Újra kifut a Titanic

Három nap híján 95 évvel a luxushajó hullámsírba süllyedése után az Uránia Nemzeti Filmszínházban idén is beindul a 14. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. Terítéken lesznek Oscar- és Sundance-díjas filmek, és Török Ferenc új filmjének is itt lesz az ősbemutatója.

Az alkotások idén az Uránia, a Toldi, az Örökmozgó és a Vörösmarty mozikban láthatók, a másfél hét alatt 27 ország 64 filmje debütál a magyar közönség előtt. Április 12-én az FBI történetének legkeresettebb és legfiatalabb bűnözőjének, Jesse Jamesnek a Hollywood életéről szóló Nick Cassavetes film, az Alpha Dog nyitja meg a tizenegynapos filmdömpinget.

Az első nemzetközi filmfesztivál

Magyarország legelső, és Budapest egyetlen nemzetközi filmfesztiválja a legnagyobb filmtermést bemutató filmes rendezvényünk. És mert első alkalommal a gondosan válogatott alkotások mellett ingyenesen nevezni is lehetett a fesztivál honlapján, a felhívásra ténylegesen a világ minden tájáról jelentkeztek. Így alakult, hogy a felhozatal a fesztivál nevéhez hűen titáni: amerikai, angol, argentin, ausztrál, belga, dán, dél-afrikai, dél-koreai, finn, francia, holland, ír, japán, kanadai, kurd, lengyel, magyar, mexikói, norvég, svéd, vietnámi filmek mellett még chilei, taiwani és uruguayi művek is szerepelnek a programban. A filmek a fesztivál egyedi profiljában szekcióba rendeződnek, a fesztivál utasai személyre szabott úti célt választhatnak


A kis hadnagy



Titanic a világ körül

A zenés témájú alkotások mindig telt házzal futottak a fesztiválon, ezért idén először külön „Zene mindegykinek” szekció is lesz! Itt a már említett Glastonbury mellett látható lesz a világ első gitáros-imitátor versenyéről szóló alkotás és a rajongók által rögzített felvételekből készített 2004-es Beastie Boys koncertfilm.

A „Brit szigetek” többek között olyan látnivalókkal szolgál, mint az első filmes Paul Andrew Williams Londonból Brightonba című thrillere, melyet a Guardian kegyetlen kritikusa, Peter Bradshaw 2006 legjobb brit filmjének titulált. A film versenyben van a fesztivál fődíjáért. A Halott ember kártyái (rendezte: James Marquand) Liverpool-i sötét gengszterfilm, középpontjában pókerjáték western módra.

A „Francia zátonyok”-ban vetítik többek között a – szintén díjesélyes – Flandriát, Bruno Dumont új filmjét, valaint Xavier Beauvois krimijét, A kis hadnagyot. Az erősebb idegzetű utasoknak a „Bűn mélységei”-ben a helyük: A dán Andres Morgenthaler animációs filmje, a Hercegnő kiérdemli a botrányos jelzőt. Akik a „Koreai félsziget”-re látogatnak Kim Jee-woon jóvoltából Keserédes élet-be kóstolhatnak bele, hogy alvilági leszámolást kövessenek. A szekció delegáltja a versenybe A gazdatest, melyben egy lenyűgöző módon filmvászonra vitt, légszennyezés szülte tengeri szörny támad a nagyvárosra, avagy Dél-Korea kicsit megfricskázza Amerikát.


Alpha Dog



A „Világkörüli út” többek között Dél-Afrikát jelenti, jókedvet és Nyúlpörkölt-et (rendezte: John Barker), majd számos országot érintve a szekció versenyzőjéhez Argentinába ér Esteban Sapir szűkszavú, ám annál szemet gyönyörködtetőbb fekete-fehér tündérmeséjéhez, az Antenná-hoz, a média totalitárius uralmáról. „Tajtékos napok”-on láthatjuk Gavin Hood rendezését, a 2006-ban a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat elnyerő, megrázó dél-afrikai alkotást a Tsotsi-t, valamint a több nemzetközi seregszemlén is díjakat szerző Ra Choi -t, melyben az ausztrál Michael Frank vietnámi utcagyerekek küzdelmét mutatja be Sydney utcáin.

Mexikói lányok beavatása

„Amerika felfedezése” is vonzó úticél, annál is inkább, mert olyan versenyzővel találkozhatunk közben, mint a Csuklónyiszálók (rendezte: Goran Dukic), mely a cím sugallatával szemben nem horrorfilm, hanem vígjáték a purgatóriumi két világ között ragadt öngyilkosokról. A szekció legnépszerűbb darabjának a Sundance fesztivál nagy és közönségdíjas filmje, a Quinceanera (rendezte: Richard Glatzer, Wash Westmoreland) ígérkezik. A furcsa cím annak az ünnepségnek a neve, melyben a 15 éves kort elérő mexikói lányok részesülnek. A főhősnő épp a szertartás előtt tudja meg, hogy teherbe esett.


Quinceanera



Végül a „Filmdokk”-ba érve újra bebizonyosodik, hogy a minőségi dokumentumfilmek éppen olyan mértékben szórakoztatnak, mint amennyire ismeretterjesztők. Többek között láthatjuk Kirby Dick, a hollywoodi stúdiórendszer diktatórikus, beszűkült, korhatár besoroló szervezetéről készített leleplező filmjét a Besorolás alatt-at. Az Egy kurd gerilla feljegyzései (rendezte: Stefano Savona) a gerilla harcosok civilek számára ismeretlen világát, gondolatait hozza közelebb.

A fesztivál fődíja, a Hullámtörők-díj idén 10 000 euró jutalommal jár együtt, melyért összesen nyolc film indul, és amelyről háromtagú nemzetközi zsűri dönt. A fődíj mellett ismét a közönség is szavazhat kedvencre, és első alkalommal a Diákzsűri is képviselteti magát a fesztiválon.


A meglepetések fesztiválja

Meglepetés a plakát, melyet a világhírű szerb képregény rajzoló, grafikus Aleksandar Zograf készített. Meglepetés, hogy a fesztivál világpremiernek ad otthont: Török Ferenc Overnight című német koprodukcióban készült brókerkalandját a világon először a magyar nézők, Magyarországon pedig elsőként a Titanic közönsége láthatja. Meglepetés, hogy szélesvásznon is elénk kerül Sofia Coppola Oscar-díjra jelölt, Franciaországban nagy port kavart új filmje, a Marie Antoinette. És továbbra is meglepetés a hazánkba érkező tizenkét vendég alkotó neve.

Címkék: Magazin