Filmszemle: az Iszka és a Konyec nyert

A 38. Magyar Filmszemle legjobb szerzői filmjének járó díját Bollók Csaba: Iszka utazása, a legjobb műfaji filmjének járó díját Rohonyi Gábor Konyece kapta. Az Ópium négyet kapott. A szervezők búcsúztak, Kálomista bosszút állt.

A zsűri értékelése szerint az Iszka utazása a lelki mélység realista és őszinte megközelítéséért, a meggyőző integritásért érdemelte ki az elismerést. Bollók Csaba, a kedd esti díjátadón a FigyelőNetnek elmondta, hogy a megnyert díj elsősorban a filmnek fontos, mert így nagyobb figyelem irányul az alkotásra. Úgy véli, talán azért nyerhette ő a díjat, mert egy egyszerű filmet csinált. Az alkotással sikerült egyszerűen megmutatni a valóság bonyolultágát : „ezek a gyerekek egyszerre elvágyódnak, de azért vissza is vágyódnak haza. Ez már egy bonyolult képlet. Ezt egy egyszerű valóságközeli mesében igyekeztem bemutatni, és talán ezt értékelhette a zsűri.”

Rohonyi: ez egy többnézetű film

A zsűri szerint a Konyec az ötletességéért és gazdag humoráért kapta a kategóriája legrangosabb díját. Rohonyi Gábor, miután megkapta a legjobb műfaji filmnek járó elismerést, lapunknak elárulta, hogy hideget, meleget is kapott a film a premier óta, de szerencsére már többen szeretik a filmet. Bár most először választották szét a zsánerfilmet és a szerzői filmet, ők egyáltalán nem zsánerfilmet kezdtek el készíteni. Csak egy olyan filmet, amelyben van humor, dráma, feszültség és líra is. Úgy véli ebben a roadmovie-ban egyszerre több műfaj kapott helyet, amely többnézetűvé tette a filmet, és biztosan a zsűri is azt látta meg benne. Az első nagyjátékfilmjét jegyző Rohonyi Gábor nem érezte úgy, hogy a Konyecnek áll a zászló: „a többi műfaji film közül nagyon sok minden tetszett a Lorában, minden ízében profi munkának tartom az S. O. S. Szerelmet, és Szőke Hasutasokján is rengeteget nevettem. Nem hiszem, hogy össze lehetne ezeket hasonlítani. Ez mindig rossz vért szül.”

Búcsú és bosszú

Janisch Attila, a filmszemletanács elnöke záróbeszédében elmondta, hogy a jelenlegi szervezők két évre vállalták a feladatot, jövőre más csapat felel majd a szemle lebonyolításáért. A szemlezáró díjátadón kisebb feszültséget okoztak Kálomista Gábor a Csak szex és más semmi című film producerének szavai, amikor a legjobb tévés nézettséggel bíró filmet jutalmazták: „Nagyon szépen köszönöm, és arra kérem a mozisokat és az ORTT-t, hogy ne szüntessék meg ezt a díjat, attól függetlenül, hogy most már egy öttagú zsűri dönt arról, hogy mi fog tetszeni a közönségnek”. A producer gratulált a díjazottaknak, akik pedig nem nyertek, azoknak azt üzente, van élet a filmszemlén túl. A filmes itt minden bizonnyal arra utalt, hogy tavaly csak a legjobb forgatókönyv díját kapták meg az országszerte hatalmas sikert aratott filmmel.

Csáth Gézát a világnak

A legjobb rendező Szász János lett az Ópium – Egy elmebeteg nő naplója című filmért, amely – mint a zsűri írja – merész kísérletként elhatol az emberi tapasztalás végső határáig. Az Ópium söpörhette be a legjobb operatőrnek járó díjat is (Máthé Tibor). A külföldi kritikusok és újságírók szavazatai alapján a Gene Moskowitz-díjat szintén Szász János kapta. A rendező a külföldi kritikusoktól kapott díj átvételekor tartott köszönőbeszédében azt emelte ki, hogy ez által esély nyílik arra, hogy külföldön is jobban megismerjék a magyar filmeket és talán Csáth Gézát is, akinek most ünnepeljük a 120. születésnapját.

A Dolina csak látványért kapott díjat

A Simó Sándorról elnevezett elsőfilmes díjat a zsűri Bogdán Árpádnak ítélte a Boldog új élet című filmért, ugyanez a film nyerte a legjobb eredeti filmzene díját is. A legjobb látvány díjat a Dolina című film alkotóközösségének ítélte a zsűri (díszlet: Árvai György, jelmez: Szűcs Edit, Breckl János, operatőr: Medvigy Gábor, rendező: Kamondi Zoltán). A legjobb forgatókönyvírói díjat Elek Judit: A hét nyolcadik napja című filmje kapta, a számos eredeti karaktert felvonultató, valósághoz közeli komplex történetért.

A legjobb női alakítást a Kythera főszereplője, Kovács Kata, a legjobb férfi alakítást Zsótér Sándor (Töredék) érdemelte ki. A produceri díjat Sipos Gábor és Rajna Gábor, a Laokoon Film producerei kapták a Boldog új élet produceri és a Lassú tükör társproduceri tevékenységéért.

Az Arany olló díj Czakó Judit vágóé (Iszka utazása és a Kythera), az arany mikrofon díjat az Ópium című filmben végzett hangmérnöki munkáért Sipos István, Manuel Laval és Matthias Schwab kapta. Elismerő oklevélben részesült Igor és Ivan Buharov (Lassú tükör).

Az internetes közönségszavazatok alapján a legjobb nagyjátékfilmnek járó filmhu díjat, illetve a TV2 díját a Konyec című filmjéért Rohonyi Gábor kapja. A külföldi kritikusok és újságírók szavazatai alapján a Gene Moskowitz-díjat Szász János kapja az Ópium – Egy elmebeteg nő naplója című filmjéért.

Kisjáték – és kísérleti filmek

A 38. Magyar Filmszemle legjobb kisjátékfilmjének járó díjat Nemes Jeles László kapta, Türelem című filmjéért, az érzékeny téma szokatlan feldolgozásáért. A kísérleti film kategória különdíját Nicolaus Myslicki (Álszent) vitte el. Nagy Dénes (Együtt) a rendezői különdíjat, Tóth Widamon Máté (Alterego) az operatőri díjat söpörhette be. Elismerő oklevelet kapott Horváth Lili (Vakáció).

Dokumentumfilmek


Balkán bajnok: az erdélyi sors egyetemes érvényû bemutatása

Az év legjobb dokumentumfilmje Kincses Réka Balkán bajnok című filmje lett, az erdélyi sors egyetemes érvényű bemutatásáért, melyet a rendező családjának és politikus apjának életén keresztül mutat be. A rendezői díjat Kőszegi Edit (Menekülés a szerelembe), a Schiffer Pál-díjat Pigniczki Réka (Hazatérés: Egy szabadságharcos története), az esélyegyenlőségi díjat Zsigmond Dezső (Élik az életüket), az operatőri díjat Talán Csaba (Elboronálva) kapta.

A kiemelkedő művészi teljesítményért oklevelet kap: Forgács Péter a Miss Universe 1929 – Lisl Goldarbeiter – A szépség útja; Gulyás Gyula az Itt az idő; Szobolits Béla a Miért?! Egy tragikus szerelem története; Kékesi Attila A forradalom arca – Egy pesti lány nyomában című filmért.

Tudományos-ismeretterjesztő filmek


Forró õsz a hidegháborúban

Az év legjobb tudományos-ismeretterjesztő filmjének járó díjat Kóthy Judit-Topits Judit: Forró ősz a hidegháborúban című alkotása, a legjobb rendezés díját Dér András: A hét főbűn (Bűnök ezek?) című filmjének ítélte a zsűri. A legjobb témaválasztásnak Tóth Zsolt Marcell: Budapesti vadon című filmje bizonyult.

Különdíjak

A Magyar Rendezők Társasága, a HSD által alapított Stáb mestere díjat – amelyet azok a kiváló film és televíziós munkatársak kaphatnak, kiknek munkája nélkülözhetetlen a filmek megvalósításához – Galsainé Einhorn Zsuzsa berendező és Krasnyánszky Gyula pirotechnikus kapják.

Az Országos Diákzsűri fődíját, a Zöld Holló fődíjat Bollók Csaba kapja az Iszka utazása című filmért, a minden képkockából sugárzó őszinteségéért, amely képes volt egy ilyen, csak ritkán belátható világot a közönség elé tárni.

Címkék: Magazin