk, akinek nevéhez a Taxi-sorozat második, harmadik és negyedik része mellett olyan filmek fűződnek, mint a Wasabi-Mar, mint a mustár, vagy a Tulipános Fanfan remake-je. Krawczyk úgy fogalmazott: számára a filmkészítés maga a szabadság. A filmművészet olyan, mint a szivárvány, sok színből áll, de egyik szín sem magasabb rendű a másiknál – hangsúlyozta a francia rendező indoklásként arra, hogy miért készít a drámák mellett sok komédiát is.

A Francia Filmnapok rendezvénysorozata Szegeden, Pécsett, Miskolcon és Kecskeméten április 16-án indul, Győrben április 17-én, Debrecenben pedig április 18-án kezdődnek a vetítések, míg a fővárosi Corvin moziban április 19. és 22. között nézheti meg a közönség a nyolc alkotást.


A kék papagály


2007-ben nyolc filmalkotással jelentkezik a Francia Filmnapok. Az idei szelekció olyan, mint egy jó cuvée. Kicsit eltér a korábbi évekétől, mert azon túl, hogy a filmek nagyon franciák, kicsit nemzetköziek is. Számos film több nyelven beszél, és több külföldi színész is feltűnik a vásznon: John Turturro, Nick Nolte (10 nap szeptemberben), Kristin Scott Thomas (Topmodell a barátnőm) és John Cleese (Zűrös páros).

A filmek között akad vígjáték, művészfilm, dráma és akciófilm, a szereplőgárda pedig a legnagyobb francia színészek mellett (Juliette Binoche – 10 nap szeptemberben -, Catherine Deneuve – Kék papagáj – , Daniel Auteuil és Christian Clavier – Zűrös páros) elismert fiatal tehetségeket, és frissen felfedezett ifjú reménységeket egyaránt felvonultat (Majdnem bombanők).

Nagy várakozás előzi meg Géla Babluani alkotását, a 2006-os Sundance Fesztiválon a Legjobb Külföldi Film díját elnyert A 13-as-t, Michel Gondry romantikus vígjátékát, Az álom tudományát, és különleges csemegének ígérkezik a Transylvania, melyben egy francia lány sorsán át az Erdélyben élő román közösség életébe is bepillantást nyerhetünk.

Címkék: Magazin