Menjek vagy maradjak – Völgy vagy Ronin

A már-már népszokássá váló finanszírozási nehézségeken való kesergés után ismét nyit a Művészetek Völgye, és még rengeteg vidéki program. A fővárosban hétvégézők Transglobal Underground-koncertre mehetnek, de kaphatnak ingyenbelépőt az úszó Eb-re is.


július 28. péntek
július 29. szombat
július 30. vasárnap
Kiállítás
Mozi
strand
Könyv
Tv

A hétvége ismét nem a nagy kirándulásoknak kedvez, de a strandon kívül érdemes ellátogatni a Kapolcsra, a Völgyfesztiválra, Nyíregyházára éjszakai tárlatnézésre, Szentendrére jazzt hallgatni, Sárospatakra dixieland- és bluesfesztiválra. Védőitalnak hosszúlépést ajánlunk, amit lehetőleg nappal valamilyen árnyas helyen fogyasszunk, estére pedig már a kisfröccs és a nagyfröccs anyaghányadra válthatunk. A flancosabb helyen pedig fogyaszthatunk mentás limonádét rummal, közismertebb nevén mojitót.

Aki otthon marad, az igazán magára vessen, túl sok érdekeset nem tudunk neki kínálni. Legfeljebb néhány olyan filmet a képládából, amelyek frissnek ugyan nem mondhatók, de azért kiállták az idő próbáját.

A kérdés továbbra is a régi: menjek vagy maradjak?

Menjek…

Péntek, július 28.

…Transglobal Underground-bulira az A38 Hajóra


A hajó Electronic Beats sorozatát talán nem is lehetne illendőbben zárni, mint az elektronikus világzene úttörőjével, a Transglobal Undergroungddal. Ők még akkor kezdték az ipart, amikor a legtöbb angol tánczenekar még – ahogy honlapjuk írja – “egy énekesből és két viharkabátos billentyűsből állt”. Hogy az új hangzás mitől annyira egyedi azt csak találgatni lehet. Esetleg a Fun-Da-Mental nyers erejétől, Natacha Atlas érzéki hangjától és hastáncától, Badmarsh & Shri tablával dúsított basszusmeneteitől, a Banco de Gaia techno-miszticizmusától. Nem tudni, talán attól, hogy ezek mind egységet alkotnak. A hazai közönségnek már több alkalma volt megismerni őket, de aki még nem találkozott a zenekarral, most pénteken és szombaton is megteheti. Az első este egy DJ-szett erejéig állnak a hajó deszkáira, másnap pedig kiegészül a DJ-különítmény. A TGU bájos szitárosa, Sheema Mukherjee érkezik, hogy a villámkezű dobossal, Hamid Mantuval együtt kiegészítse a lemezlovas-párost.

…völgyfesztiválozni

A finanszírozás kálváriáinak megjárása után mégis teljes üzemmódban startol a Művészetek Völgye. Kapolcs, Taliándörögd, Vigántpetend, Monostorapáti, Pula és Öcs ötven helyszínen, ezer programmal és háromezer fellépővel várja a fesztiválozókat, július 28-tól augusztus 6-ig. Lesznek klasszikus, zenés, tánc- és utcaszínházi előadások; könyvbemutatók és irodalmi estek; egyházi, régi, népzenei, világzenei és jazzkoncertek, táncházak; filmvetítések az alkotók részvételével, Völgyhíradó mindennap, erdei séták. Lesz országos fazekas- és keramikus találkozó, környezet- és természetvédelmi program. Az idei programkínálat egyik legérdekesebb újdonsága a mobiltelefon-filmfesztivál lesz, melyen bárki részt vehet egy 20 megabyte-os felvétellel. Ezen felül lesz Örökség Völgy elnevezésű programsorozat, Taliándörögd határán épül fel a Krétakör Űrbázis, ahol a csoport többek közt előadja legújabb, „A csillagász álma” című előadását. Az újdonságok közt lesznek az idén Zsidó tematikájú programok; a Színház- és Filmművészeti Egyetem növendékeinek előadásai Kapolcson; Cimbora gyerekprogramok középkori, illetve reneszánsz játszóházzal és labirintussal; Zenemalom a kapolcsi Malomszigeten szintén gyerekeknek; a Mozart- és Bartók-évadra való tekintettel zongoraestek; és az „Élhetőbb Faluért” kulturális fesztivállánc.

Bövebben >>

Szombat, július 29.

…Jazzteatrumra Szentendrére

A Jazzteátrum idén is különleges élményt kínál a jazz szerelmeseinek. A korábbi évek hagyományait követve idén is egy hangszercsoport köré épül a program: ebben az évben a pengetős hangszereké a főszerep. György Mihály, Horváth Pluto József, Papesch Péter és Herr Attila fogják megmutatni, hogy a basszusgitár, a gitár vagy éppen a buzuki igenis képes kiemelt szerepet játszani bármely formációban. Az este végén pedig pengetos jam sessionnel búcsúznak a közönségtől. A jazzteátrumot idén is különleges fényeffektusokkal, vetített és mozgóképekkel teszi még különlegessebbé.

…a Sárospataki Dixieland és Blues Fesztiválra



Az 1996-ban útjára indított fesztivál az elmúlt tíz év alatt a hazai dixieland- és bluesmuzsika egyik fontos, az előadók és az érdeklődők által egyaránt kedvelt rendezvényévé vált. Idén július 28–29-én rendezik meg a sárospataki Vízikapunál. Az évtized során a hazai dixieland- és blueszene valamennyi kiválósága megfordult Sárospatakon. Mellettük sok neves európai és tengerentúli előadóval is találkozhatott a közönség; elég utalni a 2005-ös fesztiválon vendégeskedett afroamerikai bluesénekesre, Big Daddy Wilsonra, aki pillanatok alatt magával ragadta a közönséget. A fesztivál rangját a nagyszerű előadók mellett a szinte egyedülálló helyszín is emeli, hiszen a sárospataki Rákóczi-vár tövében, a Bodrog partján lebonyolított rendezvény együtt nyújtja a jelenlévőknek a zene és a környezet szépségének élményét.

…éjszakai performance-ra Nyíregyházára

Éjszakai tárlatra és performance-estre várja a művészetkedvelőket szombaton 22 órától a Nyíregyháza–Sóstógyógyfürdői Múzeumfalu. A különös kiállításon a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élő és alkotó szobrászművészek mutatják be a skanzen területén reflektorokkal megvilágított alkotásaikat. Az éjjeli tárlaton Bíró Lajos, Krupiczer Antal, Morvai Tibor, Nagy Lajos Imre, Németh Erika, Schorno Heini, Sebestyén Sándor és Shirpa Ihanus legújabb művei lesznek láthatók. A csak egyetlen éjszakán nyitva tartó kiállításon a képzőművészet mellett az irodalom és a zene is bemutatkozási lehetőséget kap: Pregitzer Fruzsinának és Horváth Margitnak, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház népszerű színészeinek műsora kíséri a tárlatot. Pregitzer Fruzsina a magyar irodalom legkedveltebb alkotásaiból, míg Horváth Margit Edith Piaf sanzonjaiból állította össze éjszakai előadását.


Vasárnap, július 30.

…ingyen drukkolni az úszó Eb-re

Bár a szervezők medencehasználatot nem engedélyeznek, a nagy hőségben azért mindenképpen érdemes kimenni a frissen átadott Combinókkal a frissen átadott uszodába, hogy biztassuk a hazai versenyzőket. Akit ugyanis a jegy ára tartott vissza, annak már nem akadály, hogy élőben is megnézze a világversenyt. A szervezőbizottsága vasárnap estig meghosszabbítja az Eb eseményeinek ingyenes látogatását. Ennek megfelelően a szinkronúszásból hátralévő valamennyi program, így a szombati és vasárnapi döntők, valamint az esti kiegészítő rendezvények (szombaton a Finnish Flyers akrobatikus műugrócsapat bemutatója, pénteken 20 órától pedig a Magyarország–Németország barátságos férfi válogatott vízilabda-mérkőzés) belépő nélkül tekinthető meg. Amennyiben valaki elővételben már megvásárolta az egyébként mérsékelt árú jegyét, az különleges, mondhatni VIP-színvonalú ellátásban részesül a nézőtéri tribün legjobb szektoraiban.

…ingyenmozira a Parlamenthez


Idén már a harmadik Budapesti Tér-Film-Zene Fesztivált rendezik meg a Kossuth téren. A tavalyi statisztika szerint mintegy kétszázezer nézője, hallgatója volt a programoknak. Kevés szó, sok zene és kép – talán ez volt és most is ez a legfőbb válogatási szempont, s no persze az ínyenc vendégek igényességét is szolgálni szándékozó egyedi, esetenként csak „itt és most” látható, filmtörténeti szempontból is kuriózumnak számító darabok bemutatása. Vasárnap először fél öttől a Keménykalap és krumpliorrban találkozhatunk Lóbici Gáspárral az utca hírmondójával és Bagamérivel, amit A kockásfülű nyúl egy epizódja követ. Lesz operafilm, a Szöktetés a szerájból, a nagyjátékfilm pedig Az igazi Mikulás lesz Cserhalmi Györggyel a főszerepben. Az estét a tízkor kezdődő némafilm, a Csak egy kislány zárja Jávor Pállal.

…kiállításra

Rembrandt a Szépművészetiben





A grafika műfajának két elvitathatatlan géniusza volt, van és lesz: Dürer és Rembrandt. Az utóbbi születésének kerek 400. évfordulója előtt az idén az egész világon rangos kiállítások sora tiszteleg. Ehhez kapcsolódik a Szépművészeti Múzeum szeptember 25-ig látható tárlata. A tárlat igazi csemege azoknak, akik nem a grandiózus, színes, sokszor hatásvadász alkotásokat kedvelik, hanem a valódi művészet finom rajzos, lírikus, már-már szakrálisan egyszerű, de épp ezért nagyszerű apróságaival is „beérik”. A tárlaton 171 remek rajz enged betekinteni nemcsak a ritka tehetséggel megáldott Rembrandt művészetébe, hanem a rajzokon át egy kor – az 1600 évek – ízlésébe, filozófiájába, hétköznapjaiba.

Bővebben >>


…moziba

Facér Jimmy


A kudarcot vallott íróreménység hazaköltözik a szülői házba. Kiábrándultsága magával ragadó, de érkezik a szerelem, és változik a világ. Amerikában (meg mindenhol) vannak a nyertes fiúk – akik tesiszakosok, közben a nanotechnológiát kutatják, és ilyen közel állnak a rák univerzális ellenszerének gyártásához. Meg vannak a vesztesek – a lúzerek –, akik az emberiség tesze-tosza selejtjei, tévedések, nyeglék, buták, és még mindig ágyba vizelnek, de legalábbis nem tudnak mit kezdeni az életükkel. Ezek volnánk kvázi mi. És hát, ugye, vannak az ő filmjeik. Amiket általában egytermes művészmozikba rejtenek el, mert határozottan nem illik hozzájuk a popcorn meg a nachos. (Nyilván nem csak ezért.) Hanem mert hangulatuk van, amely napokig elkísér, és gondolkodik is az ember, miszerint akkor hogyan tovább, miképp van ez a dolog az élettel.

Bővebben >>

…strandra

Miután az ÁNTSZ is riadót fújt a hőség miatt, csak vízpartra vagy strandokra lehet menekülni a harminc fokok elől. Összeállítáunkban strandokat mutatunk be. Minkenki a saját szája íze szerint válogathat, hol szeretné leginkább lehűteni magát. Persze a fürdők sörözőjét az ÁNTSZ szerint semmiképp nem szabad meglátogatni, mert alkoholtartalmú nedűkkel nem szabad oltani a szomjunkat.

Strandösszeállításunkat itt találja >>



Maradjak…

…olvasni

Esterházy Péter: Utazás a tizenhatos mélyére




Az elmúlt hetekben az egyik legunalmasabb focivébét unatkozhattuk végig a tévék előtt. Ha valaki a futball csodájára kíváncsi, inkább olvasson Esterházy Pétert. A hajdanvolt futballista Utazás a tizenhatos mélyére címmel írt – nyilván nem véletlenül a focivébére időzítve – egy kisregényt. A történetben az egykori negyedosztályú játékos végigjárja a régi meccsek helyszíneit Csillaghegytől Hartháig, s eközben természetesen a világról, „mindenről” szól. (Naná, hogy az 1954-es vébéről is, de ne szaladjunk ennyire előre!) Kiindulópontja mindig „a világ legszebb, legvarázsosabb mértani alakzata, egy speciális téglalap, vonalakkal, zölddel, igen, egy futballpálya”.

bővebben>>


…Tévét nézni

Péntek, július 28.
22.15, m2

Amari kris Az eskü törvénye



A 38 perces filmben Bódis Kriszta rendező a romák kevésbé ismert hagyományába avatja be a tévénézőket. A cigányok, ha vitás ügyekbe keverednek egymással, nem mennek a hivatalos bíróságra, hanem elintézik egymás közt. Az idősebbek elé viszik a dolgot, akik törvényt ülnek. A döntés a kris, ez törvényt jelent, amit aztán be kell tartani. A felek szenvedélyesen adják elő álláspontjukat, hogy befolyásolják a döntéshozókat. A filmben két vitás ügy kerül „tárgyalásra”, az egyik egy lány szökése, a másik pedig egy beteg ló. Amari kris – az eskü törvénye. Az esküt elfogadják a döntésnél. A döntés után aztán a felek jelezvén, hogy tiszta lappal indulnak tovább, békét kötnek és együtt ünnepelnek…

Szombat, július 29.
19.30, RTL Klub

Hook



Steven Spielberg rendező ezúttal gyerekfilmhez nyúlt, és biztos, ami biztos alapon teletömte sztárokkal, akik viszont szinte jutalomjátékként fogták fel a lehetőséget. Dustin Hoffman mint gonosz kalózkapitány, Julia Roberts mint tündér, Bob Hoskins mint matróz mind remek alakítást nyújtanak, egyedül talán Robin Williams alakítása lett negédesebb az átlagnál mint Pán Péter. A mesét a szakállas direktor a napjainkba adaptálta. Peter Banning neves ügyvéd. Számos jogi problémát sikeresen oldott meg vállalatának. Ám a feszített munkatempó mellett alig marad ideje a feleségére Moirára és két szép gyermekére Jackre és Maggie-re. Az ígéretek csak ígéretek maradnak, és sohasem teljesülnek. Még Wendy mama köszöntésére is alig tud elutazni velük Londonba. Ez nem maradhat büntetlenül, így az éj leple alatt felbukkan a mesék világából Hook kapitány, és elrabolja a gyerekeket. Csak Pán Péter mentheti meg őket…

Vasárnap, július 30.
21.45, TV2

Ronin



John Frankenheimer igazán jól számolt, amikor Robert De Nirót összehozta Jean Renóval. Az ősi Japánban a szamuráj harcosok felesküdtek, hogy urukat életük árán is megvédik. Óriási szégyen volt ezért rájuk nézve, ha gazdájukat mégis megölték. A gazdátlan szamurájok kóboroltak az országban, zsoldosnak szegődtek, vagy útonállásból próbáltak tengődni. Az ilyen harcosokat többé nem hívták szamurájoknak. Az lett a nevük: Ronin… A mai Franciaországban, az eldugott párizsi kiskocsmában egy hideg, esős éjszakán hat ember találkozik titokban, hogy megkapják életük legveszélyesebb megbízatását. Napjaink Roninjai ők, a nemzetközi helyzet enyhülésével munka nélkül maradt titkosügynökök, akiket már nem a lojalitás hajt, hanem a pénz. Belőlük toboroz bandát egy titokzatos megbízó. A cél pedig egy rendkívül szigorúan őrzött táska megszerzése.

Címkék: Magazin