Teljesítőképessége határán a magyar filmipar

Rekordbevétellel zárt tavaly a hazai filmgyártás, míg jövőre még több pénzt várnak a stúdiókapacitások bővülésével – írja a Népszabadság.

A hazai filmgyártás több mint 16 milliárd forint értékben teljesített megrendelést tavaly. Nem végleges adatok szerint 2005-höz képest csaknem ötszázmillióval több, összesen 3,3 milliárd forint adójóváírásra jogosultak a Magyarországon forgatott (hazai és külföldi) játékfilmek gyártói, befektetői, ami a filmtörvény szerint 20 százaléka ráfordításaiknak – értesült a Népszabadság a Nemzeti Filmirodától.

A 16 milliárd fele-fele arányban származhat a magyar filmek költségvetésének 90 százalékát álló állami támogatásokból és magánforrásokból, amely nagyobb részt külföldi gyártókat jelent. A legnagyobb összeget, több mint 5 milliárd forintot a decemberben bemutatott Eragon című fantasy-szuperprodukciójára költötték nálunk.

A filmiroda igazgatója szerint ennél nagyobb bevételre akkor számíthatnak, ha korszerűbbé válik a hazai stúdiómunka-kapacitás. A beruházások közül az állami Mafilm a Népszabadság szerint egy helyben topog, míg Pomázon megnyílt két nagy Stern-magánstúdió, és a hírek szerint az idén már működhetnek az etyeki új stúdiókomplexum műtermei is.

Címkék: Magazin