2007-től 35 millió dollárért sétálhatunk is az űrben

A Space Adventures nevű amerikai cég, amely eddig csak űrrepülést kínált vállalkozó szellemű és nem utolsósorban vastag pénztárcájú utazóknak, 2007-től űrsétával, majd Hold körüli utazással kívánja bővíteni a repertoárt.

Egy űrrepülésért 20 millió dollárt, egy űrsétáért pedig a tervek szerint még plusz 15 millió dollárt kell fizetni. Az űrutazás minimum 10, legfeljebb 16–18 napos tartózkodást jelent a Nemzetközi Űrállomás (International Space Station – ISS) fedélzetén, és ehhez kapcsolódna egy másfél órás űrséta, űrhajós „szakvezetővel”. Ehhez viszont a jövőben már speciális és hosszabb idejű kiképzésen kell részt venniük az űrturistáknak.

„Másfél óra alatt az űrturistáknak alkalmuk lesz látni szinte az egész Földet. Egy teljes nappali és éjszakai szakaszban csodálhatják meg a kék bolygót” – nyilatkozta a hírügynökségeknek Eric Anderson, a Space Adventures vezetője.

Eddig három űrturista járt a Nemzetközi Űrállomáson. 2001-ben, a világon elsőként, az amerikai Dennis Tito vállalkozott erre a különleges útra; őt követte a dél-afrikai Mark Shuttleworth; harmadikként pedig a szintén amerikai Greg Olsen repült az űrbe. Jelenleg a japán a Daisuke Enomoto van soron, a kiképzés után várhatóan szeptemberben lövik fel a korábbiakhoz hasonlóan, az orosz Szojuz fedélzetén.

Az űrturisták felkészítése az oroszországi Gagarin Űrhajósképző Központban, a Csillagvárosban történik. A tréning hat hónapig tart. Amennyiben beindul az űrséta program, a felkészítés további 190 órával – többek között víz alatti szimulátorral – egészül majd ki, de még így is rövidebb idejű, mint a hivatásos űrhajósoké.

Jeff Hoffman, egykori NASA űrhajós több mint 24 órát töltött az űrben a Hubble teleszkóp rögzítésekor. Az erre való felkészülés során pedig mintegy négyszáz órát töltött a víz alatti szimulátorban. „Ráadásul számos más szimulátorban, többek között egy légüres kamrában is gyakoroltunk, ahol az űrsétakor használt űrruhák funkcióit kellett elsajátítani”– számolt be élményeiről a BBC News-nak. „De ha valakit csak egy „sétára” akarunk küldeni az űrbe, minden további konkrét feladat nélkül, akkor nincs szükség ennyi tréningre” – tette hozzá Hoffmann.

„Annak ellenére, hogy nagy pénzről és részletesen előkészített programról van szó, nem vállalunk teljes garanciát arra, hogy a jelentkező biztosan részt vehet egy űrsétán. Amennyiben olyan körülmények állnak elő, amelyek veszélyeztetik a legénység életét és az űrprogramot, elállunk tőle” – nyilatkozta Alekszej Krasznov, az orosz űrhivatal vezetője.

Habár még senki sincs a listán, számos potenciális jelölt van, akik akár már a 2007–2008 évi „szezonban” indulhatnak. Az azt követő évben pedig a Space Adventures még egy lépéssel tovább lép: 100 millió dollár ellenében akár már Hold körüli utazásra is indulhatunk.

Címkék: tudomány