Talmácsi második lett a Katari Nagydíjon

Az Apriliával versenyző Talmácsi Gábor második lett a 125 köbcentis kategóriában a gyorsaságimotoros-világbajnokság Katari Nagydíján. A 250-es géposztályban szereplő Tóth Imre a 19. helyen zárt.

A szezonnyitó versenyen Talmácsi csapattársa, a spanyol Hector Faubel végzett az első helyen, míg a dobogó legalsó fokára a cseh Lukas Pesek (Derbi) állhatott fel. „Nyerni szerettem volna, de sajnos ez nem jött össze. Persze a második helynek is nagyon örülök. Faubel motorja remek volt, jól is ment, én végig a nyomában voltam és az üldözés során kissé lekopott a hátsó gumim. Sajnos az egyenesekben Hector motorja gyorsabb volt, így nem számíthattam arra, hogy a végén elmegyek mellette. Ezért álltam élre az utolsó kör elején, amelyben próbáltam előnyt szerezni, ám ez nem sikerült. Baj nem történt, még hosszú a világbajnokság, hiszen további tizenhat verseny van hátra” – nyilatkozta Talma az MTI-nek.

A rajt után a spanyol Sergio Gadea került az élre, míg a legjobb helyről startoló Talmácsi visszacsúszott a negyedik pozícióba, a kör végén már Faubel vette át a vezetést. Később a spanyol nagyon beleerősített, de a magyar – kissé leszakadva – tartotta vele az iramot. Tizenöt körrel a vége előtt Faubel, Talmácsi, Pesek volt a sorrend. Ezt követően nem sokat változott a helyzet, épp csak annyival, hogy az ibériai motoros és Talmácsi egyre jobban meglépett az üldöző bolytól.

Tíz körrel a zárás előtt Faubel alig több mint másfél másodperccel vezetett Talmácsi előtt, aki nagyon beleerősített, egyre jobban csökkent a különbség kettejük között és nyolccal a vége előtt a magyar motoros pályacsúcsot ért el (2:06.267). Még hat kör volt hátra, amikor Talmácsi elsuhant a hibázó Faubel mellett és átvette a vezetést: a spanyol azonban nem hagyta magát ragadt a magyarra és három körrel a leintés előtt ismét az élre került. A hajrá hallatlanul izgalmasan alakult: a magyar versenyző, aki 2005-ben – még KTM-mel – megnyerte a katari GP-t – újra az élre került. Faubel azonban most sem adta fel és a leintés előtt – leheletnyivel – megelőzte csapattársát.

A negyedliteresek futamát a spanyol Jorge Lorenzo nyerte meg. A 250-esek között először versenyző Tóth Imre a 19. helyen végzett, míg csapattársa, a gyári Apriliával száguldó spanyol Hector Barbera 2,9 másodperces hátránnyal a harmadik helyen zárt.

A királykategóriában, melyben ettől az évtől 800-as motorokkal versenyeznek, az ausztrál Casey Stoner nyerte a Katari Nagydíjat. A Ducatival szereplő fiatal motoros az olasz sztárral, Valentino Rossival volt végig nagy csatában az első helyért, amelyet végül magabiztosan szerzett meg. A harmadik a spanyol Daniel Pedrosa lett, a címvédő amerikai Nicky Hayden nyolcadikként ért célba.

Vb, Katari Nagydíj, 125 kcm (18 kör 96,84 km):
1. Hector Faubel (spanyol, Aprilia) 38:12.029
2. Talmácsi Gábor (Aprilia) 0.073 mp hátrány
3. Lukas Pesek (cseh, Derbi) 17.499 mp h.

250 kcm:
1. Jorge Lorenzo (spanyol, Aprilia) 40:23.753 p
2. Alex de Angelis (San Marinó-i, Aprilia) 1.224 mp h.
3. Hector Barbera (spanyol, Aprilia) 2.911 mp h.

19. Tóth Imre (Aprilia) 1:38.548 p h.

MotoGP:
1. Casey Stoner (ausztrál, Ducati) 43:02.788
2. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) 2.838 mp h.
3. Daniel Pedrosa (spanyol, Honda) 8.530 mp h.

Címkék: autó-motor