Tarr Béla célegyenesben új filmjével

Kedden kezdődnek Tarr Béla A londoni férfi című új filmjének vágási munkálatai Budapesten – tájékoztatta Téni Gábor, az alkotás producere az MTI-t.

„Bár szorít az idő, a filmet a május 16-án kezdődő 60. cannes-i filmfesztiválon szeretnénk bemutatni” – mondta Téni Gábor, hozzátéve, hogy a forgatás legutolsó szakasza „a tervek szerint zajlott és fejeződött be”.

A Georges Simenon bűnügyi regényéből, Krasznahorkai László forgatókönyve alapján készülő film forgatása még két évvel ezelőtt kezdődött meg Korzikán. A francia producer, Humbert Balsan öngyilkossága és cége, az Ognon Pictures jelentős adóssága miatt a munka azonban néhány nap után félbeszakadt.

A tavalyi nyolcnapos magyarországi forgatást követően a megközelítőleg nyolcvanfős nemzetközi stáb idén február 12. és március 10. között 23 forgatási napot dolgozott a Franciaországhoz tartozó szigeten.

Az angolul és franciául forgatott, két és fél órásra tervezett fekete-fehér film végül az eredeti szereposztással valósul meg: a főszereplőt, a kikötői pályaudvaron dolgozó elmagányosodott váltóőrt, aki egy gyilkosság véletlen szemtanúja lesz, Miroslav Krobot cseh színész-rendező, feleségét pedig a brit Tilda Swinton alakítja. Lányukat az a Bók Erika játssza, akit a közönség a Balázs Béla- és Kossuth-díjas rendező Sátántangó (1994) című filmjében kislányként ismerhetett meg.

A film többi szerepében Derzsi János, Szirtes Ági, Lázár Kati, Lénárt István, Almási Albert Éva, Pauer Gyula és Horváth Putyi lesz látható. A film operatőre Tarr Béla berlini tanítványa, a magyar származású Fred Kelemen, míg a zenét Víg Mihály, a rendező korábbi filmjeinek komponistája szerezte.

A londoni férfi című filmet magyar részről Tarr Béla és Téni Gábor közös produceri irodája, a T.T. Filmműhely jegyzi, francia oldalról a finanszírozást a rendező előző filmjének producere, Paul Saadoun és cége, a 13 Production vette át.

Címkék: Magazin