Se Colbert, se Hofi: Megyeri híd

Több mint kétszáz névből a Megyeri híd elnevezést választotta az M0-s északi Duna-híd nevének a dönteni hivatott földrajzinév-bizottság – tudta meg az Index.

Döntött a földrajzinév-bizottság: a Megyeri híd elnevezést viselheti az M0-s körgyűrű északi Duna-hídja. A testület azért határozott így, mert fontosnak tartotta, hogy a híd elnevezéséből kiderüljön annak földrajzi elhelyezkedése – mondta a bizottság vezetője, Dutkó András az Index kérdésére.

A híd keleti partjánál van Káposztásmegyer, a nyugati partnál Békásmegyer, így a testület tagjainak többsége már kialakult elképzeléssel érkezett az ülésre, ahol így gyorsan meg is született a határozat, közölte Dutkó András.

A bizottságnak elvileg több mint kétszáz névből lehetett volna válogatnia, hiszen a gazdasági és közlekedési miniszter és a főpolgármester a testület rendelkezésére bocsátotta azt a 223 nevet tartalmazó listát, amely a hídnévre kiírt internetes szavazásra érkezett. Dutkó András elmondta, valóban megkapták ezt a névsort, ám mivel a bizottság tagjai egyöntetűen támogatták a Megyeri híd elnevezést, nem foglalkoztak a további lehetőségekkel.

A testület határozata még nem számít jogszabálynak, a döntés nyomán a gazdasági és közlekedési miniszter ad ki rendeletet, amely rögzíti a híd nevét. A minisztérium, amelynek egyetértési joga van, akár meg is vétózhatja a bizottság döntését, az esetek több mint kilencven százalékában azonban el szokták fogadni a bizottság által tett javaslatot.

Címkék: Magazin