Új oltóanyag a madárinfluenza ellen

Új oltóanyagot fejlesztettek ki kínai és amerikai tudósok a madárinfluenza vírusának legújabb változatát felhasználva.

kínai hatóságok vasárnap jelentették be, hogy tudósok és vállalatok rendelkezésére áll az oltóanyag, amelyet a legújabb kórokozó, a Dél-Kínában nemrég felfedezett H5N1-variáns bevonásával dolgoztak ki. Ez az altípus különbözik a madárinfluenza-vakcinákhoz eddig izolált többi vírusmintától – jelentette az Új Kína hírügynökség.

Madárinfluenzával fertőzött pintyet találtak Hongkongban – közölték szombaton a hatóságok. A döglött madáron elvégzett vizsgálat kimutatta, hogy a pinty a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1-es alfajával volt megfertőzve. Egy díszállat-kereskedésben találták, öt másik madártetemmel együtt, de azokban nem volt vírus.

Egy jakartai kórház vasárnapi bejelentése szerint egy Jáva szigetéről származó 14 éves fiút ápolnak a vírus emberre is veszélyes H5N1 altípusának fertőzésével. Az első feltételezések szerint a fiú kacsáktól kapta meg a betegséget. Ez az első eset tavaly november vége óta, és a délkelet-ázsiai ország a 2007-es évre a “nulla emberi fertőzés” célkitűzését akarta elérni. Indonéziában eddig 75 emberi madárinfluenza-megbetegedést erősítettek meg hivatalosan, és a fertőzöttek közül 57-en haltak meg. Ezzel az ország vezeti a kór halálozási világlistáját.
Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint Ázsiában 2003 óta 157 ember halt meg bizonyítottan madárinfluenzában.

Címkék: tech