Már a mozikban: Lora

Testvérek viaskodnak egy gyönyörű lány szerelméért. A báty meghal, a leány megvakul, az öcs konokul kitart érzései mellett. Herendi Gábor humort is használó tragédiafilmje.

magyar, 2007 115 perc

Eredeti cím: Lora Rendező: Herendi Gábor Forgatókönyvíró: Herendi Gábor, Sárközi Andrea, Divinyi Réka Operatőr: Szecsanov Martin Zene: Hrutka Róbert Producer: Herendi Gábor, Kecskeméthy Lídia Szereplők: Lucia Brawley (Lora), Nagy Péter (Geri), Fekete Ernő (Dávid), Szamosi Zsófia (Betti), Bartsch Kata (Edit), Gazsó György (Miklós), Lukáts Andor (Fater), Lázár Kati (Margit), Reviczky Gábor (pszichológus), Csuja Imre (Lovász) Mozistart: január 25., Honlap

Herendi Gábor (Valami Amerika, Magyar vándor) ravasz. Második nagyjátékfilmjének botlását követően műfajt váltott, pontosabban: zsánert, ezúttal romantikus drámával jelentkezik – és láss csudát: nem is rosszal.

A film története egy „klasszikus” szerelmi hármas-fogatra épül. A főszereplő, a szaxofonos Geri – Nagy Péter, az idei magyar aspiráns a páneurópai Shooting Star elnevezésű tehetségkutató rendezvényen (amelynek eredményét a 2007-es berlini filmszemlén kötik majd az orrunkra) – elbújós természetű. „Veleszületett visszahúzódási hajlamát” erősítette bátyja, Dávid (Fekete Ernő), aki, míg élt, az előtérben szerepelt (és csajozott), majd hogy meghalt, Geri önvádja duzzasztotta hatalmasra. A rámenős báty – mint minden nőt – megkaparintotta a szép Lorát (Lucia Brawley) is, újabb strigulát húzva numerahalmozó füzetébe (nincs ilyen a filmben, csak a költői vénánk játszott vélünk). Geri azonban komolyan gondolja az érzelmeit, azaz mélyen és erősen beleszeret a lányba. Dávid halálát követően a két fiatal egy koncerten találkozik, ám a lány továbbra sem kér a fiú szerelméből, még akkor sem, hogy időközben elvesztette szeme világát, a fiú pedig nem tágít, még akkor sem, ha apjuk (Lukáts Andor) Lorát hibáztatja Dávid haláláért.

A flashbackekkel szabdalt jelenben feltárul a múlt – és a rejtély, ami az alacsonyabb érzelmű és/vagy izgalmú szcénák során is képes éberen tartani a nézői figyelmet.


Mint mondtuk: Herendi ravasz ember. A belőle és feleségéből álló korábbi íróduóját napjaink egyik legügyesebb (és legkelendőbb) forgatókönyvírójával, Divinyi Rékával (Csak szex és más semmi, Tibor vagyok, de hódítani akarok, Szabadság, Szerelem) javította fel. A remekül játszó fő- és mellékszereplő színészeknek – az epizodisták között Csuja Imre és Gazsó György karakterei viszik az oldó humorvonalat – köszönhetően professzionális munka Herendi filmje.

Ráadásul nem megy el mellettünk úgy, hogy ne fogna meg. Bátorítjuk Herendit. Próbálkozzon minél több műfajfilmmel. Ha ilyen a végeredmény, egyáltalán nem bánjuk.

Címkék: Magazin