F1: már csak két hely kiadó

A legtöbb Forma-1-es csapat már eldöntötte, hogy milyen felállásban indul a 2007-es szezonban. Már csak két pilótafülke üres a Toro Rosso csapatánál. Esélyesek persze itt is vannak.

Jerezi nem hivatalos teszteredmények:

1. de la Rosa, McLaren, 1:19.998
2. Wurz, Williams, 1:20.018
3. Kubica, BMW Sauber, 1:20.148
4. Hamilton, McLaren, 1:20.222
5. Räikkonen, Ferrari, 1:20.225
6. Schumacher, Toyota, 1:20.254
7. Button, Honda, 1:20.362
8. Montagny, Toyota, 1:20.409
9. Rosberg, Williams, 1:20.523
10. Badoer, Ferrari, 1:20.662
11. Vettel, BMW Sauber, 1:20.690
12. Coulthard, Red Bull, 1’21.023
13. Piquet Jr, Renault, 1:21.261
14. Zonta, Renault, 1:21.393
15. Webber, Red Bull, 1:21.530
16. Klien, Honda, 1:22.078

Alaposan átrendeződött a mezőny az idei évre, a világbajnok mellett a másik legtehetségesebbnek tartott pilóta is új csapathoz szerződött. A kétszeres bajnok, címvédő Fernando Alonso a McLarenhez került, a visszavonuló Michael Schumacher helyére pedig a finn Kimi Räikkönen ült a Ferrarinál. A szakemberek őket tartják a legnagyobb esélyesnek az idei egyéni címre, de ehhez lesz még nyilván néhány szava a csapattársaknak, és a Renault istállónak is.

Az esélyesek

Sokan megkérdőjelezték Alonso döntésének helyességét, hiszen a McLarenek az utóbbi években csak elvétve arattak futamgyőzelmet, de úgy tűnik azért nem nyúlt nagyon mellé a spanyol. Az elmúlt napok tesztelései során ugyanis rendre a McLarenek voltak a leggyorsabbak. Az persze más kérdés, hogy versenyhelyzetben miként teljesítenek a kocsik, amelyek hajlamosak elfüstölni.

Michael Schumacher és Ross Brawn távozása a jelek szerint nem tett jót a Ferrari istállónak. Lapértesülések szerint megindult a hatalmi harc a csapaton belül, és ennek az első áldozata a tesztpilóták főnöke Nigel Stepney lehet. A brit mérnök a távozást fontolgatja: “Sok minden megváltozott az utóbbi időben az istállón belül, és ilyen légkörben nem érzem jól magam. Szeretném a karrieremet tovább építgetni, de erre a Ferrarinál egyelőre nincsen lehetőségem.” – nyilatkozta Stepney az Autosport magazinnak.

Fiatal reménységek

A csapat mindenesetre szorgalmasan tesztelt Valenciában és a napokban Jerezben. Elkészült nemrég a második F2007-es is, és végre Kimi Räikkönen is kipróbálhatta az új autót, de a keddi ötödik helye mutatja, hogy még van lehetőség a javulásra.

Több újonc is indul az idei szezonban, akik közül a leginkább a Renault-s Heikki Kovalainenre és Alonso csapattársára, a fiatal Lewis Hamiltonra lesz érdemes odafigyelni, de meglepetést okozhat a már tavaly is néhány verseny erejéig beugró Kubica is.

Rajt Melbourne-ben

Mostanra már csak a Toro Rosso nem jelentette be hivatalosan, hogy kikkel indul a március 18-án Melbourne-ben kezdődő világbajnokságon. Az olasz F1-es csapatnál az amerikai Scott Speed és az olasz Vitantonio Liuzzi pályázik a legnagyobb eséllyel a két helyre.

“Egyelőre övék a pole position” – tréfálkozott Gerhard Berger, a Toro Rosso társtulajdonosa. “Ha eldőlt a dolog, azonnal nyilvánosságra hozzuk. Most még más versenyzőkkel is tárgyalunk, tehát nem lenne ildomos többet mondani. Egy viszont biztos: nem a pénzen múlik minden. A lehető legjobbakat szeretnénk

megszerezni.”

A 2007-es csapatok:
McLaren-Mercedes: Fernando Alonso (spanyol), Lewis Hamilton (brit) – tesztpilóták: Pedro de la Rosa (spanyol), Gary Paffett (brit)

Renault: Giancarlo Fisichella (olasz), Heikki Kovalainen (finn) – tesztpilóták: Ricardo Zonta (brazil), Nelson Piquet (brazil)

Ferrari: Felipe Massa (brazil), Kimi Räikkönen (finn) – tesztpilóták: Luca Badoer (olasz), Marc Gené (spanyol)

Honda: Jenson Button (brit), Rubens Barrichello (brazil) – tesztpilóták: Christian Klien (osztrák), James Rossiter(brit)

BMW-Sauber: Nick Heidfeld (német), Robert Kubica (lengyel) – tesztpilóták: Timo Glock (német), Sebastian Vettel (német)

Toyota: Ralf Schumacher (német), Jarno Trulli (olasz) – tesztpilóta: Franck Montagny (francia)

Red Bull Racing: David Coulthard (brit), Mark Webber (ausztrál) – tesztpilóták: Robert Doornbos (holland) y Michael Ammermüller (német)

Williams: Nico Rosberg (német), Alexander Wurz (osztrák) – tesztpilóták: Narain Karthikeyan (indiai), Nakadzsima Kazuki (japán)

Toro Rosso: ?

Spyker: Christijan Albers (holland), Adrian Sutil (német) – tesztpilóták: Fairuz Fauzy (török), Markus Winkelhock (holland), Giedo van der Garde (holland), Adrián Vallás (spanyol)

Super Aguri: Szato Takuma (japán), Anthony Davidson (brit) – tesztpilóta: Jamamoto Szakon (japán)

Címkék: autó-motor