A főszereplő halála miatt újraforgatják a Deltát

Lajkó Félix hegedűművész főszereplésével márciusban újraindul a Delta forgatása. A filmet eredetileg Mundruczó Kornél Bertók Lajossal forgatta, de a színész tragikus halála után egyértelművé vált, hogy nélküle nem lehet befejezni az alkotást.

Mundruczó Kornél filmjének forgatása tavaly nyáron, a főszereplő, Bertók Lajos tragikus halála miatt szakadt félbe. A forgatás két éve kezdődött, a stáb 2006 februárban 22 napos forgatáson volt túl a negyvenből. A színész halála után egyértelművé vált, hogy a filmet nem lehet a vele felvett anyagból összevágni.

Ekkor az volt a legfőbb kérés, hogy találnak-e olyan szuverén művészt, alkotótársat, akivel a folytatás vagy esetleg a film teljes újrakezdése elképzelhető. A több hónapig tartó szereplőválogatás eredményeként Lajkó Félixre esett a választás.

Az új szereplő miatt a forgatókönyvet majdnem teljes egészében megváltoztatták az alkotók, több figurát más színész játszik. Tóth Orsi továbbra is játszik a filmben , de Félix mamája szerepét Kiss Mari helyett Monori Lili alakítja, szeretője pedig Gáspár Sándor lesz. A kreatív csapat változatlan: Ágh Márton látványtervező, Erdély Mátyás operatőr, a forgatókönyvet hárman, Bíró Yvett Petrányi Viktória és Mundruczó Kornél jegyzik. A film zenéjének megírásáról Lajkó Félixszel tárgyal a stáb.

A rendező elmondta: az újraírt forgatókönyv a korábbi téma más bemutatása, csak az első pár jelenet hasonló. A film helyszíne továbbra is a Duna deltája: egy kiüresedett kikötőváros a fantasztikus természetben. A teljesen megváltoztatott történetről a rendező nem árult el részleteket.

Petrányi Viktória, a film producere a vasárnapi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a tragikus haláleset után összefogás alakult ki a film megmentése érdekében. A biztosító is fizetett, a produkció ennek ellenére hiánnyal indul, amelynek következtében produkciós egyszerűsítések várhatók, többek között kisebb stábbal rövidebb ideig tart a forgatás.

A Delta finanszírozását a TV2 és az eddigi támogatókon túl még egy cég vállalta magára. A munkálatok három fázisban zajlanak: az első március 19-től április 15-ig tart, a következő szakasz várhatóan május 6-tól június elsejéig, ezt ősszel egyhetes menet követi. Az eddig leforgatott anyagból a producer elmondása szerint emlékfilm készül. A Delta várhatóan a jövő évi filmszemle programjában szerepel majd.

Címkék: Magazin