Már ötvenezren látták a Múzeumkörutat

A Múzeumkörút - 150 év magyar festészete című kiállítás félszázezredik látogatóját fogadta kedden a Magyar Nemzeti Múzeum.

Az ötvenezredik látogatót, Lukács Beátát – aki hat hónapos gyermekével érkezett a tárlatra – Schneider Márta szakállamtitkár és Kovács Tibor főigazgató köszöntötte. A Budapesten élő fiatalasszony virágcsokrot, művészeti kiadványokat és belépőjegyeket kapott ajándékba. Elmondása szerint eddig nem okozott nehézséget számára, hogy babakocsival látogasson el egy-egy kiállításra. A jövő hétre azt tervezi, hogy féléves kisfiával felkeresi a Szépművészeti Múzeum Van Gogh-tárlatát.

Kovács Tibor főigazgató az MTI érdeklődésére később azt közölte: a ritka pillanatok egyike volt, amikor eltértek a szabályoktól és beengedték a babakocsit a kiállításra. Tájékoztatása szerint a múzeum épületébe bevihető ugyan a gyermekkocsi, de a kiállítótermekben biztonsági és technikai okokból “nem kívánatos”.



Csók István A tavasz ébredése címû munkája is szerepel a kiállításon (forrás: Magyar Nemzeti Múzeum)


A 150 év magyar festészeti remekműveit felvonultató kiállítás március elejétől a nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbított nyitva tartással várja a látogatókat. A tavaly decemberben nyílt kiállítás március 18-ig tekinthető meg. A tárlat, amely 86 művész 144 alkotását mutatja be, hétfő kivételével naponta 10 órától este 8 óráig látogatható.

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvánnyal közösen rendezett kiállítás ritka kincseket tár a közönség elé: együtt láthatják a látogatók Mányoki Ádámnak a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött Rákóczi-portréját és a – Kovács Gábor gyűjteményéhez tartozó – Rákóczi feleségét, Sarolta Amália hercegnőt ábrázoló képmást.

A 14 állami, 2 egyházi és 13 magángyűjteményből összeállított válogatásba egyebek között bekerültek Lotz Károly, Paál László, Szinyei Merse Pál, Mednyánszky László, Rippl-Rónai József, Csók István művei.

Címkék: Magazin