Kupakmozaik a környezetért

A hazai oktatási intézményekben összegyűjtött műanyag üdítős kupakokból készül jövő tavasszal a világ legnagyobb álló mozaikja, amely az újrahasznosítást, hulladékgazdálkodást hivatott népszerűsíteni.

A szeptember 25-én Székesfehérvárott kezdődött akciósorozat keretében tizenkét vidéki város felsőoktatási intézményeiben, januártól pedig budapesti általános és középiskolákban is gyűjtőládákat helyeznek ki, ahova várják a műanyag üdítős kupakokat – mondta Molnár Gergely, a szervező Felsőfokon a hallgatókért Kht. munkatársa. Az összegyűlt kupakokból 2007. április 22-én a fővárosban a Hősök terén a világ legnagyobb kupakmozaikját rakják ki, amely az újrahasznosítás emblémáját ábrázolja.

Az előző rekordot 2005-ben állították föl: a 2 280 000 kupakból álló mozaikot Németországban rakták ki. A tervek szerint a magyar mozaik 10 millió kupakból áll majd, ami hatalmas mennyiség, de mégis eltörpül amellett, hogy hazánkban a becslések szerint csak ásványvízből évente 900 millió flakon fogy.

Az akciót a főiskolákon, egyetemeken egy kiállítássorozat népszerűsíti, ahol újrahasznosított anyagokból készült termékeket mutatnak be. Látható itt újrahasznosított gumiból készült térkő, hulladékból előállított papírbútor, esőkabát, tojástartó és még egy kerti pad is.

Címkék: zöld