A lakodalmi szokások jegyében telik majd az idei Csángó Bál

Az idén a moldvai és gyimesi csángó lakodalmi szokásokat öleli fel a Csángó Bál, amelyet ma immár tizenegyedik alkalommal rendeznek meg a Petőfi Csarnokban.

Az est fővédnöke Sólyom László köztársasági elnök. A Kisebbségekért Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvahon Csángó Kulturális Egyesület által szervezett fesztiválon a moldvai magyarság létét fenyegető kedvezőtlen társadalmi és gazdasági folyamatokra kívánják felhívni a közvélemény figyelmét, és igyekeznek támogatókat nyerni a csángó magyarság megmaradását, illetve felemelkedését célzó erőfeszítésekhez – mondta el a szervezők képviseletében Nagy Bercel az MTI-nek.

“Fesztiválunkkal szeretnénk alkalmat teremteni arra, hogy a közép-és kora újkori magyar és európai kultúra számos elemét máig megőrző csángó magyarok színpadi műsor keretében mutathassák be viseleteiket, szokásaikat, zenéjüket és táncaikat ” – avat be elképzeléseikbe a moldvai csángó kultúra továbbadását küldetésének tekintő Zurgó Együttes vezetője.

A program a Kőketánc gyermektáncházzal veszi kezdetét, majd a műsort követő, hajnalig tartó táncház alkalmat teremt, hogy a nézőközönség is tevékeny részesévé válhasson e hagyományoknak – teszi hozzá. A programnak ebben a részében moldvai és gyimesi hagyományőrző csoportok segítségével tanulhatják meg az érdeklődők a csángó táncokat, énekeket.

Az est fellépői lesznek a csángó településekről – így Klézséből, Külsőrekecsinből, Pusztinából, Somoskából, Gyimesközéplokról, Setétpatakáról és Gyimesbükkről – érkező csángó magyar hagyományőrzők mellett a Csürrentő, a Tatros, a Kerekes, a Somos a Szentendre és a Válaszút együttesek, valamint a Dresch Quartett, a Fanfara Complexa és a Zurgó.

Az estet Petrás Mária csángó keramikusművész és Kása Béla fotóművész kiállítása színesíti. A bál az elmúlt években egyre népszerűbbé vált, minden esztendőben 2.500-3.000 látogatót vonz ez az ősi kultúra.

Címkék: Magazin