Csáth Gézára emlékeztek

Csáth Géza íróra és orvosra emlékeztek születésének 120. évfordulóján a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Intézetének kertjében kedden Budapesten.

Csáth Géza, eredeti nevén Brenner József orvosként az intézetben töltötte fiatal gyakornok éveit. Boros Géza, az Oktatási és Kulturális Minisztérium főosztályvezetője és Szakolczay Lajos író-kritikus a Magyar Írószövetség választmányának vezetője az intézmény udvarán 2005-ban állított emléktáblánál helyezték el koszorúikat.

Az évforduló alkalmából tartott megemlékezésen az íróra Szász János filmrendező emlékezett, akinek Csáth Géza művei nyomán készült Ópium – Egy elmebeteg nő naplója című filmje számos díjat nyert a 38. Magyar Filmszemlén. A rendező mint “kollégájáról” beszélt az íróról, akivel “megbízhatóan” dolgozott együtt. “Sokkal jobban meg kellene becsülni ennek a pöttöm országnak a nagyon-nagy íróját” – hangsúlyozta Szász János, aki 1997-es Wittman fiúk című filmjét is egy Csáth Géza-novella alapján készítette.

Csáth Géza munkásságának aktualitását hangsúlyozva a filmrendező megjegyezte: a naplóírás a mai világban újra divatba jött, hiszen az internetes naplókban, vagyis blogokban az emberek elmagányosodása, kitárulkozási vágya követhető nyomon. Csáth életének másik nagy problémája, a kábítószer-kérdés szintén létezik ma is – mutatott rá Szász János.

Harmatta János pszichoanalitikus, a Magyar Pszichiátriai Társaság főtitkára ünnepi beszédében elmondta, hogy az író rövid pályafutásának jelentős állomását jelentette a pszichiátriai intézet. Ebben az épületben dolgozott azzal a betegével is, akinek betegségtörténetét analitikus szemlélettel leírta és megjelentette. A könyv terjedelműre sikerült esetleírás a kor szintjén tudományos munkának is elfogadható – hangsúlyozta Harmatta János utalva Csáth Géza Egy elmebeteg nő naplója című művére.

“Orvosként egyszerre kell látni Csáth Gézában a tehetséges kollégát és a nehéz pácienst. Életének nagy ígérete és tragikus torzója halála után feledésbe merült. Az utókor feladata, hogy elemezze a műveit, elemezzék az életrajzát, és kutassák a rejtett indítékait, tehetségét, a lélek bugyrait és a tékozló élet hatalmas tárlatát az író életre kelt műveiben és az utókor emlékében is” – fogalmazott Harmatta János.

Csáth Géza 1887. február 13-án született Szabadkán, Brenner József néven. Unokabátyja, Kosztolányi Dezső ösztönzésére a Bácskai Hírlapnál jelentette meg első, zenekritikai írásait, majd 1904-ben a Jövendőnek küldte el A kályha című novelláját. Az érettségit követően Pestre utazott, hogy felvételizzen a Zeneakadémiára. Miután itt elutasították, az orvostudományi egyetemre iratkozott be.

Harmadéves korában a Budapesti Naplóhoz szegődött tárcaírónak és zenekritikusnak, majd a Nyugatban is publikálta novelláit, zenei tárgyú cikkeit. 1908 tavaszán megjelent első novelláskötete, A varázsló kertje. 1909-ben lediplomázott, s a neves elmegyógyász, Moravcsik Ernő vezette ideg- és elmeklinika gyakornoka lett.

1910 áprilisában tuberkulózis gyanújával orvoshoz fordult, s mikor orvosa megerősítette feltevését, kétségbeesésében a morfiumhoz menekült. A következő évek jelentették művészi és orvosi tevékenységének csúcspontját: 1911-ben a pesti Magyar Színház bemutatta két darabját, a Janikát és a Hamvazószerdát, megjelent Délutáni álom című novelláskötete, a zenei írásaiból válogató Zeneszerző portrék, majd egy évvel később kiadták a hagyományos pszichiátria és a pszichoanalízis szempontjait elegyítő elmeorvosi szakkönyvét, Az elmebetegségek psychikus mechanismusát, amely később Egy elmebeteg nő naplója címmel jelent meg.

1911-13-ban a nyári idényben különböző helyeken fürdőorvosként dolgozott, s egyre inkább a morfium rabjává vált. 1919 tavaszán végleg összeroppant. A bajai kórház elmeosztályán kezelték, ám megszökött s hazagyalogolt Regőcére, ahol lelőtte a feleségét, majd öngyilkosságot kísérelt meg. Ekkor rokonai kérésére Szabadkára vitték. 1919. szeptember 11-én innen is megszökött, Budapestre akart menni, de a szerb demarkációs vonalnál a katonák feltartóztatták. Dulakodás közben egy fiola gyorsan ölő mérget morzsolt szét a szájában, s azonnal meghalt.

Címkék: Magazin