Barokk esküvő Győrött

A barokk kulturális értékeiről is ismert Győr városában barokk esküvőt tartottak a hagyományőrzés jegyében vasárnap.

Egy igazi jegyespár fogadott egymásnak örök hűséget XVII. századi magyar szokás szerint a barokk műemléképületek övezte Széchenyi téren. Nemcsak a ceremónia, hanem a pompás külsőségek – a jegyesek öltözéke, az őket szállító lovas hintó, az örömszülők, a násznagyok és az ünneplő sokadalom megjelenése – is a 300 évvel ezelőtti kort idézte. A látványos felvonulást a műemléki belvároson keresztül és az esküvői szertartást több ezer néző tekintette meg. A különleges esküvő a háromnapos történelmi ünnepi játék csúcspontja volt, a szertartás ugyanis a mennyasszony köszöntésével már pénteken kezdetét vette.

A barokk muzsika hangszerelésének és napjaink könnyűzenei stílusának különleges zenei ötvözetét hallhatták szombaton a muzsikakedvelők a Dodici kamarazenekar koncertjén, ahol Vivaldi művei hangzottak el.

Vasárnap tartották meg pótlólag a szombati mostoha időjárás miatt elmaradt szabadtéri kakaskukorékoló versenyt. A versengés a vaskakas legendáját elevenítette fel, amely szerint a törökök úgy tartották, hogy csak akkor lesz ismét a magyaroké a győri vár, ha a bástyán álló érckakas megszólal.

Az 1598-ban a győri vár visszavételéért zajló csata során egy fiatal fiú a sötétség leple alatt felmászott a toronyba, s harsány kukorékolásba kezdett. Erre a törökök fejvesztve menekülni kezdtek, így a csata a magyarok javára dőlt el. Ezúttal már 14. alkalommal rendezte meg a programot a Zichy-palota Családi Intézet. A rendezvény ma már hozzá tartozik Győr arculatához.

Címkék: Magazin