A színház nyert Kaposváron

A két jelölt közül Znamenák Istvánt, a kaposvári Csiky Gergely Színház vezető színész-rendezőjét választotta meg igazgatónak egy évre a 28 tagú kaposvári közgyűlés szerdai rendkívüli ülésen. A vesztes szerint az önkormányzat csak egérutat nyert.

A győztes pályázatot 22 igen, 5 nem és 1 tartózkodás mellett szavazták meg. A pályázatra, amelyet másodízben írtak ki, ezúttal is ketten, s ugyanazok jelentkeztek, mint a decemberben eredménytelenül zárult elsőre. A pályázat kiírására azért volt szükség, mert a színház eddigi vezetője a színházi körökben legendás Babarczy László csaknem 30 év után leköszönt.


Egy újabb pályázatra maradt idő


Znamenák István mellett Korognai Károly, a Szegedi Nemzeti Színház korábbi igazgatója. Az új színházigazgató 41 éves és 16 éve tagja a társulatnak, amely végig kiállt mellette. Znamenák István egy évre kapott megbízatást. Megválasztását követően újságíróknak azt mondta: „lehetőségek kaptunk arra, hogy megmutassuk, képesek vagyunk ezt a színházat a maga értékén vinni”. Egy év alatt valóban nem lehet nagyon megváltozatni egy színház teljes arculatát, de lehet csinálni egy nagyon jó évadot, és elő lehet készíteni egy következő pályázatot – tette hozzá.


Szita Károly polgármester, aki a pályázatokat elbíráló szakmai bizottság Znamenák István melletti 4-2 arányú javaslatával egyezően maga is társulat tagját ajánlotta igazgatónak a közgyűlésnek, azt mondta: stabilitást és nyugalmat vár a következő évadtól az új igazgató irányításával. A polgármester – előterjesztőként – szóbeli kiegészítésben hangsúlyozta: „mi kaposváriak mindnyájan egy sikeres színházat szeretnénk a színháziak pedig sikeres művészi pályát vagyis közös a célunk, és ami a lényeg, úgyis mindenben a néző fog dönteni”. Korognai Károly a szavazást követően újságíróknak azt mondta: ez a döntés az önkormányzat számára „egérutat jelentett egy évre, de megoldást nem hoz a színháznak”.


Politikai döntéstől tartottak


Az első pályázatot követően egy, az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójára bemutatott darab kapcsán kiváltott indulatok miatt a kaposvári színház az elmúlt hetekben a figyelem középpontjába került. A reakciókat többen összefüggésbe hozták az igazgatóválasztással. A színészek – miként annak a napokban kiadott közleményükben hangot adtak – szakmai helyett politikai döntéstől tartottak.


A Mohácsi testvérek – Mohácsi István író és Mohácsi János rendező – darabjában a fiatal Sáry Flóra nevű orvosnőt végezték ki, mert részese volt egy spicligyanús beteg meggyilkolásának. A szereplőnő története bevallottan Tóth Ilonáról szól, akit az ÁVH-snak vélt Kollár István meggyilkolásáért ítéltek halálra és végeztek ki 1957-ben.


Per és gyalázkodás


Az előadás kapcsán a kuruc.info internetes portál február 20-án nevekkel és elérhetőségekkel közzétett felhívására gyalázkodó, sértő, fenyegető hangú leveleket, telefonokat kapott több szereplő, a rendező és a színház titkársága. Ugyanazon a napon Jobbágyi Gábor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem polgári jogi tanszékének vezetője a Somogy megyei főügyésznél személyiségi jogi per indítványozását kérte az író, az igazgató és a rendező ellen. Beadványában az előadás felfüggesztését kérte a per jogerős befejezéséig arra való hivatkozással, hogy a darab sérti az 1957-ben halálra ítélt, ám később a bíróság által mentesített fiatal medika, Tóth Ilona emlékét.


A beadvány szerint a kaposvári színház előadása az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után koncepciós perben halálra ítélt medikáról szól. Jobbágyi Gábor a beadványhoz mellékelte az általa írt, Tóth Ilona ügyéről szóló könyvet is.


A megüresedő igazgatói posztra a kaposvári önkormányzat pályázatot írt ki, amelyre a társulat bizalmát élvező Znamenák István, a színház vezető rendezője és színésze mellett Korognai Károly, a Szegedi Nemzeti Színház korábbi igazgatója jelentkezett.

Címkék: Magazin