Nagyszínpad Chemical Brothersszel, Sziámi nélkül

A nulladik napon LGT, a továbbiakban pedig Madness, Chemical Brothers Sinéad O’Connor, Faithless, Pink, The Killers, Nine Inch Nails, The Good The Bad and The Queen The Hives, Juliette and the Licks lesz a Sziget programján. A Sziámi pedig idén először nem játszik a nagyszínpadon.

Aki képes volt összekapcsolni a Sziget sajtótájékoztatójának helyszínét a Közlekedési Múzeumot és a meghívóban szereplő nagy rejtélyt miszerint a nulladik napra a magyar rocktörténet egyik legjelentősebb zenekarát jelentik be, annak nem is volt kérdéses, hogy a megfáradt gőzmozdonyok tövében a Locomotiv GT-t jelentik be. A tavalyi Illés után az ottalvós jegyet vásárlók, és a nulladik napra érkezők valóban a hazai rocktörténet egyik legjobb zenekarát hallhatják a jubileumi 15. szigeten. Presser Gábor elmondta, hogy az utóbbi években annyit költöttek már szigetbelépőre, hogy úgy látták elérkezett az idő, hogy most már a Sziget fizessen nekik.


Az LGT tagjai a megfáradt gõzmozdonyok tövében (Fotó: MTI)



A trendbe illeszkedve


Gerendai Károly a Sziget főszervezője a sztárfellépők között sorrendben elsőként említette a The Killers zenekart, amit jelenleg a világ egyik legnépszerűbb és legsikeresebb zenekarának tartanak, így sikerül befogni azok száját, akik az igazán trendi rockcsapatokat hiányolják. A New Musical Express első albumukról azt írta, hogy „minden egyes lejátszás után egyre jobb. A Rolling Stones magazin szerint pedig a „retro és az örökzöld határán mozog”.

Sokan azonban az igazi szenzációnak a Chemical Brotherst tartják, amellyel egy régi adósságot törlesztenek a szervezők. A kívánságlistán ugyanis már régóta a toplistán szerepel a manchesteri duó. A Nine Inch Nails metálzenekar, azaz a NIN a nyolcvanas évek szinti-new wave-jéből, az indusztriális zenéből, az alt-rockból is szívesen merít. Legújabb lemezük a Year Zero áprilisban jelenik meg, így várhatóan ebből kaphatunk ízelítőt.

A The Good The Bad and The Queen, akár a The Killers ugyancsak a legtrendibb mai zenekar és a 2007-es év legnagyobb zenei szenzációjának tartják. A Blur-főnök és Gorillaz-agytröszt Damon Albarn új projektje. Palettájuk a David Bowie-tól a reggae-n keresztül az afrobeatig és a gitárpopig terjed.

Női vonal

A tavaly júniusban a Kapcsolat koncerten fellépő Pinket ugyan a Sziget biztosan nem felívelő ágban kapja a legutóbbi albuma címe azonban magáért beszél: I’m not Dead.

Sinéad O’Connor sem szorul bemutatásra. Legutóbb tavaly támadt fel, amikor is a Throw Down Your Arms című reggae-lemeze jelent meg.

A női vonalon támad a Juliette and the Licks, amely Juliette Lewis színésznő brutális energiákat felszabadító rockcsapata, amely leginkább Patti Smith-t, a Pretenders, vagy Iggy Popot idézi meg.

Madness, Faithless, stb

Az LGT-vel felérő szenzációt jelent az a legfrissebb hír is, amely szerint a Madness visszaigazolta a fellépését, így Nagy-Britannia, illetve talán a világ legnagyobb bulizenekara jön el. Annak ellenére, hogy a zenekar 1985-ben feloszlott, a One Step Beyond és a Night Boat to Cairo nélkül nem lehetett egy valamirevaló házibulit megrendezni a kilencvenes években. Azóta ugyan újraalakultak, de a zeneszerző Mike Barson nélkül, és ez már nem volt ugyanaz. Ezután is születtek jó számok, de a nagy idők nem tértek vissza. A koncert így egy hatalmas nosztalgiázásba köthet ki, de akár rá is cáfolhat az előzményekre.

A Faithless már visszatérő zenekar, és eddigi fellépéseik garantáltan sikeresek voltak. Tavaly ősszel jelent meg legfrissebb, To All New Arrivals című, kicsit visszafogottabb, ambientes-dubos albumuk, de biztosra várható az Insomnia, Salva Mea, Reverence című slágerük is a koncerten.

A most bejelentett zenakarok és fellépők között szerepel még a Gogol Bordello, a The Hives Mika, a Mando Diao, Gentleman, a Sportfreunde Stiller, a Kaizers Orchestra, a Babylon Circus.

Erős hazaiak

A hazai fellépők listájáról egyelőre még nem tudni sokat, az azonban Gerendai Károly szerint biztosnak tűnik, hogy csak a nagyszínpad képes befogadni a Tankcsapda és a Kispál rajongótáborát, ők tehát akár fix pontnak is tekinthetők.

A korábbi Sziámi koncert azonban most lekerül, és kisebb fellépőhelyen lesz. A Sziámi szereplése kiemelt időpontban, kiemelt helyszínen egyre nagyobb feszültséget okozott évről évre. Újságírói kérdésre Müller Péter, a Sziget egyik alapítója és az együttes frontembere elmondta, hogy eddig csak a felkérés miatt mentek a legnagyobb színpadra. Most azonban ilyen felkérés nem érkezett, így ő maga is jónak tartja, hogy lekerültek a világsztárok közül.

Címkék: Magazin