Nyit a filmszemle

Kedd este a Budapest Kongresszusi Központban Sándor Pál Noé bárkája című filmjével megnyitják a 38. Magyar Filmszemlét. Az ünnepség keretében kiosztják az Életmű-díjakat és a Magyar Mozgókép Mestere címet is.

A január 30-tól február 6-ig tartó filmünnep versenyprogramjában 95 alkotás, 17 játékfilm, 39 dokumentumfilm, 30 kísérleti- és kisjátékfilm, valamint 9 tudományos- és ismeretterjesztő film indul. Versenyen kívül további 17 játékfilmet, 11 tévéfilmet, 96 dokumentumfilmet, valamint 51 kísérleti- és kisjátékfilmet nézhetnek meg az érdeklődők három a helyszínen, a Jövő Háza Központban, a Palace Mammutban és az Uránia Nemzeti Filmszínházban.


Kamondy Zoltán: Dolina


Már vannak díjazottak

A szemlének már vannak is díjazottjai: a megnyitón Máthé Erzsi színművész, Fakan Balázs dramaturg és Czigány Tamás dokumentumfilm-rendező veheti át a 38. Magyar Filmszemle Életmű-díját. (Tavaly Agárdy Gábor színművészt, Dargay Attila animációsfilm-rendezőt, György István filmrendezőt és Szalontai Árpádné naplóvezetőt tüntették ki életműdíjjal.)

Idén Herskó János és Szabó István filmrendezők kapják a Magyar Mozgókép Mestere művészeti díjat. A rangos szakmai elismerést, melyet a Magyar Mozgókép Közalapítvány a magyar mozgóképszakma kiemelkedő alkotóinak megbecsülése és teljesítményük méltatása érdekében alapított, szintén a megnyitóünnepségen vehetik át a rendezők.

Két fődíj, előzsűri

Az idei filmszemle egyik újdonsága, hogy két fődíjat osztanak ki: az év legjobb szerzői filmjét, és az év legjobb műfaji alkotását. A fődíj megkettőzésével a zsűri ösztönözni szeretné, hogy a nemzetközi sikereket arató szerzői filmjeink mellett megerősödjön a tehetséget és szaktudást egyaránt megkívánó műfaji filmezés is. Janisch Attila, a szemletanács elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: szeretnék, ha megszűnne a zsánerfilmes és a szerzői filmes felfogás közti mesterségesen gerjesztett ellentét.

A kettéválasztott fődíj mellett ugyancsak újdonságnak számít, hogy a versenyprogramba nevezett játékfilmek sorsáról előzsűri döntött. (A játékfilmes előzsűri tagjai: Heller Gábor forgatókönyvíró, Hirsch Tibor filmesztéta, Kálmán András médiaszakember, Kocsis Ágnes rendező és Politzer Péter rendező-vágó voltak.) A közel negyven nevezett alkotásból végül 17 került a versenyprogramba.


Bollók Csaba: Iszkra utazása


Hommage à Fábri Zoltán

A harmadik újdonság, hogy az idei szemlét először ajánlják egy nemzetközileg is ismert, már klasszikussá vált magyar filmesnek. A 38. Magyar Filmszemle Fábri Zoltán emlékének tiszteleg. „Szeretnénk a szemlét minden évben összekapcsolni a magyar filmművészet egy-egy meghatározó, de már évtizedek óta nem közöttünk élő egyéniségének emléke előtti főhajtással. Fontosnak tartjuk, hogy ezzel is hangsúlyozzuk, a magyar filmnek nemcsak prosperáló jelene és jövője, hanem nagyon jelentős múltja is van” – mondta Janisch Attila. Ez nemcsak egy egyszerű gesztus: Fábri Zoltán festményeiből és díszletterveiből kiállítás nyílik a Nemzeti Galériában, műsorra tűzik több filmjét a szemlén és a televíziókban egyaránt.

Nemzetközi zsűri

Már a tavalyi szemlén bevezették, hogy a játékfilmeket értékelő bizottságban több nemzetközi szaktekintély is részt vett. Ezt a hagyományt folytatják a szervezők idén is. 2007-ben Ulrich Gregor német filmtörténész, az egyik legismertebb filmtörténeti alapmű írója lesz a filmszemle játékfilmes zsűrijének elnöke, a további tagok: Ellis Driessen holland filmforgalmazási szakember, fesztiválszervező, Mike Goodridge, a Screen International szerkesztője, filmkritikus, Enyedi Ildikó filmrendező és Muhi András producer.


Herendi Gábor: Lora


Karátson és Réz is zsűrizik

A dokumentumfilmes grémium Karátson Gábor író, festő elnökletével áll fel, a testület tagja Csillag Ádám filmrendező és Csukás Sándor operatőr. A kísérleti- és kisjátékfilmes zsűri elnöke Tímár Péter filmrendező, tagja Gelencsér Gábor filmesztéta és Hartai László filmrendező. A tudományos és ismeretterjesztő filmes bizottságot Réz András filmesztéta vezeti, aki Mosonyi Szabolcs filmrendezővel és Rák József rendezővel, operatőrrel együtt dolgozik.

12 milliárd magyar filmekre

A filmszemle költségvetése összesen 155 millió forint (tavaly 145 millió volt). Ebből 120 milliót az Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) állt, a további 35 milliót a különböző támogatók biztosították. A 2006-ban nevezett filmek összköltsége elérte a 12 milliárd forintot, melynek közel felét folyósította az állam különböző csatornákon, az MMKA az összeg negyedét finanszírozta.


A Filmszemle versenyfilmjei
(Játékfilmek):


Bogdán Árpád: Boldog új élet
Bollók Csaba: Iszka utazása
Dettre Gábor: Romazsaru (munkacím)
Elek Judit: A hét nyolcadik napja
Erdőss Pál: Budakeszi srácok
Esztergályos Károly: Férfiakt
Herendi Gábor: Lora
Igor és Iván Buharov:Lassú tükör
Kamondi Zoltán:Dolina (Az érsek látogatása)
Maár Gyula: Töredék
Mészáros Péter: Kythera
Rohonyi Gábor: Konyec
Sas Tamás: SOS szerelem!
Szalai Györgyi-Dárday István: Az emigráns
Szász János: Ópium – Egy elmebeteg nő naplója
Szilágyi Andor: Mansfeld
Szőke András: Hasutasok
Vecsernyés János: Emelet

Címkék: Magazin