Gólparádé Madridban

Nyolc mérkőzést játszottak kedd este a Bajnokok Ligájának E,F,G és H csoportjában. Az első fordulóban remeklő Lyon ismét magabiztosan nyert, a Madrid kiütötte a Kijevet, a Milan nem bírt idegenben a Lille-el, az Arsenal pedig a nap rangadóján legyűrte a Portót.

Ruud van Nistelrooy duplázott a Kijev ellen (Getty)




Henry lõtte az Ágyúsok elsõ gólját a Porto ellen (Getty)

E csoport

A Madrid a Bernabeu-ban fogadta a Dinamo Kijev együttesét, amely a királyi gárdához hasonlóan kikapott az első fordulóban, így mindkét csapat számára létfontosságú volt az összecsapás. Szerencsére egyik csapat sem taktikázott sokáig, hanem nyílt sisakkal egymásnak rohantak. Az első ukrán lövésre alig pár másodpercet kellett várni, a másik oldalon pedig Diarra bombája után kellett tornáznia Sovkovszkij kapusnak.

A Ronaldo, Robinho, Beckham és a sérült Cicinho nélkül kezdő spanyol együttes az első percektől fogva kezébe vette az irányítást, de az ukránok is veszélyesek maradtak elsősorban madridi védők szerencsétlenkedései miatt. Capello alaposan lehordta a csapatát a Lyontól elszenvedett vereség után, de ismét sokat hibázott a hátsó alakzat, és ez egy komolyabb csapat ellen megbosszulhatta volna magát.

A 21. percben Nistelrooy kezdte a gólgyártást, miután az ukránok kapusa pontosan elé paskolta ki Roberto Carlos lövését. Néhány perccel később a spanyolok csapatkapitánya Raúl fejelt gyönyörű gólt, majd a félidő zárásaként Reyes értékesítette Diarra beadását.

A második félidő elején még megcsillant a remény a Dinamo előtt Milevszkij szépítő gólját követően, de a továbbiakban a legkecsegtetőbb helyzeteit sem tudta kihasználni az ukrán csapat, sőt újabb gólt kapott, miután a magyar-norvég meccsen látottakhoz hasonlóan Raúllal rúgattak gólt a védők. Az i-re a pontot végül Nistelrooy tette fel: a kapura törő holland csatár lábát húzta el Sovkovszkij, akit Graham Poll azonnal zuhanyozni küldött. A büntetőt maga a sértett vágta a bal alsóba, esélyt sem hagyva a csereként beállt Ribka kapusnak.

A csoport másik meccsen ismét igen meggyőző

Tabellák

E csoport
1. Olympique Lyon 6 pont
2. Real Madrid 3 (5-3)
3. Steaua Bucuresti 3 (4-4)
4. Dinamo Kijev 0

F csoport
1. Manchester United 6 pont
2. Celtic Glasgow 3
3. FC Köbenhavn és Benfica 1-1 (0-1)

G csoport
1. Arsenal 6 pont
2. CSZKA Moszkva 4
3. Porto 1
4. Hamburg 0

H csoport
1. AC Milan 4 pont
2. Anderlecht 2 (2-2)
3. Lille 2 (1-1)
4. AEK Athén 1


teljesítményt nyújtott a Bukarestbe látogató francia bajnok. Az első félidő kiegyenlített játékot hozott, majd egy hajmeresztő kapushibát használt ki Fred. A Steaua kapusa, Fernandez nagyon elnézett egy megpattanó Juninho szabadrúgást, kiejtette a kezéből a labdát, és a brazil támadónak csak a hálóba kellett gurítania. A második játékrészben is a Lyon irányította a játékot, és egy szöglet után Tiago fejelte be a második francia gólt. A románok a későbbiekben sem jelentettek komoly veszélyt Coupet kapujára, és a 84. percben Benzema egy csodálatos Juninho sarkalás után állította be a végeredményt.

F csoport

A Manchester United sikeresen visszavágott a Benfica együttesének a tavaly decemberi zakóért, ami akkor azt jelentette, hogy az 1994-1995-ös kiírás óta először nem jutott tovább a csoportkörből Sir Alex Ferguson együttese. Ez a veszély a jelenlegi állás szerint nem fenyegeti a csapatot, hiszen a második meccsen is megszerezte a három pontot a ManU. A mérkőzés unalmasan csordogált – néhány keményebb belemenés borzolta a kedélyeket – egészen a 61. percig, amikor Louis Saha egy látványos lövéssel fejezett be egy gyors jobboldali kontrát. Quim kapus hiába vetődött az egyik védő lábán megpattanó lövésért, esélye nem volt a hárításra. A későbbiekben volt még néhány helyzete Rooney-éknak, de Quim parádésan védett, és maradt az egygólos manchesteri előny, ami egyben azt jelenti, hogy vezeti a csoportot hat ponttal a ManU.

A Celtic-Köbenhavn mérkőzésen nagy fölényben játszott a skót gárda, de csak egy tizenegyesgóllal sikerült megverniük a dán bajnokcsapatot, amelynek alig volt említésre méltó helyzete.

A mérkőzés egyik legjobbja az a Nakamura volt, aki két hete a Manchester ellen hatalmas szabadrúgás gólt lőtt van der Sarnak. A mindent eldöntő, 35. percben született találatot a rendkívülien aktív japán középpályás buktatása után Miller szerezte büntetőből.

Vagner Love a CSZKA újdonsült brazil válogatottja és Jarolim (EPA)

A hátralévő egy órában számos lehetősége volt még a Celtic-nek a három pont bebiztosítására, de ordító helyzetekben is nagyokat hibáztak, a dán csapat pedig semmiféle veszélyt nem jelentett a kapujukra, úgyhogy végül simán hozták a mérkőzést.

G csoport

A Hamburger SV egészen elképesztő rossz sorozatnak próbált véget vetni a CSZKA Moszkva otthonában: a német csapat 11 tétmérkőzés óta nyeretlen, de kedd este sem tudott győzni Thomas Doll csapata. Egy alacsony színvonalú mérkőzésen a HSV játékosai teljesen elbizonytalanodva lődörögtek a pályán, és még így is csak egy góllal kaptak ki – szerencséjükre a CSZKA is gyenge napot fogott ki. Először léphetett pályára a HSV színeiben BL-meccsen az argentin Sorin, de ő sem tudta összefogni a német csapatot. A nap gólját egy újdonsült brazil válogatott, Dudu fejelte Carvalho szöglete után. A Hamburg ráadásul a következő meccsen nem számíthat Benjamin Lauth-ra, akit a 88. percben azonnal leküldött a játékvezető, miután lekönyökölte Zsirkovot.

A csoport másik meccsén az Arsenal fogadta 2005 BL-győztesét, az FC Porto együttesét. Az Ágyúsok hosszú időn keresztül hiába rohamozták Hélton kapuját, a portugál csapat nagyon okosan és higgadtan játszott. Az öt meccs óta gólképtelen Henry a 35. percben mattolta először a Porto védelmét, majd a második félidő elején Hleb 15 méterről gurította a francia passzát a Porto kapujába. A meccs gyakorlatilag ezzel el is dőlt, úgy tűnt, hogy a portugálok beletörődtek a vereségbe, és Jens Lehmann-nak alig akadt dolga a második játékrészben.

H csoport

A játéknap magyar rangadóján a sérült Juhász Roland nem lépett pályára az Anderlecht együttesében, a másik oldalon Tőzsér Dániel

Cesart ünneplik a társak az Anderlecht ellen szerzett egyenlítõ gólját követõen (EPA)

végigjátszotta a mérkőzést. A nyáron Görögországba igazolt magyar középpályással sem tudta azonban az első győzelmét behúzni a Bajnokok Ligájában az AEK Athen.

A belga csapat Frutos révén a 25. percben megszerezte a vezetést, ám nem sokáig örülhettek a szurkolóik, hiszen pár perccel később Julio Cesar egyenlíteni tudott. Nagyon hajtott a lelkes hazai közönség előtt az AEK, ám a nagy akarásnak görcsös játék lett a vége: a kevés helyzetet is elhibázták a támadóik, így maradt az igazságos döntetlen.

A csoport másik meccsén is megosztoztak a csapatok a pontokon. A Milan jobban játszott az első félidőben, és ígéretesebb helyzeteik voltak, de sem Gilardino sem Kaká nem tudta bevenni a Lille kapuját. A házigazda francia csapat végig veszélyesen kontrázott, a második félidőre pedig feljavult a játékuk, és csak Didának köszönhette az olasz csapat, hogy nem pont nélkül utazott haza.

Labdarúgó Bajnokok Ligája, csoportkör, 2. forduló:

E csoport
Steaua Bucuresti (román)-Olympique Lyon (francia) 0-3 (0-1)
Gól:
Fred (43.), Tiago (55.), Benzema (90.)

Real Madrid (spanyol)-Dinamo Kijev (ukrán) 5-1 (3-0)
Gól:
van Nistelrooy (20., 70. 11-esből), Raúl (27., 61.), Reyes (45.), illetve Milevszkij (47.)
Kiállítva: Sovkovszkij (68., Dinamo Kijev)

F csoport
Benfica (portugál)-Manchester United (angol) 0-1 (0-0)
Gól:
Saha (60.)

Celtic Glasgow (skót)-FC Köbenhavn (dán) 1-0 (1-0)
Gól:
Miller (36. 11-esből)

G csoport
Arsenal (angol)-FC Porto (portugál) 2-0 (1-0)
Gól:
Henry (38.), Hleb (48.)

CSZKA Moszkva (orosz)-Hamburger SV (német) 1-0 (0-0)
Gól:
Dudu (59.)
Kiállítva: Lauth (86., HSV)

H csoport
Lille (francia)-AC Milan (olasz) 0-0

AEK Athén (görög)-RSC Anderlecht (belga) 1-1 (1-1)
Gól:
Julio Cesar (28.), illetve Frutos (25.)

Címkék: sport