Menjek vagy maradjak – Boban Marković vagy Jakuzák

Érdemes kimozdulni a hétvégén a fővárosból, hiszen szombaton hatalmas tökmulatság lesz az Őrségben témába vágó programokkal és harapnivalókkal. A városban maradók is bőséges programkínálattal találhatják szembe magukat, a szolid lantzenétől a hardcore metálig.

Zenei kavalkád lesz a hétvégén Budapesten, pénteken metál- zúzás rengeti meg a Duna vizét az A38 hajón, a folyó másik felén pedig ugyanaznap a libanoni Rabih Abou-Khalil penget lágy dallamokat lantján a Művészetek Palotájában. Szombaton aztán lakomával egybekötött kortárs komolyzene szól majd a Jövő házában, miközben a Vígszínházban először röpköd Pán Péter dalolva Sohaország felé. Végül vasárnap Boban Markovic és kompániája húzza a talpalávalót a Művészetek Palotájában Palya Beával és Rúzsa Magdolnával kiegészülve.

Az otthonülők kedvéért a hétvége legjobb filmjeit is összegyűjtöttük a tévéből. Ezek között lesz Spilberg sci-fi, egy Sydney Pollack-krimi, és egy klasszikus lélektani dráma is, a Félelem bére.

A kérdés tehát ismét a régi: menjek vagy maradjak?

Menjek…


Péntek, október 13.


…metál mániára az A38-ra



Péntek este a hajón a magyar hardcore-metál fiatal generációjának színe-java garantálja az ütős ritmusokat. Fellép a magyarországi és külföldi fesztiválok állandó vendége, a Subscribe. A hattagú, különlegességként két énekessel felálló zenekar viharos és átütő színpadi produkciója, a pergő szövegek, vad riffek, az állandó akció magával ragadó koncertélményt kínál. Utána következik a rajongók és kritikusok által egyöntetűen zseniálisnak aposztrofált Isten Háta Mögött. A négytagú banda behatárolhatatlan stílusban zenél, elszállós pszichedélia, kőkemény zúzások, fantasztikus és költői szövegek, metáldzsessz, gitárdobálás, riff-faragás alkotja eszköztárukat. Az este folyamán fellép a fesztiválok és klubok programjából elmaradhatatlan Fish!, amely sajátos, szórakoztató stílusában mixeli a funkyt, a popot és a metált. Végül de nem utolsó sorban zenél a Shell Beach .

…lantkoncertre a Művészetek Palotájába


Rabih Abou-Khalil huszonegy évesen menekült Németországba a libanoni polgárháború elől. A müncheni zeneakadémia fuvola tanszakán tanult, így került nála közös látómezőbe a klasszikus európai és az arab zenei hagyomány. Művészi célkitűzése az arab instrumentális zene új útjainak a kutatása lett, ennek jegyében „tért vissza” a lanthoz, melyen már gyermekként megtanult játszani. Rabih Abou-Khalil zenéjének varázsát az adja, hogy képes hidat alkotni a keleti és a nyugati kultúra, valamint a népzene, a dzsessz és a klasszikus zene között. Művészete új fejezetet nyitott az arab zenében, 1990 óta tizenhét albumot jelentetett meg klasszikus-, dzsessz- és népzenészekkel együttműködve. Magyarországon egyetlen alkalommal, 1994-ben járt a WOMUFE vendégeként, rajongói azóta várták a visszatérését. Pénteki koncertjének címe: Lant határtalanul!

Szombat, október 14.


…tökfesztiválra az Őrségbe


Harmadszor rendezik meg az őrségi tökfesztivál, amely egész napos családi kikapcsolódást nyújt az Őrség szívében, kulturális és művészeti programokkal, humoros gyermek- és felnőttvetélkedőkkel. Egész napos családi rendezvény az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság területén, kulturális és művészeti programokkal, humoros gyermek- és felnőttvetélkedőkkel. Lesz tökkel készült ételek parádéja, tökcsodatermények versenye és kiállítása, tökszínház, töklámpás felvonulás, egyszóval izgalmas variációk egy témában. A fesztivált a Magyar Turizmus Rt. 2006-ban kiemelt gasztronómiai rendezvénye a Nyugat-Dunántúli Régióban.

…mesemusicalre a Vígszinházba



Szombaton újra felpezsdül az élet a Vígszínházban, ekkor lesz ugyanis az évad első bemutatója, a Pán Péter című mesemusical. A darabot J. M. Barrie nyomán Egressy Zoltán fordította, a dalszövegeket Sztevanovity Dusán jegyzi. A történet a gyermekirodalom klasszikusa, de a felnőtteknek is aktuális: az emberből kitörölhetetlen vágyról szól, hogy örökké a gyermekkor csodálatos, mesékkel és kalandokkal teli boldog világában éljünk. Az előadás a nagy sikerű musical sorozatba illeszkedik, melynek eddigi tagjai A padlás, az Óz, a Hamupipőke és A dzsungel könyve.
...komolyzenei lakomára a Jövő Házába


Több ezer éves hagyományt elevenít fel a nemzetközi kortárs zenei élet egyik legismertebb együttese, a Klangforum Wien, amikor Platón nyomán valódi zenés Lakomára invitálja a kortárs zene rajongóit. Az egyedülálló, csaknem nyolcórás produkció keretében az 1985-ben alapított szólista együttes keresztmetszetet ad a 20. századi zene rendkívül gazdag történetéből. Ám az est fő attrakciója, hogy a Mahlertől Iannis Xenakison át Morton Feldmanig nyúló zenetörténeti ív valódi gasztronómiai támaszt kap: egy gondosan összeállított, a művekhez kötődő, különleges vacsora hat fogása és a hozzá tartozó jófajta borok lesznek a nagyszabású koncert kísérői. Megfigyelhetjük, hogy miként hozza közelebb egymáshoz az embereket az étkezés rítusa, miként módosítja a zene befogadását az alkohol és az étkezés fokozatosan adagolt mámora, újra átélhetjük lélek és test egységét. A 2006-os Salzburgi Ünnepi Játékok záróprodukciója Budapesten is bizonyítja, hogy a 21. század elején újra eggyé válhat, ami valaha összetartozott: Apolló és Dionüszosz látszólag különböző, de a zene mágiájában mindig is egymásba olvadó világa.


Vasárnap, október 25.


…balkáni estre a Művészetek Palotájába



Boban Marković több fórumon is a „Balkán trombitakirálya” megtisztelő címet kapta – teljes joggal. E cím elnyeréséhez lemezei, filmzenéi, sikeres európai és amerikai koncertkörútjai mind-mind hozzájárultak. Koncertjein mindig utánozhatatlan hangulat uralkodik, fergeteges a jókedv és szárnyal a zene. Húsz éve Boban saját zenekarával járja a világot, amelyben az idei évtől kezdve már hivatalosan is fia a szólista és a zenekar vezetője. Bobannak így marad az a feladat, hogy hangjával és hangulatteremtő erejével továbbra is elkápráztassa közönségét – így egyre bővülő magyarországi táborának tagjait is. A zenekar műsorán az ismert filmzenék, az Underground, a Macskajaj nélkülözhetetlen slágerei szerepelnek, kiegészítve új albumuk, a Promise anyagával. Vendégként két énekes lép színpadra, Magyarországról Palya Bea, a Vajdaságból pedig Rúzsa Magdolna.

…bogármesére




A Bogármese a KFKI Kamarabalett és a Magyar Nemzeti Balett közös produkciója. A mese elején egy reggelen gyönyörű, gyógyító erejű virág nő a rét közepén, és a varázsvirág visszakergeti az erdőt uraló páncélfejű gonosz grafitbogarakat a föld alá. Ám egy napon hatalmas vihar támad, és letöri a varázsvirágot. Szárát a szarvasbogár veszi el, a szél ellen támasztékul. A széthullott szirmokat – fejük fölé tartva – különböző bogárkák viszik szerteszét az eső elől menekülve. Az ötödik szirom a Szivárványos Bogárkához kerül, de őt meglátják a föld alól kiszabaduló szürkebogarak és majdnem elfogják, de megmenekül, ám a csípéstől megbetegedik. Vajon sikerül-e új barátjának, a Csillagszemű Bogárkának még időben újra összeraknia a varázsvirágot, hogy Szivárványos meggyógyuljon, és a szürkebogarak ismét visszabújjanak a föld alá?

Moziba…

Kígyók a fedélzeten



A maffia félezer gyilkos csúszómászót szabadít egy repülőgép utasaira, hogy a köztük rettegő, ellenük tanúskodni készülő árulóval végezzen. Ám a rabkísérő FBI-ügynök jól irt. David R. Ellis volt kaszkadőr filmje nagyszerűsége egyszerűségében, hogy ne mondjuk, primitív voltában rejlik, tehát elvileg mégis kapcsolódik az emlegetett mozihoz, hiszen úgynevezett trashfilm a javából. Éppen ezért, vagy pont attól olyan jó, hogy az, aminek látszik: egy repülőgépnyi szerencsétlen megküzd egy repülőgépnyi hüllővel. Ha freudista megközelítésből szemlélnénk a filmet, gyorsan rávághatnánk, sikerének a titkát az emberiségnek a csúszómászóktól való ősi félelme táplálja. Ez részben igaz, de ehhez – az olykor (és szó szerint) ordító hiányosságai ellenére – egy jól megírt forgatókönyv, könnyen megjegyezhető viccek és beszólások (még ha bumfordiak is), rutinos színészi előadások társulnak.

…kiállításra

Simon György János-emlékkiállítás



Az ősz egyik legfontosabb képzőművészeti eseményeként egy világhírű, ám hazájában jórészt ismeretlen festő, Simon György János életművét ismerhetjük meg. A kedden megnyílt tárlat – szakemberek szerint – olyan, mintha először lenne Magyarországon Czóbel-, Rippl-Rónai- vagy Szőnyi István-kiállítás.

bővebben>>



maradjak …

…olvasni

Charles Gati: Vesztett illúziók


Az 1956-os szabadságharc 50. évfordulójára jelent meg magyarul a Vesztett illúziók. Zbigniew Brzezinski szerint Gati könyve éles fénnyel világítja meg a magyarországi forradalom történelmi drámájának három legfontosabb vonatkozását: a tragikus vezéralak, Nagy Imre csúf múltját és hősi átlényegülését; a magyar kommunisták kézben tartására irányuló zavaros, bomlasztó és hihetetlenül körmönfont szovjet erőfeszítéseket; s az Egyesült Államok „felszabadítási politikának” álcázott, gyermeteg tehetetlenségét. Az Egyesült Államok volt nemzetbiztonsági tanácsadója azt írja, hogy a Vesztett illúziók „felvillanyozó olvasmány, történelmi forrásmunkaként megkerülhetetlen.”

Litván György pedig így ír a könyvről: „Az 1956-os munkák szerzői között kevesen vannak, akiknek megadatott, hogy előbb szemtanúi és részesei lehessenek a magyar forradalomnak, majd a világpolitika washingtoni magaslatáról visszanézve alkossanak véleményt ugyanerről. Ez magyarázza a könyv széles perspektíváját, eleven olvasmányosságát, s talán sokakat vitára ingerlő konklúzióit is.”


…tévézni

Péntek, október 13.

21:10
TV2


Különvélemény


Steven Spielberg szép új világában Tom Cruise egy különleges rendőri egység vezetője. Őket három telepatikus képességekkel rendelkező lény segíti, akik minden gyilkosságot még elkövetése előtt lelepleznek. A rendőrök a médiumok segítségével a jövőbe látnak, előre gyűjtik össze a bizonyítékokat, tárják őket a bíróság elé, és a helyszínen, még az elkövetés előtt tartóztatják le a bűnöst. A következő jelentésben az osztag parancsnoka a saját nevét olvassa elkövetőként. Áldozatát nem ismeri, nem tudja, hol és miért gyilkolná meg az idegent. Társai természetesen a nyomába erednek, hogy megakadályozzák a gyilkosságot. A jövőben azonban szinte lehetetlen eltűnni a figyelő szempárok elől.


Szombat, október 14.
22:05,
Duna Televízió


Jakuzák


Az 1975-ös amerikai-japán krimit Sydney Pollack rendezte. Tono Toshiro egy zöld színű anyagot nyújt át egy hírhedt bérgyilkosnak, Katónak. A férfi eljuttatja a textildarabot egy Los Angeles-i üzletember, bizonyos George Tanner irodájába. Az anyag felszólítás: ha Tanner négy napon belül nem tér vissza Tokióba, hogy rendezze függőben lévő ügyeit, a következő küldemény, amely Japánból érkezik, Tanner elrabolt lányának teteme lesz. Tanner Harry Kilmerhez fordul segítségért, aki a második világháború után sokáig élt Japánban és Tanner lekötelezettje. Kilmer húsz év után visszatér Tokióba, és Tanner ügyében felkeresi régi szerelmének bátyját, a híres jakuzát, Tanaka Kent. Kilmer és Tanaka Ken, a japán és az amerikai kultúra jellegzetes figurái közt különös kapcsolat alakul ki.


Vasárnap, október 15.
22:30
m1


A félelem bére


Az 1953-as klasszikusban a történet Las Piedrasból – egy elfeledett városból indul, amely valahol Közép-Amerikában található. Különböző okokból a bajkeverők a világ minden tájáról megtalálják ezt a helyet. Két francia, egy olasz és egy német, elvállalnak egy veszélyes küldetést, csakhogy egy kis pénzhez jussanak, és hogy eltűnhessenek ebből a porfészekből. Egy amerikai olajipari társaság megbízza őket, hogy vezessenek el két nitroglicerinnel megtöltött teherautót egy ötszáz kilométerrel arrébb található fúrótoronyhoz. A hősök nem haboznak sokáig, és hamarosan nekiindulnak az öngyilkos küldetésnek, amely során a szállítmányuk bármikor felrobbanhat.

Címkék: Magazin