Új pontozási rendszer az F1-ben

Az olasz La Gazetta dello Sport szerint a Forma-1 ura, Bernie Ecclestone megváltoztatná a pontozás jelenlegi rendszerét, úgy, hogy a bajnoki címet a futamgyőzelmek határozzák meg.

Az olasz sportlap a Mail on Sunday című brit újságra hivatkozva írja, hogy Bernie Ecclestone változtatna a pontozás jelenlegi rendszerén, mert az nem jutalmazza eléggé a futam győztesét „Úgy, hogy a második helyért nyolc pont jár, nem helyes, hogy a győztes csak tízet kap” – mondta. „Változtatást fogok javasolni 2008-ra” – tette hozzá.

A korábbi pontrendszert 2003-ban változtatták meg, az akkori hatalmas Schumacher-fölény tompítására, a győztes és a második közötti különbséget két pontra szűkítve (10 és 6 pont helyett 10 és 8 pontra).

Ecclestone szerint a különbség szűkítésének mellékhatásaként a versenyben második helyen futó pilóta motivációja, hogy a győzelemért harcoljon, csökkent. Ezért még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a világbajnoki címet a futamgyőzelmek száma alapján osszák ki.

„Egyszerű lenne – az a fickó lesz a bajnok, aki többször nyer.” Hozzátette azonban, hogy a konstruktőri bajnoki címet továbbra is a pontok alapján osztanák ki.

Címkék: autó-motor