Hiller: kiállok a színházakért

Hosszú tárgyalások során minden érdekelttel megállapodás született az ösztöndíjról – közölte Hiller István, aki kulturális miniszterként „fillérre” a tavalyival megegyező támogatást ígért a színházaknak.

Az oktatási és kulturális tárca vezetője a Magyar Televízió keddi Nap-kelte című műsorában a felsőoktatás átalakításáról szólva hangsúlyozta, hogy egyszerre pártolja a határozott reformkoncepciót, egyúttal az arról folytatott folyamatos tárgyalásokat is. Hónapok óta, a nyilvánosságtól távol minden érdekelttel tárgyalt az egyetemi hallgatók ösztöndíjáról, és mára eljutottak a megállapodásig: élesen elválik majd egymástól a szociális és a tanulmányi ösztöndíj, nő a kifizethető összeg.

„Kiállok a színházak mellett” – mondta, utalva arra a vitára, amely a színházak finanszírozása körül folyik. A színházaknak nyújtott támogatás kétharmadát az állam, egyharmadát a főváros adja. Hiller ismét ígéretet tett arra, hogy a minisztérium ebben az évben „forintra, fillérre ugyanannyit” ad majd, mint 2006-ban. A tárcavezető sürgette, hogy a főváros és a színházi szakma képviselői „üljenek le és állapodjanak meg” a támogatásról. Kijelentette, hogy a minisztériumhoz hasonlóan, „fővárosnak is meg kell oldania” a színházak finanszírozását.

Alelnöki jelöléséről elmondta: a párton belül az oktatás és a kultúra ügyét kívánja képviselni. Ő már akkor sem szándékozott „választási ciklusokon át” pártelnök maradni, amikor erre a posztra megválasztották – mondta. Célját, a párt választási győzelmét, elérte, és nem tartja visszalépésnek, ha alelnökként a pártban a szociáldemokrata értékeket és a kultúra ügyét képviseli.

Címkék: Magazin