Menjek vagy maradjak – nu-jazz vagy bakterház

Hétvégére több rasta- és nu-jazz-partyt, Makám-koncertet, ópusztaszeri szőlővesszővágást, orgonakoncertet ajánlunk a kimerészkedőknek, az otthonülőknek pedig minden napra egy jó filmet a tévéből.

Január végén úgy látszik, kezd visszatérni az élet a kulturális szcénába, felélednek a programszervezők, újraindulnak a partysorozatok. A Kiril vihar átvonulása után pedig még a hétvége is melegnek ígérkezik, így szabadtéri programokra is érdemes lehet indulni. A koncertek és bulik mellett ezért ópusztaszeri szőlőtermésjóslást is figyelembe ajánljuk.

A kérdés tehát továbbra is a régi: menjek vagy maradjak?

Menjek…

Péntek, január 19.

…rázni a Trafó Bár Tangóba


A nemzetközi dancehall sztárokat felvonultató partyn a guyanai születésű, Franciaországban élő Európa-szerte népszerű, remek roots harcos, Ras Mac Bean lép fel, és a salzburgi Soulfyah kíséri el.
Az est házigazdája a hazai Love Alliance és Mc Kemon. Az est sztárja, Ras Mac Bean jelenleg hosszú utat járt be, míg európai áttörésére sor került. A Guyanán született művész vándorlásai során hosszabb állomásokat tartott Dél-Amerikában és a karibi szigeteken, míg 2002-ben Franciaországban, Le Mans-ban kötött ki, ahol egymásra találtak a mára szintén kontinenshírű Irie Ites-val. A találkozás mindkettőjüknek hasznára vált, Ras Mac Beannek megjelentek első kislemezei és keresztűl-kasul turnézták nemcsak teljes Franciaországot, hanem Európát is.

…Makámos állatosra az Almássyra

A nagy múltú Almássy téren a nagy múltú folkzenekar mutatja be legújabb gyermekdalos lemezét. Az ”Ákom bákomon” húsz dal szerepel, amely nemcsak a gyermekeknek ajánlott! A dalok többsége az állatokról szól, de még az együttes sem számolta össze, hány állatról is van szó. Most a koncerten el lehet velük végezni a számvetést. Néhány cím ízelítőnek: A nyúl álma, Csiga biga, Százlábú, Medvés, Mackós, Uhu néném, A vakond vára, A pillangó és a holló. A zenekar rajongói biztosan nem fognak csalódni. Akik pedig nem ismerik, azoknak mindenképpen itt az ideje a találkozásnak.

Szombat, január 20.

…nu-jazzre az A38 Hajóra



A jazz iránt előítélettel élők leggyakoribb visszatérő indoka az elutasításra, hogy annyira még táncolni sem lehet rá. De amint tudjuk, a jazz ilyen is meg olyan is (csermelyfolyam, de hömpölygő folyam is – Parti Nagy Lajos), így aztán az A38 most olyan előadót hozott el, aki erre a tételre rácáfol. Parov Stelar, azaz Marcus Füreder többéves kitartó lemezlovaglás után 2004-ben hozta létre saját önálló kiadóját, az Etage Noirt, és készítette el első albumát, ami azonnal hatalmas sikert aratott. A bécsi elektronikuszenei hagyományokat követve jazzhangzás ötvöződik füstös funkokkal és dubokkal, pörgős, vérpezsdítő groove-okkal. A linzi fiatalember szinte pillanatok alatt klubkendvenc lett, és élő koncertjei is élményszámba mennek. A tavaly megjelent második lemezt már kifejezetten nagy várakozás előzte meg, és Stelar nem is okozott csalódást. John Barry Bond-zenéi, Miles Davis cool-korszaka, a negyvenes évek bigbandhangzása, laza szvingek, film noir-hangulatok, a hetvenes évek gettófunkja, Kruder és Dorfmeister lelassult dubjai, modern elektronika és némi acid jazz – mindezek ott kavarognak Parov Stelar zenei vegykonyhájában. A sztárfellépő előtt a kitűnő magyar trombitás, Barabás Lőrinc lép fel zenekarával az Eklektrickel.

…szőlőtermést jósolni Ópusztaszerre



Szent Vince vértanú a szőlészek, borászok védőszentje. Ünnepe, melyet január 20-án tartanak, az év első jeles napja az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Ópusztaszer ma nem része borvidéknek, de a középkorban jelentősebb szőlőtermesztés folyhatott, hiszen az itt feltárt kolostor gazdasági épületei között volt az Alföld egyik legnagyobb borospincéje. A néphagyomány szerint ezen a napon tájegységenként különbözőképpen megjósolják az évi szőlőtermés milyenségét, például vicevessző-vágással. Ennek során lemetszenek egy vesszőt a szőlőtőről. Ha a rügyek épek, az azt jelenti, hogy a tél nagyobb részét már megúszta a szőlő és nem fagyott el, van remény a vidám szüretre. A vesszőt később vízbe teszik, ahol a rügyek kifakadnak. A hajtások mennyiségéből további következtetéseket lehet levonni a tőkék állapotára vonatkozóan. A program hagyományosan délben kezdődik, a főbejáratnál forralt bor és muzsikaszó fogadja a látogatókat. Felvonulnak a magyarországi borrendek is. A szegedi tanya udvarán vágják a vesszőt, majd a Szent-Vince felavatják a borrend új tagjait. Eztán borkóstolás és tánc.

Vasárnap, január 21.

…orgonabeavatóra Varnusszal

A különleges program keretében Varnus Xavér nemcsak játszik a Művészetek Palotájának világszínvonalú orgonáján, hanem a hangszerek királynőjének a működésébe is beavat. A világhírű és rendkívül népszerű művész koncertjein eközben a zene szinte teljes történetén végighalad, és a muzsika ‘lényegébe’ is beavatja ifjú hallgatóit. Az előadásokra, amelyek a korlátozott létszámú közönséggel folytatott közvetlen, interaktív kapcsolatra épülnek. Az orgonabeavató találkozásokból a tervek szerint televíziós műsor is készül.

… megnézni 50 év francia plakátjait a Budapest Galériában




A művészi plakát Franciaországban jelent meg először a XIX. század végén olyan tehetségek révén, Chéret-t követően, mint például Toulouse-Lautrec vagy Mucha. Őket követte Cappiello, majd az első világháború után Carlu, Cassandre, Colin és Loupot. 1945 után egy új generáció jelenik meg. Savignac és André François Cassandre tanítványai, míg Villemot, Paul Colin iskolájának óráit hallgatta. A háború utáni nyomorúságos időkben a franciáknak vidám tehenekre volt szükségük, a 60-as évek végén a plakátművészetben megjelenik a fotó, a reklámügynökségek és a marketing. Láthatjuk a 68-as májusi forradalom plakátjait. A fiatal grafikusok (Grapus csoport) plakáttervei, erősen politizálódnak és visszautasítják a reklámszakmát. A nemzeti és regionális kulturális intézmények látványos fejlődése és a fesztiválok mentőövként szolgálnak a plakátművészet megmentéséhez.

…moziba

A királynő



Stephen Frears (Veszedelmes viszonyok, Pop, csajok satöbbi) rendező – Peter Morgan scriptje nyomán – drámáját a királyi család egyik legkeserűbb időszakától (az akkor már elvált és a dúsgazdag üzletemberfiú, Dodi al-Fayed kedveseként nyilvánosság elé lépő) Diana 1997-es halálos párizsi autóbalesete után indítja. A korábban a nászt a maga módján vehemensen ellenző II. Erzsébet (Helen Mirren) áll a film középpontjában, egy asszony, akit a hordott teher megtanított, hogy csak a legritkább esetben legyen ember, vagy inkább ne is, a rendezvények integető keze mellett elsősorban ő az Egyesült Királyság, azaz bármit cselekszik (vesd össze: „az állam én vagyok”), azt minden alattvaló cselekszi. Tulajdonképpen Diana tragédiája az „alkalom” arra, hogy a korona mögül „kikandikáljon” az ember, aki anno megtanult motorokat összerakni, esetlegesen szándékai, vágyai és érzelmei vannak. Csikorog az ereszték, persze, a gyakorlattól elszokott szív esetlenül dobban, talán még a könnyek is csodálkozva csordulnak, hiszen mit keresnek ők a fenséges arcon.


..kiállításra


Van Gogh Budapesten




Száz év után Van Gogh-kiállítás nyílt Közép-Európában, közelebbről a Szépművészetiben, ahol a holland festő mintegy 80 alkotását mutatják be. A Magyarországon 400 millió forintos rekordbüdzséjű rendezvényre rekord félmilliós nézőszámra számítanak. A tárlat március 20-ig látogatható.

bővebben >>

…tévézni

Péntek, január 19.
TV2
20:10,

A nagy szökés




Steve McQueen, James Garner, Richard Attenborough, Charles Bronson, James Coburn – a névsor amiért érdemes megnézni a filmet. A másik, hogy igazi filmtörténeti darabról van szó, amely a maga idejében a legdrágább és egyben a legtöbbet jövedelmező filmje volt, bár a teáskanállal alagutat ásó hadifoglyok ötlete már akkor sem volt új. A II. világháborús történet hiteles dokumentumokon alapszik, mely szerint a német hadifogolytáborokban szinte mindennaposak voltak a szökési kísérletek a brit, amerikai és ausztrál katonák részéről. A Birodalom sok időt és energiát fordított a hadifogolytáborokból megszökött ellenséges tisztek újbóli kézrekerítésére. Éppen ezért a németek létesítettek egy speciális tábort a legkorszerűbb és legszigorúbb biztonsági intézkedések szerint, melyből szinte lehetetlen volt megszökni. A Luftwaffe főparancsnokságának az volt a célja, hogy az összes nehézfiút begyűjtse egy helyre. A hadifogoly tiszteknek azonban szent kötelessége a szökés. Bartlett repülőőrnagy is ebbe a táborba kerül, előtte három hónapig a Gestapo foglya volt. Elhatározza, hogy több ember fog megszökni ebből a tökéletesen őrzött táborból, mint eddig bárhonnan. Nem kettőt-hármat juttat ki innen, hanem két-háromszázat és szétszóródnak majd Németország négy égtája felé. A németek ugyanis a legkiválóbb szabadulóművészeket gyűjtötték be ide.

Szombat, január 20
20:10
m1

Indul a bakterház



Állítólag Koltai Róbert az Indul a bakterház hangulatára hajazó filmmel áll elő a mostani filmszemlén. Egy biztos, hogy olyan talpraesett parasztlegényt nehéz lenne még egyet találni, mint A Bendegúzt játszó Olvasztó Mihály. Bár Koltai Róbert, Haumann Péter, Pécsi Ildikó is zseniális. Az igazi erőt minden bizonnyal az erős forgatókönyv, adja. Mindeenkinek ajánljuk figyelmébe a film alapjául szolgáló regényt Rideg Sándor tollából. Nehéz az élet a tanyavilágban. Regős Bendegúz, az égetni valóan rossz csemete sokat tudna róla mesélni. Gyerekkorában sokféle dolgot tartottak felőle: hogy csodagyerek, meg, hogy akasztották volna fel kétnapos korában. Most az anyja elszegődteti a bakterházba. A kisfiú szenved a pénzéhes lókupec, a lusta bakter, a fukar paraszt, de legfőképpen a Büdös Banya miatt.

Vasárnap, január 21.
21:35,
m1

Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén



Pedro Almodóvar korai filmje letette az alapot későbbi munkásságához. Vicces látni Antonio Banderast a későbbi macsó arca előtt. Almodóvar a képtelen helyzetek teremtésének mestere. Filmjében egy színésznő, Pepa magánélete, de mondhatnánk úgy is: lakása áll a középpontban. Egy szép, madridi, tetőteraszos lakás, ahol Pepa az élettársával lakott együtt, amíg kapcsolatuk nem futott zátonyra. A férfi igen rosszul időzíti a szakítást, ugyanis az asszony gyereket vár tőle. Pepa, miközben mindent megtesz, hogy kinyomozza a csalfa férfi hollétét, az idegösszeomlás szélére jut. A lakásban viszont egyre-másra tűnnek fel hasonló problémákkal küszködő lányok, asszonyok.

Címkék: Magazin