Menjek vagy maradjak – Kempelen vagy Gordon Ramsey

Vasárnap nézhetünk modern és klasszikus táncot, masinákat, de akár sajtófotókat is. A tévét tökös főzős műsorért érdemes bekapcsolni.

A hétvégén javában zajlik a Budapesti Tavaszi Fesztivál. Ennek keretében szerepel a Sajtófotó kiállítás, valamint Vásáry Tamás és Tunyogi Henriett estje, de a fesztiválon kívül is van élet, megnézhetjük Kempelen török sakkozóját is.

Az otthonülőknek egy kis vasárnapi főzőcskézést ajánlunk egy tökös szakáccsal.

A kérdés tehát továbbra is a régi: menjek vagy maradjak?

Menjek…

Vasárnap, március 25.

…Frenák Pálék táncára a Trafóba

A hétvégén minden nap szerepel a Trafó programján az Fiúk című előadás. Három kötél az ég felé. Három férfi és még egy: az egység. Az előadás Frenák Pál nemek szerepét, a nemek viszonyrendszerét vizsgáló trilógiájának első része. A Fiúk különös tükröt tart elénk, amelyben közelről tanulmányozhatjuk a férfilét alaptípusait. Frenák váltakozva jeleníti meg színpadán a sovén gyűlöletet, az ostoba követelőzést, a figurák közt fennálló, törékeny erőegyensúlyt. Radikális vízióját átitatja az emberi kapcsolatokban rejlő reménytelenség tudata. A férfiszexualitást különböző aspektusokból vizsgálja: felmutatja eredetét és tudattalanban eredő forrásait. Érzékisége kegyetlen, könyörtelensége költői. Szimbólumrendszere asszociációkra késztet. Az előadás fekete humorral, éles iróniával, az agresszió felmutatásával érzékelteti az érzelmek elsivárosodását, a klisészerűséget, amely a ma emberi kapcsolatait elborítja.

…Kempelennel sakkozni a Műcsarnokba

A hétvégén megnyíló Kempelen – Ember a gépben médiaművészeti és történeti kiállítás középpontjában a polihisztor két zseniális találmánya, a korában csodaként tisztelt sakkautomata és a beszélőgép áll. A kiállítás egy rendkívüli produkcióval indul, amely ebben a formában Európában először most a Műcsarnokban látható. A megnyitóra Los Angelesből Budapestre érkezik John Gaughan is, aki bemutatja a több mint két évszázaddal ezelőtt Kempelen Farkas által kitalált szenzációs produkciót, életre keltve a rejtélyes „Török” figuráját, és egy sakkjátszma erejéig ismét megelevenedik a 18. század egyik legtöbbet tárgyalt, titokzatos szerkezete. Az 1769-ben Kempelen által megépített sakkautomata a 18–19. század során körbeutazta Európát és Amerikát, játékával mindenütt elkápráztatva az érdeklődőket. A gépezet olyan hírességek ellen játszott, mint Napóleon vagy Benjamin Franklin, titkáról pedig többek között Edgar Allan Poe is értekezett. 1854-ben a philadelphiai Kínai Múzeumban kitört tűzvészben a sakkozógép megsemmisült, a működésével kapcsolatos kérdéseket pedig azóta is titok övezi.

…Vásáry Tamás és Tunyogi Henriett zongora-táncestjére




Chopin, Szkrjabin, Rahmanyinov, Saint-Saëns, Ravel, Debussy, Kodály, Kabalevszkij, Hacsaturján, Sosztakovics szerepel Vásáry Tamás repertoárjában. A zongoraművész, karmester, Debrecenben született 1933-ban. 1956-ban emigrálni kényszerült; s ünnepelt pianistaként járta a világot, készítette kirobbanóan sikeres lemezszériáit. Brüsszelben készített, sokat dicsért Liszt-lemezei után Bécsben, Berlinben, New Yorkban, Milánóban és Londonban lépett fel. 1971-ben megkapta a svájci állampolgárságot. 1992–2004-ig a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekarának fő-zeneigazgatója s vezető karmestere volt, jelenleg a zenekar tiszteletbeli örökös fő-zeneigazgatója. Vendégkarmesterként irányította a Berlini Filharmonikus Zenekart, a római Santa Cecilia Akadémia Zenekarát, a Párizsi Zenekart és több amerikai zenekart. Felesége Tunyogi Henriett táncművész, koreográfus és jelmeztervező 1974-ben született,1994-ben lett a Magyar Nemzeti Balett tagja. 1996-ban elnyerte a Fülöp Viktor ösztöndíjat. Különböző ösztöndíjakkal eljutott Észak-Karolinába, Szentpétervárra és Ausztriába. 2000-ben a Magyar Nemzeti Kulturális Alap Támogatásával Washingtonban, a Kirov Akadémián folytatta tanulmányait. Főbb szerepei voltak: Diótörő (Cukortündér), Csipkerózsika (Aurora, Orgonatündér), Hattyúk tava (Odette-Odilia), Rómeó és Júlia. Vásáry Tamással egy új, közös produkción dolgozik, ami a tervek szerint DVD-n fog is megjelenik. A zongoraművésszel készített közös produkciót nemzetközi fesztiválokon is bemutatták nagy sikerrel.

…Sajtófotó kiállításra

A Magyar Sajtófotó Kiállítás a MÚOSZ Fotóriporteri Szakosztálya és Magyar Fotóriporterek Társasága közös kiállítása, amelyet mindenkor, a két szervezet által kiírt Sajtófotó Pályázat előz meg. A pályázatra 13 kategóriában lehetett nevezni és a beérkezett több ezer képből rangos szakmai zsűri választotta ki a díjazott képeket, valamint a kiállításra kerülő alapanyagot. A jubileumi seregszemle mellett, annak szerves részeként lesz látható a “Visszapillantás” című tárlat, amely az elmúlt 25 év sajtófotó kiállításainak legjobb képeiből mutat be válogatást. Ehhez kapcsolódik a “Visszapillantás” című reprezentatív album, amelynek a kiállítás megnyitóján lesz a sajtóbemutatója. Ugyancsak ekkor kerül a közönség elé, Az Év Sajtófotója című könyv, amely a pályázatra beérkezett fényképeket tartalmazza.
Élénk érdeklődésre tarthat számot a XXV. Magyar Sajtófotó Kiállítás kísérő kiállítása: a National Geographic International nemzetközi válogatott anyaga is.

… kiállításra


A feltűnően gazdag budapesti tárlatkínálatból Gadányi Jenő, Kornis György, Szüts Miklós kiállítása, Minyó Szert Károly fotógyűjteménye, valamint egy XX. századi kínai festőgéniusz és a Sensaria Csoport tárlata tűnik a legígéretesebbnek.

kiállításajánló bővebben>>

Maradjak…

…tévézni

Vasárnap, március 25.
18:05
TV Paprika

A fickó F-fel




Gordon Ramsey főszakács nem az a jó kedélyű vidám Benkő Laci bácsi. Ha szépen akarjuk kifejezni magunkat, akkor: ami a szívén a száján. Ha nem akarjuk szépíteni, akkor bevallhatjuk, hogy egy igazi bunkó. A kuktáit olyan hangon oktatja ki, hogy már mi szégyelljük magunkat. Az azonban biztos, hogy főzni azt tud. Ezt bizonyítja, hogy éttermei több Michelin-csillagot is begyűjtöttek. Míg korábbi sorozatában az éppen a csőd felé csúszó éttermeket próbált megmenteni. Ebben show-ban azonban egy nyitott bekamerázott étteremben mutatja meg a legfrissebb gasztronómiai trendeket. Minden epizód nagyszerű recepteket és első osztályú alapanyagokat kínál, teszi ezt a konyhák fenegyerekétől megszokott, szabados stílusban.

Címkék: Magazin