3D-felvétel a Mars „arcáról”

Harminc éve, hogy az amerikai „Viking 1" űrszonda elkészítette az első felvételt a Mars egy – azóta igen „népszerűvé” vált – arc formájú sziklájáról. Kutatóknak most sikerült először profilból is lencsevégre kapniuk az „arcot”, a "Mars Express" segítségével.

Talán egyetlen űrszonda által készített felvétel sem váltott ki olyan élénk találgatásokat ufológusok és hobbicsillagászok körében, mint a „Mars arca”. A „Viking 1” szonda 1976. július 25-én küldte az első felvételt erről a különleges felszíni formáról. Az ufológusok élénk képzeletével szemben, a NASA kutatói rámutattak arra, hogy az arcon látható szem, száj és orr a szikla formájának és a fény-árnyékhatásnak köszönhető.

A „Viking 1″ felvétele

Későbbi – 1998-ban, 2001-ben – készült felvételek is megerősítették, hogy egy erodálódott felszínű sziklaalakzatról van szó. Vagyis az arc kialakításában a felszínformáló erőknek és nem a marslakóknak volt szerepük. Az ESA „Mars Express” nevű szondájának viszont idén sikerült elkészítenie az első és igen részletes háromdimenziós képet a sziklaalakzatról.

Ilyen nagy felbontású felvétel készítéséhez sok szerencse kell. Gerhard Neukum, a „Mars Express” kameráját kifejlesztő berlini Freien Universität kutatója a Spiegel Online-nak elmondta, hogy eddig azért nem sikerült ilyen felvételt készíteni, mert vagy a repülési magasság nem volt megfelelő, vagy a légkör nagy pára- és portartalma rontotta a látási viszonyokat.

Július 22-én mégis elkészült a felvétel. A kép minőségének javításához felhasználták az amerikai „Mars Global Surveyor” adatait is. Az így kapott kép történelmi jelentőségű, hiszen profilból még nem látta senki az „arcot”.


3D kép az arcról

„A sziklaalakzat mintegy három kilométer hosszú és másfél kilométer széles” – tette hozzá Neukum. „A felvételen látható, hogy egyes részeken megindult a sziklafelszín lecsúszása. A nyugati falon jól kivehető az észak-déli irányú csúszópálya. Ez egészen új jelenség, hiszen a szikla körül nincs nyoma korábbi csuszamlásnak, kőomlásnak. Ezeket valószínűleg időközben láva borította be, vagy a szél hordta el.”

Cydonia

A Cydonia – az a terület, ahol az „arc” található – egy mélyföld és egy magasföld határán húzódik. A területre jellemzők a különböző méretű és formájú magányos hegyek és hosszanti mélyedések. Az „arc” is tulajdonképpen egy ilyen magányos kiemelkedés.

A területen lévő számos sziklaalakzat úgy néz ki, mint egyfajta piramisváros. A piramisok körül nagy mennyiségű törmelék terül el, ami az „arcnál” hiányzik. A „Mars Express” felvételén ezek az alakzatok is új perspektívából láthatók. Kutatók rámutattak arra, hogy a különleges formák szintén a fény és az árnyék összjátékának tulajdoníthatók, de ez valószínűleg sokakat nem tántorít el a misztikus magyarázatoktól.

Címkék: tech