Pécsre költöznek a világhírű magyar fotográfusok

Budapest után Pécsett is látható lesz csütörtöktől a (M)érték – Világhírű magyar fotográfusok címmel a Brassai, Robert Capa, André Kertész, Moholy-Nagy László és Martin Munkácsi fotóiból rendezett kiállítás.

A közönség a fotográfia történetének öt rendkívüli jelentőségű, magyar származású alkotójától mintegy 150 képet tekinthet meg a pécsi Városi Képtárban, köztük olyanokat, amelyek eddig csak a fővárosban voltak láthatóak – mondta el Ötvös Kinga, a szervező EDGE Communications vezető tanácsosa. A budapesti Ernst Múzeumban a Magyar Fotóművészek Szövetsége által szervezett Fotóhónap 2006 keretében tavaly novemberben megnyílt tárlat nagy sikert aratott, mintegy húszezer látogatója volt. A Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből összeállított kiállítás március 15-ig tekinthető meg a baranyai megyeszékhelyen.

A kiállítás különlegessége, hogy az öt fotós párhuzamos életútját 1912 és 1976 között egy lineáris tengelyre fűzi fel. A bemutató úgy követi végig az alkotók pályáját, hogy időben, térben összekapcsolható műveiket, a velük megtörtént eseményeket kronologikus rendben, folyamatukban, mégis elkülönítetten jeleníti meg.


André Kertész Franciaországban és Amerikában lett világhírű alkotó, míg a Brassaiként ismertté vált, Halász Gyula néven született művész a párizsi éjszakából merített ihletet. A háborús riportfotóival kitűnt Robert Capa többek között a spanyol polgárháborúban, a második világháború harcterein és az indokínai háborúban készítette haditudósításait, Moholy-Nagy László pedig Németországban a Bauhaus egyik legmeghatározóbb alakjává vált. Martin Munkácsi szintén Németországban, sportriporterként dolgozott, illetve az Egyesült Államokban teremtette meg a modern divatfotózás alapjait.

Címkék: Magazin