Egy villányi falu látja vendégül Európát

Öt éve már a magyar falu részvételével zajlanak a tizenkét európai falu szövetségének programjai. Idén a helyzet még annyiban változik, hogy 2007-ben Palkonya lesz a házigazdája az Európai Kulturális Falu éves rendezvényeinek.

Rengeteget hallhattunk Európa kulturális magyar fővárosáról, Pécsről. Ennél sokkal kevesebbet a magyar Európai Kulturális Faluról, Palkonyáról. Öt éve holland kezdeményezésre szövetkezett 12 országból 12 falu Európában, hogy a földrész kulturális fővárosa mintájára a kulturális falu mozgalmat elindítsa.

Az osztrák, német, görög, spanyol, angol, olasz, cseh, észt, francia, holland, dán résztvevők 10 éves programtervezet alapján évente többször is találkoznak, hiszen vannak itt lakossági cserelátogatások, diák, ifjúsági táborok és évente egyszer konferenciák is. Utóbbin elsősorban a polgármesterek vesznek részt. A korábbi években volt már természetvédelemmel, szociális gondokkal, turizmussal foglalkozó konferencia is.


A falu egyik fõ látványossága a pirosra festett, körkupolás palkonyai templom



A Villány-Siklósi Borút kapuja, első faluja Palkonya. A falu egyik fő látványossága a pirosra festett, körkupolás palkonyai templom, amit legtöbben dzsáminak néznek, pedig a Batthyany család építtette 1816-ban, és a kevés magyar körtemplom ékes példája.

Mostanában kezdik felfedezni a települést a betelepülők és a turisták is. A falusi turizmus fogalmát átértékelő, régi parasztházakból átalakított, minden kényelemmel felszerelt vendégházak vannak a faluban. A sváb parasztházas falukép a szocializmus alatt elkerülte a földig rombolást, és az ízlésmentes egyenkockaházak építését.

Szinte minden őslakos szőlész-borászkodik, többségük a nagy villányi borászoknak adja el a szőlőjét, borát. Azért így is jut bőven a pincékbe, Palkonya ugyanis az országban egyedülálló ötszintes, műemlék pincékkelteli domboldallal büszkélkedhet. A falu az ötletgazdája a Pünkösdi Nyitott Pincék rendezvénynek, amit idén már 12. éve rendeztek meg.

Címkék: Magazin