Kikaptak a szerbek az elődöntőben

A címvédő szerb válogatott 10-7-es vereséget szenvedett a horvátoktól a melbourne-i világbajnokság első elődöntőjében. A másodikon a Kemény-alakulat a spanyolok ellen próbálja meg kiharcolni a továbbjutást.

Bekövetkezett az, amire nem sokan számítottak a vébét megelőzően: a torna esélyesének tartott szerbek a csoportkör és a negyeddöntőbeli sima sikerek után elbuktak a horvátok ellen a négy között. Varga Dániel a lapunknak adott interjúban könnyen elképzelhetőnek tartotta ezt a lehetőséget, ő is azzal számolt, hogy a horvátok megverhetik a címvédőt.

Nem akárhogyan született meg a szenzáció: úgy nyert 10-7-re a sikeredző, Ratko Rudic legénysége, hogy közben rendkívül összeszedett, fegyelmezett játékkal már 8-2-re is vezetett a meccs nagy részében szétesően, rengeteg hibával pólózó riválissal szemben. A horvátok elődöntős sikere azért is nagy szó, mert Aleksandar Sapicék 2004, az athéni olimpiai döntő óta, amikor is a magyar nemzeti együttes mért rájuk vereséget, nem kaptak ki világversenyen.


Sikerült a horvátoknak a bravúr (MTI/EPA)


A címvédő jól kezdte a mérkőzést, de az első harmadban nem volt szerencséjük a befejezéseknél Sapicséknak, és 3-1-re elhúzott a horvát válogatott. A második negyedben mindkét csapat megduplázta addigi góljainak számát, ami azt jelentette, hogy komoly, négygólos hátrányt szedett össze egy félidő alatt a szerb csapat.

A harmadikban is csak egy gólra volt képes a magyarokat az utóbbi években rendre elkalapáló rivális, és ekkor úgy tűnt, simán hozzák a meccset a 8-3-ra vezető horvátok. A szerbek azonban óriási hajrát nyitottak, és 8 perc alatt több gólt lőttek, mint egészen addig összesen. A horvátok azonban ebben a helyzetben megmutatták, hogy valóban megérdemelten játszhatnak döntőt, és remek védekezéssel, valamint látványos gólokkal megőrizték előnyüket.

A horvátok megérdemelten diadalmaskodtak, s várhatják, hogy az ő meccsük után következő másik elődöntőből kit kapnak ellenfélnek a vasárnapi döntőre: az olimpiai bajnok magyarokat, vagy a tavaly Európa-bajnoki bronzérmes spanyolokat.

Melbourne, világbajnokság
Elődöntő:
Horvátország-Szerbia 10-7 (3-1, 3-1, 2-1, 2-4)

Később:
Magyarország-Spanyolország

Az 5-8. helyért:
Görögország-Oroszország 9-8
Olaszország-Németország 6-5

A 9. helyért:
Egyesült Államok-Ausztrália 10-9

A 11. helyért:
Románia-Kanada 15-13

Címkék: Csapatsport