NHL: hat év után szerzett mesterhármast Selanne (videó)

Az Anaheim Selanne mesterhármasával győzött Dallasban, és leszakította legádázabb üldözőjét a hazai pályán botló Buffalót az észak-amerikai profi jégkorong liga legutóbbi játéknapján.

Pályafutása 19. mesterhármasát érte el a Dallas Stars ellen a finn támadó, aki mellett Andy MacDonald villogott négy assziszttal az idegenben 5-1-re megnyert találkozón. Ezzel ismét kétpontosra nőtt a Kacsák előnye a Buffalóval szemben, amely hazai pályán bukott el 4-2-re a Torontóval szemben.

Csütörtökön Selanne felhívta egy beteg finn barátját, aki azt kérte tőle, hogy küldje el neki a korongot, ha aznap este sikerül három gólt szereznie. A finn támadó figyelmeztette ismerősét, hogy 2001 óta nem volt háromszor eredményes az NHL-ben. (Akkor még a San Jose Sharks alkalmazásában álló csatár éppen jelenlegi együttese ellen parádézott) “Csütörtökön derült ki, hogy rákos a barátom, és az orvosok szerint már nincsen sok ideje. Megígértem neki, hogy övé lesz a pakk, ha sikerül mesterhármast szereznem.”

Péntekre virradóra nagyon elkapta a fonalat Selanne, és már az első harmadban emberfórban vezetést szerzett a Ducks-nak. Ezt a hazai csapat a második 20 perc közepén még egalizálta, de innentől kezdve Ilja Bryzgalov lehúzta a rolót, az Anaheim támadói pedig újabb négy gólt szereztek (Selanne kettőt, Niedermayer és Dipenta egyet-egyet).

A Toronto nem mindennapi bravúrt hajtott végre a legutóbbi játéknapon, hiszen hat kezdőjátékosa nélkül is legyőzte a Keleti-főcsoport éllovasát 4-2-re. A Buffalo így ismét visszacsúszott pontok tekintetében a második helyre, igaz a Sabres két meccsel kevesebbet játszott mint a ligaelső Anaheim.

A játéknapon 11 összecsapásán mindössze két hazai csapat, a címvédő Carolina és a Tampa Bay Lightning tudott otthon győzni. A Hurricanes a Floridát páholta el gólzáporos meccsen: a hazaiak hat gólját hat különböző játékos szerezte. A Tampa a Capitals ellenében tartotta otthon a két pontot, miután Martin St Louis az utolsó harmadban 28. szezonbeli góljával eldöntötte a mérkőzést.

NHL, alapszakasz, 97. játéknap:
Buffalo Sabres-Toronto Maple Leafs 2-4
Philadelphia Flyers-Montreal Canadiens 2-4
New York Rangers-Ottawa Senators 4-6
Carolina Hurricanes-Florida Panthers 6-4
Boston Bruins-New York Islanders 4-5 *
Tampa Bay Lightning-Washington Capitals 5-4
Dallas Stars-Anaheim Ducks 1-5
Colorado Avalanche-Calgary Flames 3-7
Phoenix Coyotes-Detroit Red Wings 1-5
Vancouver Canucks-Minnesota Wild 2-5
Los Angeles Kings-San Jose Sharks 2-5
* szétlövésben

Címkék: amerikai sportok