Nevet vált a Mű-Terem

Fennállásának tizedik évfordulóján nevet vált a Mű-Terem Galéria és kortárs magyar festészettel bővíti a profilját. Az aukciós kínálatban a jövőben is a klasszikus magyar remekek lesznek többségben, de a galériában állandósulnak a kortárs kiállítások. Az első március 17-én nyit.

Kortárs kiállítással és virtuális galéria elindításával ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját a Mű-Terem Galéria, amely ez alkalomból nevet is vált: Virág Judit Galéria és Aukciósház néven folytatja tevékenységét.

Hátszél a kortársaknak

A hazai műkereskedelem legtöbb rekordleütését magáénak tudható aukciósház eddigi fő profilja a XIX. és XX. századi neves magyar festők műveinek forgalmazása, kiállítása és árverezése volt. Ez mostantól kiegészül a hazai kortárs festők alkotásaival, jelentette be Virág Judit és Törő István, a galéria két társtulajdonosa.

Az aukciós anyag zömét a jövőben is a jól bejáratott klasszikus mesterek munkái teszik majd ki, a galéria egyik szintjét ugyanakkor folyamatosan kortárs festmények kiállítása foglalja majd el. Kifejezetten kortárs festményaukciót egyelőre felelőtlenség lenne rendezni, hangsúlyozták a tulajdonosok, akik szerint az évi három nagy árverés mindegyikére bevitt 20-30 kortárs műnél sokkal többet még nem szív fel jó áron a piac.

A Mű-Terem galéria nevéhez számos hazai aukciós rekord fűződik. Emlékezetes, hogy az első árverésen 1998 őszén, Rippl-Rónai József egy festménye 21 millió forintért kelt el, új fejezetet nyitva ezzel a magyar árverezés történetében. Az újabb aukciós rekordok azután szinte évről-évre követték egymást: 2001-ben Vaszary János Dinnyés csendélete 60 millió forintért, 2002-ben Gulácsy Lajos Régi instrumentumon játszó hölgye 95 millió forintért kelt, majd a 2003-as év két új rekordot is hozott. A tavaszi aukción Munkácsy Mihály A baba látogatói 160 milliót, a téli árverésen pedig a Poros út I. 220 millió forintot ért meg új tulajdonosának. 2006-ban egy Csontváry-kép került ennek közelébe, de a Hídon átvonuló társaság licitjén végül 180 millió forinton állt meg a kalapács. (Egy másik Csontváry-képért – a Szerelmespár találkozásáért – a szomszédos Kieselbach Galériában végül 230 millió forintot adtak szintén 2006 telén.)

Meg kell ismertetni

Ahhoz, hogy a kortárs aukciókat százszázalékos sikerrel lehessen megszervezni, a közönségnek előbb meg kell ismernie és szeretnie a hazai kortárs festőket, vallják a galéria tulajdonosai. Ehhez igyekszik egymást követő kiállításaival hozzájárulni a nevében és profiljában is megújuló aukciósház. Az első – A független festmény című – kiállítás március 17-én nyílik, egyebek mellett olyan művészek munkáiból, mint Bak Imre, Konok Tamás, Maurer Dóra, Radák Eszter vagy Gábor Áron.

Radák Eszter: Lehet, hogy a szabdban naccerû, de én inkább az árnyékos teraszra fókuszálok címû képe (Forrás: Virág Judit Galéria)


A jubileumi év további eseményeként pedig lesznek majd úgynevezett társművészeti rendezvények (amelyeken például egy-egy színművész szaval, vagy saját képeiből állít ki), és lesz „best of” kiállítás az elmúlt tíz év legszebb aukciós darabjaiból.

Virtuális galéria

A névváltással egyidőben megújul a galéria honlapja is. Az egyik legérdekesebb újítás az úgynevezett virtuális galéria, amely áprilistól várja a látogatókat. A virtuális galériában hónapról hónapra egy-egy új tematikus tárlat lesz látható, érdekes, hasznos, helyenként meglepő információkkal – ígérik az aukciósház vezetői.

Címkék: Magazin