Menjek vagy maradjak – Másfél vagy Psycho

Ne tévesszen meg senkit, hogy szombaton dolgozni kell, a programfelhozatalt tekintve teljes hétvége lesz! Másfél-, Toasters-, Method Man-koncertet, táncelőadásokat és flamenco-retro bulit ajánlunk többek között, az otthonülőknek pedig filmklasszikusokat.

A legnehezebb választás elé a szombat állítja az embert: vagy a ska- vagy a hip-hop legendáról biztosan lemaradunk. A Toasters az A38 hajón, Method Man pedig a Pecsában lép fel. A televíziók pedig műsorra tűznek egy sor klasszikus filmet, amelyeket nem lehet kihagyni sokadszorra sem.

Na, most menjek vagy maradjak?


menjek…


péntek, március 9.

… Másfél koncertre a Süss fel Napba

Péntek este az ANTROPOS.hu – kulturális online magazin negyedik születésnapját ünnepelhetjük a Süsüben. A mulatság nem csak író-olvasó találkozó lesz, különleges hozzávalókkal rendezik meg: lesz őrületes Másfél koncert, szemet gyönyörködtető Praxinoscope visual performance filmvetítés, amelyre eddig még nem hallott scratch-improvizáció hallható majd – a Yonderboi és a Zagar produkciókból is ismert – lemezlovastól, Dj Bootsie-tól, táncolhatunk dübörgő basszusokra, táncraperdítő ritmusokra Dj Metha breakbeat zenéire. A korán érkezőknek tüzijáték és csokitorta jár, állítólag!



… a Győri Balett Hamlet előadására a Művészetek Palotájába

A Brolin-Tani által koreografált Hamletben az ötvenes évek elnyomatás alatti Kelet-Európájából kísérjük figyelemmel, miként keresi apja sorsának igazságát a főhős, és azt, hogy mi is volt anyja, Gertrúd és apja kapcsolatának valós tartalma tökéletes és szeretetteljes házasságuk során. A szabadságért folyó küzdelmet egy családon keresztül láthatjuk. Hamletet teljesen leköti a múltban való kutakodás, gondolatai kizárólag Gertrúd hitszegése és Claudius csalárdsága körül forognak. Éppen ezért képtelen Ophéliát a maga valóságában látni és szeretni.

… A harag napja táncelőadásra a MU Színházba


A hatodik L1 Kortárs Táncfesztivál keretében pénteken mutatják be a a prágai táncélet egyik fő alakjának, a francia Pierre Nadaudnak a darabját. A harag napját három szerző-előadó jegyzi: a cseh performer és zenész Vojta Švejda, a műveit „szavakká alakító” francia író és performer Frédéric Griot, és a francia-cseh Pierre Nadaud. A három művész együtt hoz létre egy zenei alkotást, egy táncsort, valamint egy hanggal és beszéddel kifejezett irodalmi alkotást. A három kifejezésmód és a három eszköz (táncoló test, hang, illetve beszéd és elektromos gitár) kiindulópontja és alapja Jób Könyve.

szombat. március 10.

… ska bulira az A38 Hajóra


Egy estén két amerikai legenda lép fel a Hajón: a Toasters, és a Go Jimmy Go. A Toasters az Amerikának, mint a Specials vagy a Madness Európának: a ska maga. A fennállásának 25. évfordulóját tavaly ünneplő zenekar a ska legnagyobb hatású együttesei közé tartozik. Bár az Angliából kivádorolt alapító, Rob Hingley körül az idők során a teljes tagság kicserélődött, a Toasters a mai napig kultikus tiszteletnek örvend a keleti parton. Hingley nem mellesleg a műfaj legnagyobb hatású kiadójának, a Moon Ska Recordsnak is alapítója – ennek utóda, a Megalith jelentette meg a PASO első stúdiólemezét. A barátság is ennek köszönhető, úgyhogy minden adott egy nagyszabású ska-ünnep méltó lebonyolításához.
A Go Jimmy Go-t a ska “harmadik hullámához” szokták sorolni, bár a fiúk erőteljesen visszanyúlnak a gyökerekhez: a Maytals és a Skatalites lassabb, visszafogottabb, kevésbé ideges stílusához. A tengerentúliak vendéglátója a ska hazai első számú csapata, a Pannonia Allstars Ska Orchestra.

… Method Man és Redman közös bulijára a Pecsába


A két hip-hop alapvetés közös koncertje biztos szombat esti elfoglaltság a műfaj szerelmeseinek. A Wu Tang Clanból először kikacsintó és szólólemezt készítő Method Mant rekedt hangja, markáns szövegei és színes rímei egycsapásra a csúcsra röpítették. Szólólemezein egyéni stílust alakított ki, a maró humor és az irónia keverésével. A kilencvenes évek kezdetével egyre több közös munkát adott ki Redman-nel, aminek köszönhetően nem csak a rap világ egyik legnagyobb párosát hozták létre, hanem egy, a filmvásznon is többszörösen megörökített komikus csapatot. (How High, Soulplane, Belly)

vasárnap, március 11.

… Flamenco és retro partyra a West Balkánba

Aki a Derrick, az Ablak vagy a Panoráma zenéjére esetleg gyermekkorunk rajzfilmslágereire akar táncolni, és ezen felül még flamenco-megszállott is: vasárnap menjen a West Balkánba! Az est hangulatfelelőse, az Acoustic Retro Jam, amely egy hazai, flamenco és jazz zenészekből álló bulizenekar. Célja a flamenco műfajának népszerűsítése és a 60′-as, 70′-es valamint a 80′-as évek tánc-és műsorzenéjének újragondolása/felelevenítése. A hangulatot a bpstreet vetítései színesítik/egészítik ki. Kell ennél több egy vasárnap estéhez?

… a Mégegyszer hátulrólra az Új Színházba

Michael Frayn darbja az elmúlt negyedszázad talán legbravúrosabb és egyben legsikeresebb bohózata, amit Jiří Menzel vendégrendezett az Új Színházban. Ha még nem láttuk, itt az idő, múlassuk el a hetet mosolyogva! A darab népszerűségének titka nemcsak kitűnő alaphelyzetében rejlik, – mely egy vidéki angol haknitársulat színfalak előtti és színfalak mögötti életét festi elénk, hol élénk, hol még élénkebb színekkel, – hanem elsősorban abban, hogy szerzője ezt a normális és egyben abnormális világot egyszerre tudja a legnagyobb szeretettel és a legmaróbb gúnnyal ábrázolni.


… moziba

A Faun labirintusa


Carmen kislányával, Oféliával (Ivana Baquero) új férjéhez, a hideg és kegyetlen Vidal kapitányhoz költözik. Ofélia nem szenvedheti az új életét, így a ház mögött rejtélyes labirintusba menekül.

bővebben >>
… kiállításra


Lakástrend & Design


A hazai lakberendezés és otthonteremtés formálóit összefogó Lakástrend & Design tizedik alkalommal várja vasárnapig a kiállítókat, gyártókat, és természetesen a látogatókat a Műcsarnokba.

bővebben>>

Van Gogh Budapesten





Száz év után Van Gogh-kiállítás nyílt Közép-Európában, közelebbről a Szépművészetiben, ahol a holland festő mintegy 80 alkotását mutatják be. A Magyarországon 400 millió forintos rekordbüdzséjű rendezvényre rekord félmilliós nézőszámra számítanak. A tárlat március 20-ig látogatható, de valószínű a két hetes hosszabbítás.

bővebben>>

péntek, március 9.
TV2, 0.55

Psycho




Hitchcock talán legtökéletesebb és legklasszikusabb filmje Norman Bates története. Nem egyszerű krimit láthatunk, hanem fantasztikus, előre nem sejtett pszichológiai drámát és persze gyilkosságokat. Anthony Perkins így mesélte el a Psycho forgatásának megkezdése előtti első találkozását Hitchcockkal: “Hátborzongató volt. Egy tévéstúdióban álltam, és egy százhatvan kilós kolosszus közeledett felém. Rám nézett és valami iszonyatos angolsággal azt mondta: – Én vagyok a rémlátomás rendezője…” Az idős édesanyjával élő moteltulajdonos történetét meg kell nézni, mert Hitchcock nem hazudott: hátborzongató gyilkosságok és idegfeszítő nyomozás tanúi lehetünk! Nem sok olyan krimi van, amit tizedszer is érdemes megnézni: ez olyan.

szombat. március 10.
m1, 22.30

Nagyítás




Szombatra is egy klasszikus filmet ajánlunk: Michelangelo Antonioni zseniális, 1967-ben Cannes-ban nagydíjat nyert filmjét, a Nagyítást. A művészet szerepét boncolgató film egyben pillanatfelvétel a 60-as évek Londonjáról, a korszak szabad szelleméről és alakuló partikultúrájáról (a film zenéjét Herbie Hancock szerezte, egy jelenet erejéig pedig feltűnik a Yardbirds). A képek titkai közt élő fotós (az akkor még ismeretlen David Hemmings alakítja) egy napon évődő szerelmes párt kap lencsevégre a parkban. Amikor azonban otthon előhívja a képeket, a várt idill helyett mintha egy gyilkosság képei bontakoznának elő. Gyanúját megerősíti, hogy a műteremben nemsokára feltűnik a fotókon szereplő rejtélyes hölgy (őt Vanessa Redgrave játssza), aki bármit megtenne, hogy megkaphassa a képeket…


vasárnap, március 11.
m2, 22.55

A taxisofőr


Az TV2-n hajnalban Peter Greenaway filmje, A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, az m1-en fél tízkor Török Ferenc Moszkva tér című filmje lesz, mindkettőt érdemes megnézni, de most mégis maradunk a régi klasszikus vonalon. Martin Scorsese, már 1976-ban megérdemelte volna ezért a filmért az Oscar-díjat, amit végül csak most kapott (a Tégláért).
A Vietnámot megjárt veterán, Travis (Robert De Niro) nem találja a helyét New Yorkban. Hiába próbál közel kerülni egy szép, politikai aktivista lányhoz, hiába győzködi a vidékről felkerült, kiskorú prostituáltat, hogy térjen jó útra és hiába próbál beszélni a polgármesterjelölttel, hogy tisztítsa meg az utcákat a szeméttől. Úgy érzi, neki kell cselekednie: leborotváltatja a haját, fegyvert vásárol, kigyúrja a testét és nekivág, hogy rendet tegyen.

Címkék: Magazin