Esterházy Péter: utálom a nosztalgiát

Az Utazás a tizenhatos mélyére című kötet vezeti a Fókusz könyváruház 2006-os sikerlistáját.

Egy nagyobb futballtörténeti munka “elődolgozása” volt ez a könyv – árulta el Esterházy Péter pénteken. A tavaly májusban megjelent kötet a kelet-európai futballkultúráról szóló elmélkedéseket és Esterházy Péter focista korából származó emlékeket tartalmaz, egy kelet-németországi körutazásba ágyazva. Az író a mű keletkezésének körülményeit felidézve elmondta, hogy a körútra, amelynek során kelet-németországi futballklubokat látogatott meg, felkérésre utazott el. Közrejátszott azonban, hogy régóta szeretne megírni egy futballtörténetet.

Hozzátette: ezt a kettőt kapcsolta egybe, úgy gondolván, hogy a nagyobb, futball témájú munkához “ezt elődolgozásként jóváírhatja” magánál. Esterházy Péter “kabalából” nem kívánt nyilatkozni arról, hogy jelenleg min dolgozik.

Az utazás a tizenhatos mélyre című könyv sikerével kapcsolatban úgy vélekedett, hogy a kötet tárgya talán a legkevésbé volt fontos az olvasók számára. Nagyon ritkán fontos egy irodalmi könyv tárgya – mondta, megjegyezve: a foci, az egykori NDK, és a szerző együtt keltette fel az olvasók érdeklődését.

“A könyvben nincs nosztalgia, csak annyi, amennyi a futballhoz, mint tárgyhoz szükségszerűen fűződik, mert értelemszerűen az úgynevezett fiatalságomról beszél, és ennek van egy ilyen alaptónusa” – fogalmazott Esterházy Péter.

“Én legalábbis nagyon utálom a nosztalgiát, így ha azért vették, akkor öngólt rúgtam” – szögezte le. A németországi futball-világbajnokság előtt kiadott mű megjelenésének időpontjáról elmondta: részben a véletlen, részben az időzítés játszott szerepet.

A kiindulási pont véletlen volt, a német kiadó viszont nem véletlenül akarta a bajnokság előtt kiadni a kötetet. A magyarországi kiadásnak nem volt időzítése – mondta az író, hozzátéve: nem hiszi, hogy a magyar közönséget annyira megmozgatta volna a sportesemény, hogy egy irodalmi kiadó ezt figyelembe vette volna.

Címkék: Magazin