Google az űrben

A Google a Föld, a Hold és a Mars „meghódítása” után most a világegyetem feltérképezésére készül. Az internetes keresőóriás együttműködési megállapodást kötött egy óriási űrteleszkóp építésén dolgozó kutatócsoporttal.

A felek azt remélik, szövetségüknek köszönhetően többen megcsodálhatják az aszteroidák, szupernovák, illetve a távoli galaxisok felvételeit. „Őszintén, már látom a napot, amikor a nyilvánosság számára egyfajta közvetítő ablakként szolgálnak majd” – nyilatkozta a Google jövőbeni szerepéről Donald Sweeney, a Large Synoptic Telescope vezetője a Los Angeles Times oldalán. A szakemberek úgy vélik, a Google technológiai tapasztalatai és óriási adatkezelő kapacitása szintén felbecsülhetetlen támogatásnak bizonyul a számukra.

A 8,4 méteres LSST várhatóan 2013-ban kezdi kutatni az eget egy chilei hegytetőről. A folyamatos pásztázás során 15 másodperces kioldási idővel készített felvételeknek köszönhetően minden harmadik éjjel lefedhető lesz az égbolt – derül ki a csoport sajtóközleményéből. A kutatók elmondása szerint a teleszkóp segítségével részletesen tanulmányozhatóvá válnak az aszteroidák, a távoli csillagok, valamint a rejtélyes sötét energia is, melynek egyesek az univerzum kiszélesedését tulajdonítják. A Google-nak mindemellett egyfajta promóciós szerepet is szántak, mivel a 350 millió dolláros teleszkóp kizárólag köz- és magánforrásokra pályázik.

W. Henry Lambright, a Syracuse-i Egyetem Maxwell School intézményének közigazgatás tanszék-vezető professzora úgy gondolja, az LSST vezetői tanultak a nagyobb nyilvánossághoz jutó kutatások – köztük a Hubble Űrteleszkóp – példájából, melyek ismertségüknek köszönhették támogatásukat is. „Ha szándékukban áll finanszírozni és életben tartani ezt a dolgot, akkor nemcsak a csillagászok, hanem a közemberek teleszkópjává is kell tenniük” – fogalmazta meg LSST-vel kapcsolatos álláspontját Lambright.

És hogy a Google mit profitálhat ebből az egyezségből? Nos, nem nehéz kitalálni, ha a cég online Föld-, Hold- és Mars-térképeire gondol az ember.

Címkék: tech