Egy gazdasági bérgyilkos vallomásai – könyvrecenzió

Függőségről szól John Perkins könyve. Ám nem olyan emberekről, akiket gátlástalan drogdílerek tettek a kábítószer rabjaivá, hanem olyan országokról, amelyeket kiválóan képzett gazdasági szakértők láncolnak az Egyesült Államokhoz.

A szegényeket tervszerűen eladósítják, a gazdagokat pedig meggyőzik, hogy pénzüket – például olajmilliárdjaikat – az Egyesült Államok cégei által előállított termékekre, illetve az ő szolgáltatásaikra költsék. Az eszközökben nem válogatnak.

Amikor a globalizáció kapcsán az amerikai imperializmus világhódító törekvéseiről hallunk, hajlamosak vagyunk legyinteni: „már megint egy újabb őrült összeesküvés-elmélet”.

Az Egy gazdasági bérgyilkos vallomásai című önéletrajzi könyv azonban ezt nem engedi. A szerző ugyanis nem kevesebbet állít, mint hogy maga is részese volt országok tönkretételének. Nem kell persze elhinni Perkins minden szavát. Már csak azért sem, mert túlságosan is kényelmes lenne elfogadni az alapüzenetet: a világ minden bajának oka az Egyesült Államok.

Könyve olvastán azonban nehéz szabadulni attól az érzéstől, hogy a világgazdaság működéséről alkotott kép néhány, eddig hiányzó mozaikkockája a helyére kerül.

John Perkins: Egy gazdasági bérgyilkos vallomásai › 264 oldal › Ráció, 2006 › Ára: 2850 forint

Címkék: Magazin