2010-ben Magyarországról rajtol a Dakar-rali

Három év múlva - szerencsés esetben akár 2009-ben - Budapestről rajtolhat a világ legrangsosabb tereprali-viadala, a Dakar-rali.

A Pénzügyminisztérium felhatalmazta a sportért és turizmusért is felelős Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumot (ÖTM), hogy aláírhatja a szerződést a Dakar-rali licencére, így 2010-ben – szerencsés esetben akár 2009-ben – Budapestről rajtolhat a tereprali-viadal.


Patrice Clerc, a rendező A.S.O. elnöke és Gilles Jourdan sportrendezvény igazgató korábban szándéknyilatkozatban jelezte, hogy 2010-től akár Budapestről is startolhat a mezőny. A két vezető a lehetséges helyszíneket tekintette meg kétnapos magyarországi látogatása során, valamint a jogdíjjal kapcsolatos kérdésekről egyeztetett. A jogdíj kifizetése, illetve a rendezés két-két millió eurót igényelne, a tervek szerint kétmilliót az állam állna, az összeg másik felét pedig a főváros, illetve szponzorok adnák össze egyenlő arányban. Az A.S.O. a közeljövőben elküldi a szerződés-tervezetet.

A többfordulós egyeztetésen magyar részről Ujhelyi István mellett részt vett Lamperth Mónika Önkormányzati és Területfejlesztési miniszter, Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes, Tátrai Miklós, a Pénzügyminisztérium államtitkára, Szalay Balázs, az A.S.O. kelet-európai képviselője és Palik László, az RTL Motorsport Klub Palik Racing Team pilótája is.

Az A.S.O. szerdán megtekintette a további lehetséges magyarországi versenyhelyszíneket: a veszprémi lőteret és a Balaton menti Veszprém-Keszthely szakaszt. Itt megismerkedhettek a balatoni térség turisztikai, illetve sporttal kapcsolatos fejlesztési lehetőségeivel is. Ez beleillik abba a koncepcióba, miszerint a Balatont ne csak a nyári turisztikai idényben, hanem egész évben ki lehessen használni.

Az A.S.O. Európa egyik legjelentősebb sportszervező cége, a nevéhez fűződik a Dakar-rali mellett a Tour de France, a párizsi maratoni futóviadal, valamint a francia nyílt golfbajnokság lebonyolítása is. A vállalat a kontinens egyik legjelentősebb médiacége is, a L’Equipe, a France Football, a L’Equipe TV és internetes újságok tulajdonosa.

Címkék: autó-motor