Népszavazás dönthet a NATO-radarról

Kellő számú aláírást tudtak hitelesíteni a korábban benyújtott aláírások közül ahhoz, hogy a Pécs közelében fekvő Tubes-hegyre tervezett katonai lokátor sorsáról helyi népszavazást írjanak ki - közölte Pécs főjegyzője

Papp Judit elmondta, hogy a 18 968 leadott aláírásból 12 798 érvényes volt, 3930-at viszont formai hibák miatt nem ellenőriztek. A kérdőívek aláírói azt támogatták, hogy a Tubesre tervezett katonai lokátor sorsának ügyében helyi népszavazás mondja ki a döntő szót.

A szavazást várhatóan 2007 februárjának utolsó hétvégéjére tűzik ki. A népszavazás abban az esetben lesz érvényes, ha a város lakóinak fele, azaz 64 000 választásra jogosult állampolgára vesz részt rajta.

A honvédelmi tárca honlapjára november 11-én került fel az a hatástanulmány, amely szerint a Pécs melletti Tubes alkalmas arra, hogy ott építsék fel a NATO-lokátorállomást. A dokumentumot környezetvédelmi mérnökök, geofizikai és ökológiai szakemberek bevonásával készítette egy budapesti tervező és mérnöki tanácsadó iroda. Az anyag összegzésében az olvasható, hogy az új objektum a környezetben, és annak elemeiben csak minimális változást eredményezne.

A honvédség jelenleg is a helyszínen működő rádiótechnikai bázisa és az új radar funkciója lényegesen nem tér el egymástól. A beruházás tájesztétikai szempontból javulást is eredményezhet, mert megszüntethetők a meglévő antennatornyok és egyéb tájidegen építmények. A torony kivételével az összes építmény növényzettel borított zöldtetővel fedett, illetve föld alatt helyezkedik el – írják.

A tanulmány felhívja ugyanakkor a figyelmet arra, hogy ökológiai szempontból a terület nagyon sérülékeny, így az objektum és környezete az építkezés és a működtetés során gondos védelmet igényel. Mivel a fejlesztés csak a jelenleg is használt területeket érinti, jelentős környezeti változás nem várható – állapítják meg.

Címkék: zöld