A föld alá készül a Szépművészeti

Új, térszint alatti épületrésszel bővülne a Szépművészeti Múzeum. Az elkövetkező évek egyik legnagyobb, 4,5-5 milliárd forintos kulturális beruházása 2010-re valósulhatna meg.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatja az elképzelést, amelynek köszönhetően hatezer négyzetméternyi, közösségi funkciókat magában foglaló épületrésszel bővülne az intézmény. A Hősök tere Látogató és Turisztikai Központ elnevezésű épületrészben fogadótér, több jegypénztár, kávézó, étterem, múzeumi bolt, gyermekfoglalkoztató kapna helyet. Kialakítanának továbbá egy 1.200 négyzetméteres, nagy kiállítások befogadására alkalmas időszaki kiállítóteret, a föld alatt helyet kapna egy előadóterem és egy médiapáholy is, ahol a látogatóak interaktív módon ismerhetnék meg a múzeum gyűjteményét és kiállításait.

A hatástanulmányok elkészítésére eddig csaknem 30 millió forintot nyert európai uniós forrásból a múzeum. A beruházás EU-s forrásokból, valamint 15 százalékos önrészből valósulna meg.

Az építkezéshez a tér forgalmát is át kellene szervezni. Így az is elképzelhető, hogy elzárnák a forgalom elől a teret. Baán László főigazgató tervei szerint a párizsi Louvre múzeum üvegpiramisához hasonlóan a Szépművészeti Múzeum föld alatti bővítését is egy vizuális jel mutatná, amelyre tervpályázatot írnak ki. Az építkezéssel nemcsak a múzeum bővülne, hanem a főváros is gazdagodna egy turisztikai központtal a Hősök terén.


A Szépművészeti Múzeum pályázatának kedvező elbírálása esetén 2008-ban indulna az építkezés, a látogatók 2010-ben vehetnék birtokba az új látogató és turisztikai központot.

Címkék: Magazin