Jön a háromdimenziós arckereső

Internetes képkeresés közben gyakran bosszankodunk a sok „hamis” eredményen. Egy svéd cég azonban most olyan képkereső programot kíván beindítani, amely immár a fotókon látható arcokat, és nem a hozzájuk tartozó szöveget vizsgálja.

A Polar Rose szerint nem kell többé azon mérgelődnünk, hogy az internetes képkereső program ismerőseink helyett csak a hasonló nevű emberek képeit képes megtalálni, őket magukat csak igen ritkán.

Kovács Istvánok és Nagy Péterek tömkelege helyett immáron ugyanis az új keresőprogram azt a Kovács Istvánt és azt a Nagy Pétert fogja megtalálni, akinek a fényképét előzetesen egy különleges eljárás során elemezte, háromdimenzióssá alakította és végül a világhálón található több millió képpel összevetette.

Szöveg helyett a képet vizsgálja

A forradalmi újítás abban áll, hogy míg a jelenleg működő képkereső programok a képek környezetében található szövegben keresi az általunk megadott szavakat vagy neveket, addig a Polar Rose keresőmotorja magukat a fényképeket vizsgálja be. Csak fogunk egy fényképet, amelyen barátaink találhatóak, bevizsgáltatjuk az arcukat a keresőprogrammal, az pedig a pillanat tört része alatt átalakítja egy háromdimenziós mintává, ami alapján aztán megkezdi a keresést – sommásan így foglalhatnánk össze a program működési elvét.

Az új technológia lényege, hogy a fényképen található arcok csontozatát vizsgálja be, ezt alakítja át háromdimenziós sémává, amelyet aztán a hálón található többi fényképpel összevet. Az „arclenyomat”- kereső, ahogy a fejlesztők nevezik az új programot, akár 90 százalékos pontosságot is elérhet. Legalábbis 10 ezer kép közül a teszteljárás során ilyen arányban találta meg ugyanazt az emberi arcot. „Persze ha csak az arcokat vizsgáljuk, fennáll a veszély, hogy a keresett személyhez nagyban hasonlító arcok is bekerülnek az eredmények közé, ezért is van szükségünk a felhasználók segítségére” – nyilatkozta Nyikolaj Nyholm, a Polar Rose vezetője az amerikai National Geographic News-nak.

A felhasználók segítsgével

Az elképzelések szerint ugyanis, ha valamelyik felhasználó felismerte a program segítségével a keresett személyt, akkor az adott képhez rövid szöveges megjegyzést is fűzhet, amely segíthet másoknak is a beazonosításban. Ily módon aztán a képelemző és szövegelemző módszerek vegyítésével immáron még pontosabb lesz a képen látható személy beazonosítása.

A Polar Rose tervei szerint ugyanakkor ha egy fénykép valakit irritál, az eltávolíthatja saját arclenyomatát a cég adatbázisából. A kép persze ettől még az interneten marad, hiszen a Polar Rose adatbázisa nem képeket, hanem csak az arcok és a csontozat háromdimenziós formáját tárolja majd.

Egyesek azonban így is kételkednek abban, hogy az arcfelismerő program sikeres lehet. Egy korábbi fejlesztő, a Riya vezetője szerint ugyanis az emberi arcfelismerő képesség évek milliói alatt fejlődött szinte tökéletesre, amelyet egyetlen számítógépes program sem képes teljes mértékben utánozni. A Riya által kifejlesztett program is azért bukott el végső soron, mert a találati arányok nem feleltek meg az elvárásoknak. A cég az arcfelismerő keresőmotor helyett így aztán inkább tárgyfelismerő programot dobott piacra, amely kedvenc tárgyaink után keres az interneten. A Like.com olyan cipők, táskák, ékszerek és egyéb tárgyak után nyomoz, amelyeket szavakkal leírni igen nehéz, ám a fényképes keresőprogram mégis könnyen megtalálja. Az arcokkal ellentétben a programnak itt valóban viszonylag könnyű dolga van, ráadásul személységi jogi probléma sem merülhet fel.

Személyiségi jogok

Az arcfelismerő programmal kapcsolatban máris több szervezet fejezte ki ellenérzését. Bűnözők játszi könnyedséggel azonosíthatják be áldozataikat, de ha csak a munkahelyi főnök nyomoz magánéletünk után, abból is igen sok problémánk akadhat, nem is beszélve arról, hogy a kormányzat mi mindenre használhatja az arckép-azonosító keresőprogramot.

Ha pedig a keresőprogram egy igen hasonló személyre bukkan, akivel nemcsak a program, hanem a program felhasználója is összetéveszt minket, akkor végképp kétséges, hogy az új arclenyomat-kereső több előnnyel, mint hátránnyal rendelkezik-e.

Címkék: tech