F1: kezdődik a pereskedés

Ahogy azt már sejteni lehetett, a Spyker csapat elindította az eljárást a Super Aguri és a Toro Rosso ellen, arra hivatkozva, hogy az autóik nem saját fejlesztések.

Már Melbourne-ben a levegőben lógott, most el is kezdődik: a Spyker beváltja fenyegetését, és eljárást indít a két másik “kiscsapat” ellen. A Super Aguri és a Toro Rosso azzal a váddal néz szembe, hogy nem saját fejlesztésű versenyautóval vesznek részt a sorozatban.

Az ügy még a Toro Rosso idei autójának bemutatásakor kezdődött, akkor a Spyker és a Williams csapat is kilátásba helyezte a jogi lépéseket, ugyanis az STR és a Red Bull versenygépét is Adrian Newey tervezte. Sokak szerint csak a motor (Ferrari és Renault) és a festés a különbség közöttük.

Ezután jött a múlt hét elején a Super Aguri SA07-esének melbourne-i bemutatója, ami pedig a gyári Honda csapat tavalyi autójának továbbfejlesztése. Természetesen a Toro Rosso és az Aguri sem ismeri el a vádakat.


A Red Bull és a Toro Rosso: ki talál különbséget? (vezess.hu)


A Spyker azt szeretné elérni, hogy a világbajnokságban csak a valóban saját fejlesztésű, gyártású autóval induló csapatok kapjanak pontot a konstruktőri versenyben. Hivatkozási alapjuk az ún. Concorde Agreement (a F1-ben részt vevő csapatok megállapodása). Colin Kolles, a Spyker csapatfőnöke világosan kifejtette: “Van egy konstruktőri világbajnokság, ismétlem: konstruktőri. Így áll a Concorde Agreementben. Nincs többes szám, mindenkinek magának kell építenie a saját autóját, ettől lesz konstruktőr.”

Külön pikantériája az esetnek, hogy a vádló (a Spyker) és az egyik vádlott (a Toro Rosso) ugyanattól a szállítótól vásárolja a motorokat. Ez a szállító pedig nem más, mint a Forma-1 legtekintélyesebb résztvevője, a Ferrari. Könnyen lehet, hogy a háttérben az olaszok is beavatkoznak majd az ügybe.

Címkék: autó-motor