Nemzetközi turnén a Muzsikás

Franciaországban, Belgiumban és Németországban lép fel a napokban a Muzsikás együttes – tájékoztatta Hamar Dániel, a zenekar alapító tagja az MTI-t.

A franciaországi és belgiumi koncertek „témája” Kodály Zoltán és a népzene lesz, a zeneszerző cselló-szólószonátája kerül majd a középpontba, erre építik a programot. A koncerten közreműködik Roel Dieltiens világhírű csellóművész Belgiumból, a Muzsikás vendége lesz továbbá Petrás Mária moldvai énekes.

Az együttes Franciaországban a nantes-i La Folle Journée komolyzenei fesztiválon játszik. A rendezvényen akkora közönségre lehet számítani, mint egy rockkoncerten, akár 250 ezren is összejöhetnek egy hétvégén – mondta Hamar Dániel.

Tájékoztatása szerint a Muzsikás január 29-én fellép a német szövetségi parlament, a Bundestag emléknapján, amelyet minden évben a nácizmus áldozatainak szentelnek. Az ünnepi ülés alkalmából az együttes háromszor lép fel, a rendezvényen jelen lesz az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre is. A zenekar a Gyimesi Halottkísérőt adja elő, valamint erdélyi magyar zsidó zenét és mezőségi keservest játszik a koncerteken.

A Muzsikás hagyományos magyar népzenét játszik és énekel. Az énekhez a szólóhegedű, a brácsa és a bőgő adja a kíséretet. A hetvenes években alakult együttes beutazta Európa összes országát, de koncertezett Észak-Amerikában, Ausztráliában, Új-Zélandon, Japánban és Dél-Afrikában is. Lemezei világszerte kaphatók.

Londonban a Queen Elisabeth Hall és a Royal Festival Hall vendége volt, játszott az amszterdami Concertgebouw, a párizsi Theatre de la Ville színpadán, és New Yorkban, a Town Hallban is. A közeljövőben a tervek szerint a Római Zeneakadémia nagytermében és a New York-i Carnegie Hallban is fellép.

Címkék: Magazin